News Opinions Sigmalive Χριστουγεννιάτικη εκτροπή του «Πιο αδύναμου κρίκου»

Χριστουγεννιάτικη εκτροπή του «Πιο αδύναμου κρίκου»

Μια ωραία προσπάθεια ενός δημοφιλούς τηλεοπτικού προγράμματος να συμβάλει στο πνεύμα των Χριστουγέννων και να στείλει το μήνυμα της αγάπης, κατέληξε απρόσμενα στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το χειρότερο είναι ότι κανένας δεν φαίνεται να το πήρε είδηση.
 
Ο λόγος για τον «Πιο αδύναμο κρίκο», με παρουσιαστή τον Τάσο Τρύφωνος, ο οποίος, συνδυάζοντας έξοχα το κυνήγι της τηλεθέασης με την ανθρώπινη αλληλεγγύη, προσκάλεσε την επομένη των Χριστουγέννων στο πρόγραμμά του, οκτώ μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να διαγωνιστούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Δηλαδή, τα λεφτά που θα συγκεντρώνονταν στο τέλος δεν θα πήγαιναν στην τσέπη του νικητή, αλλά σε κάποια αγαθοεργία. Τι πιο ευγενικό και ωραίο, γιορτάρες μέρες!
 
Τίποτε δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε. Κάθε άλλο. Όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν, αφού το δεδομένo ψηλό μορφωτικό επίπεδο και οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις των βουλευτών μας, διανθισμένα με χιούμορ και ευφυολογήματα, πρόσφερε ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον θέαμα, ενώ η κάσα των εισπράξεων όλο και γέμιζε ευρώ. 
Το τελικό ποσό, 1750 ευρώ αν θυμάμαι καλά, είχε ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο των εκπομπών, που συνήθως μετά βίας φθάνει τα χίλια. Έτσι και το πρόγραμμα έπαιρνε επάνω του, και ο καλοπροαίρετος σκοπός εξυπηρετείτο με τον καλύτερο τρόπο. Μέχρι που φτάσαμε στο τέλος.
 
Στην τελική φάση είχαν μείνει οι δύο βουλευτίνες, η Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ. Στη μεταξύ τους μονομαχία εξήλθαν ισόπαλες, οπότε, σύμφωνα με τους κανόνες του παιγνιδιού έπρεπε να προχωρήσουν στον ξαφνικό θάνατο. Θα κέρδιζε, δηλαδή, όποια εύρισκε πρώτη μια σωστή απάντηση περισσότερη από την άλλη.
 
Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο, όμως, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου εισηγήθηκε να μη συνεχίσουν αλλά να σταματήσουν εκεί ως νικήτριες και οι δύο, και φυσικά να πάρουν και οι δύο τα χρήματα. Μόνο που προχώρησε πάρα πέρα για να διευκρινίσει ότι καθεμιά θα έπαιρνε τα μισά δικά της και θα τα έδινε εκεί που ήθελε.
Και, βέβαια, εδώ είναι που πήγε περίπατο το πνεύμα των Χριστουγέννων. Οι δύο κατά τα άλλα αντίπαλες κυρίες της Βουλής ίσως να νόμισαν ότι με το να μη συγκρουστούν και να μοιράσουν τα χρήματα, έδιναν μάθημα συμφιλίωσης και ανωτερότητας αλλά, δυστυχώς, πέτυχαν το εκ διαμέτρου αντίθετο. 
 
Αν οι δύο ευειδείς κυρίες ήθελαν πράγματι να δείξουν και την ομορφιά της ψυχής τους, θα έπρεπε να υιοθετήσουν ένα κοινό φιλανθρωπικό σκοπό, και μάλιστα να παραδώσουν από κοινού τα χρήματα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Η επιλογή τους να διαιρέσουν τα 1750 ευρώ και να πάρουν από 875 για να δώσει η καθεμιά εκεί που νόμιζε, φανερώνει δυστυχώς όλη την ασχήμια της κομματικής πόρωσης που ταλανίζει την πατρίδα μας. Ούτε την αγάπη των Χριστουγέννων δεν μπόρεσαν να τη μοιραστούν για το κοινό καλό, αλλά προτίμησαν να τη μοιράσουν για κομματικό όφελος.
 
Γιατί είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και  η Αννίτα Δημητρίου θα δώσουν χωριστά τα 875 τους ευρώ σε δεινοπαθούντες που πρόσκεινται στα αντίστοιχα κομματά τους, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, διαφορετικά δεν θα ακολουθούσαν αυτό το πονηρό μονοπάτι. 
 
Εδώ, όμως, εγείρονται θέματα όχι μόνο ηθικής τάξεως αλλά και θεσμικής. Τα λεφτά που πήραν προέρχονται από το κρατικό κανάλι, το οποίο συντηρείται από όλους τους φορολογούμενους πολίτες και όχι μόνο από εκείνους των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων. Κι από τη στιγμή που ο διακηρυγμένος σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν φιλανθρωπικός, δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν, ως να ήταν δικά τους. 
 
Και καλά, οι βουλευτίνες μας εκτός από τα λούσα τους, φορούσαν και τις κομματικές παρωπίδες τους μπροστά στον φακό, ο παρουσιαστής του «Πιο αδύναμου κρίκου», ο πολύς Τάσος Τρύφωνος που δεν αφήνει μυίγα να καθήσει στο σπαθί του, πώς επέτρεψε στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμά του να εκτραπεί κατ’ αυτόν τον θλιβερό τρόπο; Γιατί δεν έβαλε τις δυό υστερόβουλες κυρίες στη θέση τους και κυρίως γιατί δεν ανακοίνωσε εκ των προτέρων τον φιλανθρωπικό σκοπό, όπως συμβαίνει συνήθως κι όπως έγινε την επομένη με καλεσμένους οκτώ δημοσιογράφους για ενίσχυση του συνδέσμου «Ιθάκη», για άτομα με άνοια; 
Τα ερωτήματα είναι πολλά και σοβαρά και θα πρέπει να απασχολήσουν τη Διεύθυνση του ΡΙΚ, τον Γενικό Ελεγκτή και την ίδια τη Βουλή. Όσο για την Αννίτα Δημητρίου και την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, καλά κάνουν να διαβάσουν την Προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου (Α΄,ιγ) για να καταλάβουν ότι το νόημα της αγάπης δεν σηκώνει εκπτώσεις. 
 
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
 
Top