News Opinions Sigmalive Ανοικτή επιστολή προς τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ανοικτή επιστολή προς τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αξιότιμε Πρόεδρε,
 
Αποφάσισα να απευθυνθώ σε σας  για να διαμαρτυρηθώ ως Έλληνας Κύπριος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποβάθμιση του εθνικού μας φρονήματος  κατά τις Εθνικές μας επετείους , ειδικότερα κατά την 1η  Απρίλιου.
 
Πρόεδρε ο σημαιοστολισμός των δρόμων της Κύπρου κατά τις Εθνικές μας επετείους  ανέκαθεν ήταν ένας θεσμός που χαρακτήριζε τις επετείους αυτές. Ένας θεσμός όμως που τα τελευταία χρονιά υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο , φτάνοντας σήμερα στο σημείο οι Εθνικές μας επέτειοι να είναι σχεδόν  μια συνηθισμένη αργία. Το πλέον στοιχειώδες που χαρακτηρίζει  τέτοιες  επετείους είναι ο καθολικός σημαιοστολισμός του Κράτους με τα σύμβολα της καταγωγής και ιστορίας του λαού του. Αντίθετα γίνεται αντιληπτό ότι δεν λαμβάνεται πλέον καμία κυβερνητική πρόνοια. Οπού τυγχάνει να σημαιοστολίζονται κάποιοι δρόμοι ή και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις  είναι με πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε και της εκκλησιαστικής αρχής.
 
Πρόεδρε θεωρώ πως η 1η Απρίλιου αποτελεί την μέγιστη εθνική γιορτή του Κυπριακού Ελληνισμού. Εξ αίτιας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ’55 ωφελείται η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχύρωσε τον Ελληνισμό της Κύπρου. Το ελάχιστο που έχουμε να πράξουμε ως Έλληνες πολίτες αυτού του κράτους είναι να μην υποβαθμίσουμε την αξία αυτής της μέρας. 
 
Κύριε Αναστασιάδη σε λίγες ώρες  ξημερώνει η τιμημένη αυτή μέρα . Το πρωινό εσείς θα παρευρεθείτε στα φυλακισμένα μνήματα για να αποδώσετε ως Προέδρος της ΚΔ φόρο τιμής στους ήρωες μας που αγωνίστηκαν και θυσίασαν την ζωή τους για ζήσουμε εμείς ως Έλληνες ,ελεύθεροι , ανεξάρτητοι κι απαλλαγμένοι από τον αποικιοκρατικό ζυγό και έλεγχο. Τον χώρο των φυλακισμένων  μνημάτων θα τον ομορφαίνουν οι γαλανόλευκες σημαίες , αυτές οι σημαίες όμως θα απουσιάζουν από την διαδρομή που θα ακολουθήσετε ως εκεί . Οι σημαίες θα εξακολουθούν να είναι φυλακισμένες και κρυμμένες όπως την εποχή της αποικιοκρατίας . Σίγουρα όμως  θα αντικρύσετε καθ ‘οδόν την  Τούρκικη  ημισέληνο και τα  σύμβολα του Ισλάμ πάνω στον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο.
Προφανώς Πρόεδρε το απόγευμα θα παρευρεθείς  στο γήπεδο Ελευθέρια για τους εορτασμούς που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αγωνιστών . Το γήπεδο θα είναι ντυμένο στα γαλανόλευκα , οι Ελληνικές σημαίες  ίσως να υπερτερούν και πάλι των Κυπριακών. Θα είναι οι ίδιες σημαίες Πρόεδρε , που κυμάτιζαν στον ίδιο χώρο και πριν 13 μήνες όταν γινόταν για δεύτερη φορά η ανακήρυξη σας ως Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας . Ο συμβολισμός κι η ιστορία αυτών των σημαιών  κύριε Αναστασιάδη συνέτειναν για  να αναδειχθείς και πάλι ΠΚΔ.
 
Δυστυχώς όμως αξιότιμε Πρόεδρε , οι σημαίες αυτές δεν θα έχουν θέση εκτός του γηπέδου , δεν θα κοσμούν τους δρόμους της ελεύθερης και ανεξάρτητης Κύπρου , δεν θα δίνουν την ίδια περηφάνια καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας , αναπτερώνοντας το ηθικό , αξιοπρέπεια των Ελληνοκυπρίων που τόσο πολύ έχουν τσαλακωθεί με την νοσηρότητα των θεσμών αλλά και την αμετάβλητη κατάσταση της κατοχής .
 
Τραγικότερο όμως Πρόεδρε είναι πως ούτε καν έξω από το Προεδρικό θα υπάρχουν σημαίες να θυμίζουν στους περαστικούς την 1η Απρίλιου και τους αγώνες του Κυπριακού λαού. Έξω από την είσοδο του Προεδρικού θα  βρίσκεται  Ο  Κυριάκος  Μάτσης απορημένος για την εξέλιξη της ιστορίας ,για την θυσία του ,που πάρα την προτροπή του Άγγλου στρατιώτη  να παραδοθεί με αντάλλαγμα , αυτός περιφρονώντας την οικονομική αμοιβη  απάντησε  πως αμοιβη του είναι η αρετή της πατρίδας του. Αγνόησε τα περίστροφα που τον σημάδευαν ,καθώς και τις χειροβομβίδες που απειλούσαν την ζωή του, όπως αγνοήσαν και οι συναγωνιστές του την αγχόνη στο λαιμό τους για να έχουμε εμείς να απολαμβάνουμε την ανεξαρτησία μας ως Έλληνες.
 
Αξιότιμε Πρόεδρε δυστυχώς δεν θα υπάρχει  ούτε και φέτος η επιβλητικότητα των Εθνικών μας συμβόλων και αγωνιστικότητας μας  έστω στην Λεωφόρο  Προεδρικού Μεγάρου. Θα υπάρχει  μόνο η επιβλητικότητα των κτιρίων της ανάπτυξής μας και των ξένων επενδυτών στον δρόμο του Προεδρικού.  Με ποια σύμβολα όμως κύριε Αναστασιάδη θα θυμίζουμε στους Ελληνοκύπριους πολίτες την καταγωγή και ιστορία τους, αναπτερώνοντας τους το ηθικό τους, έναντι στις τάσεις  της εποχής και των ξένων συμφερόντων ;                                 
 
Με ποιες αρετές θα  γαλουχήσουμε τα παιδιά μας και τους νέους μας ;
 
Περπατούσα πρόσφατα αξιότιμε Πρόεδρε κατά μήκος του Πεδιαίου και απολάμβανα τα ορμητικά νερά του , σκεφτόμουν την ευλογιά που άφηνε στην γη ,στους γεωργούς και  τις καλλιέργειες τους  στο πέρασμα του . Παράλληλα όμως σκεφτόμουνα και ποσό επικίνδυνη ήταν αυτή η ορμητικότητα που παράσυρνε  τα πάντα στο πέρασμα του . Θα ήταν αδύνατο να απολαύσω αυτή την ομορφιά κι ευλογία του με ασφάλεια αν δεν υπήρχε το γραμμικό μονοπάτι παράλληλα , καθώς και  τα ξύλινα γεφύρια που δεν αλλοίωναν όμως  το φυσικό περιβάλλον.
 
Καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη η κάθε ανάπτυξη Πρόεδρε , αρκεί να μην αλλοιώνει το είναι μας ,να μην ξεχνούμε ποιοι είμαστε,  να μην μας αποπλανεί  και να μας παρασέρνει στο πέρασμα της . Μας λείπουν τα θεμέλια και το όραμα , μας λείπει η παιδεία και οι αρετές που θα πρέπει να αφήσουμε κληρονομία στην νέα γενιά. Δυστυχώς έχουμε καταντήσει την ημικατεχομενη πατρίδα μας  πολιτεία κτισμένη στη άμμο ίσως και σε κινούμενη άμμο.
 
Σας χαιρετώ Πρόεδρε με την ευχή και ελπίδα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για καλύτερες μέρες με αρετές κι αξίες όπως αυτές των αγωνιστών μας που σήμερα τιμούμε. Να δημιουργήσουμε όραμα για την πατρίδα μας ξεκινώντας από την παιδεία της κοινωνίας μας και ειδικά των νέων μας.
 
Είμαι σίγουρος ότι αν τον θελήσετε , μπορεί σε ελάχιστο χρόνο  να  σημαιοστολιστεί έστω και η μισή μας πατρίδα , προσφέροντας  απέραντο ηθικό ,περηφάνια και ελπίδα στους συμπατριώτες μας  , τιμώντας  επάξια τις θυσίες των ηρώων μας.
 
Γιάννος Σκυλλουριώτης 
Κύπριος Έλληνας Πολίτης
 
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
 
 
Top