News Opinions Sigmalive Δείπνο γεωπολιτικής ισχύος και ενεργειακής απόδοσης

Δείπνο γεωπολιτικής ισχύος και ενεργειακής απόδοσης

Σε ανύποπτο χρόνο, και με ευκαιρία την επίσκεψη της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ κυρίας Λουτ, σε μια εκ των τηλεοπτικών συζητήσεων, σε επίμονη ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ αποδέχονται το περιεχόμενο του πλαισίου Γκιουτέρες, λαλίστατος και αμετροεπής «πανελίστας» του κυβερνητικού στρατοπέδου, με στόμφο δήλωνε στο συνομιλητή του πως είναι ανάξιο λόγου να καταπιανόμαστε με λεπτομέρειες του πλαισίου-το οποίο όπως θυμάστε ενσωμάτωσε όλες τις … ευφάνταστες εκχωρήσεις για απρόσκοπτη κυπροποίηση τούρκων υπηκόων, τουρκοποίηση των περιουσιών μας,  αθρόα παραμονή εποίκων και φοιτητών και εξίσωση στις δομές εξουσίας-  όταν μπροστά μας υπάρχει η δυνατότητα ανάδειξης μας σε σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη! Όλα πλέον τα παπαγαλάκια του προεδρικού δεν ασχολούνται καν με τις φοβερές εκπτώσεις που καταγράφηκαν στο πλαίσιο Γκιουτέρες- τις οποίες ο δικός μας διαπραγματευτής σε συνεντεύξεις του αναγορεύει σε «μεγαλόπνοες προτάσεις» - αλλά για …γεωπολιτική αναβάθμιση. 
 
Η γεωπολιτική αναβάθμιση όμως θα έπρεπε να είναι εξαργύρωση του συγκριτικού γεωστρατηγικού μας πλεονεκτήματος σε ανταγωνιστικό οικονομικό και πολιτικό πλεονέκτημα και όχι  στην ουσία το εκφυλλίζεται σε μειονέκτημα και κατάρα! Γιατί, μόλις στο πρόσφατο συνέδριο των αποδήμων, αυτός ο ίδιος, ο δεύτερος σε τάξη διαχειριστής της εθνικής μας μοίρας, ο διορισμένος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι υδρογονάνθρακες συνιστούν «πονοκέφαλο» για τη λύση του Κυπριακού. Και προφανώς οι απόδημοι μας ορθά θεωρούν πως στην ουσία «υιοθετούνται» οι θέσεις των Τούρκων οι οποίοι απαιτούν πάγωμα των δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.   
 
Και τώρα θα αναρωτιέται κανείς πώς αυτά συνδέονται με το μυστικό μεν, χλιδάτο δε, δείπνο του αντιπροέδρου της ExxonMobil με τον επίτροπο και τρεις ευρωβουλευτές  της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.  Προφανώς, ο ενεργειακός κολοσσός δεν χρειάζεται πλέον ούτε τον κάθε επίτροπο αλλά ούτε και τους όποιους  ευρωβουλευτές για να διασφαλίσει την κατοχύρωση των συμφερόντων του και την όποια ευνοϊκή αδειοδότηση. Αυτά τα έχει προ πολλού επιτύχει. Αυτό όμως που τώρα χρειάζεται είναι απρόσκοπτη ενάσκηση των «δικαιωμάτων» του και πλήρη εξασφάλιση των συμφερόντων του. 
 
Τώρα θέλει να πραγματοποιήσει απρόσκοπτα την γεώτρηση- χωρίς Τουρκικές παρεμβολές. Ούτε να δεχθεί «επίθεση» δέχεται, ούτε να αναγκαστεί να κάνει πίσω θέλει, ούτε την συνεργασία της Τουρκίας να απωλέσει, ούτε εμπλοκή σε θερμά επεισόδια μετά από ένα θερμό καλοκαίρι, μεταφορικά και κατά κυριολεξία, αντέχει να σκεφτεί. Και τούτο, διότι παρά τις εξάρσεις και το ντόμινο πυρών και μύδρων στο υψηλότατο επίπεδο μεταξύ Τράμπ και Ερτογάν, το βαθύ κράτος της Αμερικανικής διπλωματίας εξακολουθεί να θέλει διακαώς απρόσκοπτη εξέλιξη των δικών του ενεργειακών σχεδιασμών στη Μεσόγειο όπως τα είχαν οραματιστεί επί Χίλλαρυ Κλίντον και όπως μας τα μετέφερε και τα επεξεργάστηκε στη συνέχεια σε ανδυόμενους εφιάλτες ο κ. Γ. Κασουλίδης, ο τέως των Εξωτερικών.   Και σε αυτούς τους σχεδιασμούς η Τουρκία είχε –και εξακολουθεί να έχει – σημαίνοντα ρόλο!  
 
Η ανάγνωση του χλιδάτου δείπνου της ExxoMobil στις Βρυξέλλες ως εκ τούτου είναι απλή. Αφού λοιπόν  η εταιρεία θέλει διακαώς να προχωρήσει με τις γεωτρήσεις χωρίς να έχει την Τουρκία μέσα στα πόδια της και επειδή προφανώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν πραγματικό «πόλεμο» στον έλεγχο της Μεσογείου με την Τουρκία παρά τις εντάσεις και τις οικονομικές αλληλοεξοντώσεις,  προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα αυτά απρόσκοπτα θα πρέπει να γίνει ό,τι η Τουρκία θέλει στο Κυπριακό και να φανεί πως κερδίζουν οι Αμερικανοί στο ενεργειακό πεδίο. Η Τουρκία πρέπει να ικανοποιηθεί αλλά όχι από τις ΗΠΑ, προφανώς. Η Τουρκία πρέπει να πάρει όσα θέλει στο Κυπριακό και όλα όσα πρόκειται να θελήσει στα ενεργειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε και οι λύκοι να χορτάσουν και η πίττα της ExxonMobil να μείνει σωστή. Και η «ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία» δίνει την απάντηση. Κι αυτήν προφανώς κάποιοι θα πρέπει να διασφαλίσουν πως θα γίνει αποδεκτή από κόμματα και λαό χωρίς αντιδράσεις! 
 
 
Για να γίνει  λοιπόν αυτό θα πρέπει πρώτα να το αφομοιώσουν και να το …χωνέψουν «παίκτες από όλες τις ομάδες». Κάποιοι είναι προ πολλού στην σέντρα. Βλέπε Επίτροπος Στυλιανίδης, ΑΚΕΛ… Κάποιοι όμως πρέπει να περάσουν από …δοκιμαστικά για να διαφανεί η ετοιμότητα τους και ο βαθμός …απόδοσης, μην πάει η «επένδυση» χαμένη. Αν πέτυχε η προπόνηση στο δείπνο προετοιμασίας, θα το μάθουμε σύντομα. Ας έχουμε τα πολιτικά μας αισθητήρια και το ένστικτο εθνικής επιβίωσης σε εγρήγορση. 
 
*H Ανδρειανή Δ. Οδυσσέως είναι Μέλος του Π.Γ. ΕΔΕΚ 
 
*Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

 

Top