News Opinions Sigmalive ΕΔΕΚ: Citius, Altius, Fortius!

ΕΔΕΚ: Citius, Altius, Fortius!

Αναρωτιέται κανείς αν θα πρέπει να γελάσει ή να κλάψει! Αίφνης, σαν καλοκουρδισμένη μπάντα, η απόλυτη έκφραση της εθνικής αποποίησης αγάπησε μέχρι πάθους την ΕΔΕΚ ώστε να γνοιάζεται και να κόπτεται για τα εκλογικά ποσοστά της και τις προοπτικές της στις επερχόμενες εκλογές.

 

Και θα μπορούσε κάποιος να το …χαρεί για λίγο, αν δεν γνώριζε καλά την Ιστορία αυτού του τόπου και τις επαναλαμβανόμενες απέλπιδες προσπάθειες τους να αφανίσουν την ΕΔΕΚ της Αντίστασης, του Σοσιαλιασμού και της Δημοκρατίας.

Μόνο που αν είναι κάτι που μας κρατά όρθιους στην τιμημένη και ένδοξη αυτή παράταξη είναι η επιμονή μας να θυμόμαστε. Κα να μας,  στο ίδιο έργο θεατές. Να επαναλαμβάνουν την Ιστορία, χωρίς οι ευλογημένοι να σκεφτούν πως το να κάνεις το ίδιο πράγμα και να αναμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα συνιστά τον ορισμό της… ανεπάρκειας – για να μην χρησιμοποιήσω αυτούσιο τον ορισμό που διατύπωσε ο Αϊνστάιν-.   Όταν στις τραγικές συνομιλίες Κληρίδη-Ντεκτάς αρχές της δεκαετίας του 2000 τέκταιναν  το σχέδιο Ανάν και στο Χάρβαρντ εξύφαιναν ακριβοπληρωμένα σεμινάρια για να μεθοδευθεί το πλασάρισμα του στον λαό, ο μόνος υπαρκτός κίνδυνος ήταν η ΕΔΕΚ και ο Λυσσαρίδης.  Η ΕΔΕΚ έπρεπε να σιγήσει κι ο Λυσσαρίδης να αποδυναμωθεί. Επιστράτευσαν τότε αντεθνικές Σημιτικές παρεμβάσεις με στόχο ο Λυσσαρίδης να κτυπηθεί ύπουλα και μεθοδικά εκ των έσω.  Μπορεί ο Λυσσαρίδης τότε να παρέδωσε την ηγεσία αλλά το έωλο σχέδιο τους απέτυχε, γιατί ακριβώς λειτούργησε το αλάνθαστο αισθητήριο του γνήσιου, του αγωνιστή Εδεκίτη.

Η ΕΔΕΚ όμως τόλμησε ξανά και  σε ώρα που δεν τους…βόλευε, αποκηρύσσοντας την ΔΔΟ. Γιατί όσο κι αν τους το έλεγε ο Γιατρός πως το περιεχόμενο είναι που μετράει, αυτοί δεν το εκτίμησαν και έκαναν το περιεχόμενο διάλυση και άνευ όρων παράδοση.  Λύσσαξαν στις Βρυξέλλες, για «αυτογκόλ» μίλησαν τότε κάποιοι με ανεξήγητα κίνητρα. Και ένας πόλεμος ανελέητος άρχισε. Να μην υπάρχει πουθενά η ΕΔΕΚ, ούτε η φωνή της να ακούγεται, και από όλα τα ΜΜΕ να αποκλειστεί και από τις όποιες θέσεις σε ημικρατικούς οργανισμούς να εξαφανιστεί! Κανένα κόμμα δεν διώχθηκε ποτέ σε αυτό τον τόπο όσο η ΕΔΕΚ. Μα εμείς αντέξαμε. Και διατυπώσαμε κρυστάλλινη την πολιτική μας, είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τολμήσαμε να συμπληρώσουμε μια παράλειψη, με το όποιο κόστος. Γιατί γενναίος και ευπατρίδης είναι αυτός που βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από άκαρπους «κομματικούς εγωισμούς».  Και, να, που οι τελευταίες τραγικές εξελίξεις μας δικαιώνουν περίτρανα. Η ΔΔΟ τους, γίνεται συνώνυμη της ανεπάρκειας και της αποτυχίας.

Και τώρα η ΕΔΕΚ τολμά ξανά, σε ώρα που πάλι δεν τους βολεύει. Λέει αλήθειες που καίνε για τα οδοφράγματα. Γιατί μόνον μέχρι εκεί τους παίρνει, αυτό είναι το εκτόπισμα και η πολιτική τους εμβέλεια, μόνον αυτό κατάφεραν μέσα σε 11 χρόνια εξουσίας να κάνουν, αυτό είναι το μέτρο της…επιτυχίας τους: να ανοίγουν οδοφράγματα με τους όρους του κατακτητή, βάζοντας φραγή στους όποιους πόθους μας για ουσιαστική λευτεριά. Αυτοί στήνουν…κορδέλες εγκαινίων στα συρματοπλέγματα, γίνονται έτσι οι πιο θερμοί οπαδοί του συρματοπλέγματος  και αυτορεζιλεύονται. Ενώ εμείς θέλουμε να βάλουμε φωτιά στα συρματοπλέγματα να καούν και μαζί με αυτά η κατοχή που εκφράζουν. Γι αυτό και ενοχλούνται πολύ που η ΕΔΕΚ τολμά να αναδεικνύει αυτή τους την πολιτική και εθνική πενία.

Και αφού όλα αυτά δεν πέτυχαν, τους βόλεψε το φάντασμα του φασισμού και ναζισμού, η νεκρανάσταση του πραξικοπηματικού γριβισμού- βολεύει το ΑΚΕΛ αφού αλληλοσυσπειρώνονται, βολεύει το ΔΗΣΥ αφού κρατά ζεστούς ψήφους για επανεκλογή τους στην Προεδρία, βολεύει και τους περιστασιακούς της πολιτικής σκηνής γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι η αποτυχία του φασιστικού μορφώματος αλλά να εξαφανιστεί η ΕΔΕΚ για να…κάνουν παιγνίδι μαζί με το δίπολο.

Και αίφνης αγάπησαν όλοι την ΕΔΕΚ! Από διαχρονικούς φορείς ακραίων φιλοτουρκικών θέσεων μέχρι συστημικούς δημοσιογράφους με γνωστές διαχρονικά εκπεφρασθείσες  αντιπάθειες για την ΕΔΕΚ και την ηγεσία της, γνοιάζονται τώρα  για την πορεία της και το εκλογικό της μέλλον! Με μια κακόγουστη και άτσαλη παράθεση θέσεων του ΕΛΑΜ, μια διαφήμισή του στην ουσία, ώστε να εξυπηρετηθούν οι στόχοι του ΑΚΕΛ για αλληλοσυσπείρωση, χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής ηθικής και ανάλυσης θέσεων και γεγονότων. Και καμώνονται πως θέλουν να την …προφυλάξουν από το ΕΛΑΜ το οποίο στην ουσία συντηρούν γιατί έτσι βολεύει τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν…

Αλλά η ΕΔΕΚ απέδειξε πως έχει ρίζες στην κοινωνία της Κύπρου. Το ειδικό της βάρος είναι πολύ πάνω από τα απόλυτα εκλογικά ποσοστά της. Και τον φασισμό για τον οποίο τολμούν να την κατηγορούν, τον πολέμησε αυταπόδεικτα από την ίδρυση της, σε όλα τα μέτωπα. Και μετρά νεκρούς και ήρωες από αυτές τις μάχες. Τι θράσος αλήθεια! Να τολμούν να ταυτίζουν την ηρωική, πατριωτική, αντιστασιακή κι αντιφασιστική και ένδοξη ΕΔΕΚ με τα κακέκτυπα του φασισμού και ναζισμού, αυτοί που δόξασαν την απόλυτη έκφραση του φασισμού, είτε στην δεξιά είτε στην αριστερόστροφη έκφραση του.

Η ΕΔΕΚ αντιτάσσει την ορθώς φιλοπάτριδα πορεία της, αυτήν των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, των διαφωνούντων μεν στην Ζυρίχη αλλά ταυτόχρονα αγωνιστών και ηρώων κοκκινοσκούφηδων και υπερασπιστών της Δημοκρατίας που γέννησε η Ζυρίχη… Η ΕΔΕΚ άνδρωσε απαράμιλλους αντιστασιακούς, τους Πατεράδες και τους Αδελφούς μας,  όταν οι ετεροχρονισμένοι «πατριώτες», είτε της άρχουσας δεξιάς είτε του νεοφανούς φασιστικού μορφώματος έστρεφαν τα όπλα κατά του κράτους και της Δημοκρατίας.  Γιατί σε αυτό το μόρφωμα οι ίδιοι έδωσαν σάρκα και οστά. Όταν, λίγο πριν τις βουλευτικές του 2016, μέσα σε μια δύσκολη ώρα για την ΕΔΕΚ, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του τότε προέδρου της οι δημοσκοπήσεις την έδειχναν να παίρνει κάτι μεταξύ 3-3.5%, έσπευσε ασθμαίνοντας το ΔΗΣΑΚΕΛ να ψηφίσει τον νόμο για αύξηση του εκλογικού μέτρου! Στόχος δεν ήταν να μην μπει το ΕΛΑΜ στη βουλή. Στόχος ήταν να μην μπει η ΕΔΕΚ, με παράβαση υφιστάμενης απόφασης που απαγορεύει αλλαγές στον εκλογικό νόμο τουλάχιστον 12 μήνες πριν τις εκλογές! Λογαριάσανε όμως, λάθος! Γιατί σαν φοίνικας η ΕΔΕΚ αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της. Γιατί οι βαθιές ρίζες είναι ποτισμένες με αίμα ηρώων. Και εδώ ισχύει ο εμβληματικός λόγος του μεγάλου ποιητή … « τριγύρω της πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια…».

Όσο δε για τα οδοφράγματα και αν έφεραν την επανένωση και την ειρήνη και αν εμείς που προβληματιστήκαμε έντονα με τα αποτελέσματα της διάνοιξής τους εμποδίζουμε την «επανένωση», τι να πει κανείς; Το διατύπωσε υπέροχα ο Τάκιτος πριν 2000 χρόνια. Φτιάχνουν μιαν έρημο και την λένε ειρήνη. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων μόνο τρύπες στην κατοχή ανοίγει για να την κάνει πιο…εύπεπτη και ανεχτή. Κι ερημώνει την όποια προοπτική για ανάκτηση της Γης μας. Δίνει στην κατοχή περίβλημα  Είναι  ένα τραγικό λάθος.

H ΕΔΕΚ, όμως, διαχρονικά διορθώνει λάθη και παραλείψεις άλλων...με το όποιο τίμημα... και πορεύεται με δύναμη και αλκή για τα ψηλότερα. Λυπούμαστε, κυρίες και κύριοι οραματιστές της συρρίκνωσής της. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη!

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

*Μέλος Π.Γ. ΕΔΕΚ

Top