Μετά από κάθε αρνητική εξέλιξη, οποιασδήποτε μορφής, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των δεδομένων, η αυτοκριτική και η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα αποτρέπουν ή τουλάχιστο θα περιορίζουν την πιθανότητα επανάληψης ανάλογων συνθηκών.
Η πρόσφατη πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή της Επαρχίας Λεμεσού, επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο, το πόσο ευάλωτοι είμαστε σε ανάλογες συνθήκες και καταστάσεις. Παράλληλα όμως, απέδειξε, σε συνάρτηση και με τις αυξανόμενες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές (wildfires) ανά το παγκόσμιο πως, οι κλιματικές αλλαγές δεν αποτελούν μόνο πρόκληση πλέον, αλλά κρίση και ως εκ τούτου θα πρέπει να προωθηθεί η ομαλή μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.
Παράλληλα, μαζί με τις ευχαριστίες της πολιτείας προς όλους τους επαγγελματίες που έχουν συνδράμει, σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, στην κατάσβεση των πυρκαγιών, υπάρχει οφειλή και για ένα τεράστιο και ανθρώπινο «συγγνώμη», στις οικογένειες των νεκρών και στα θύματα αυτής της τραγωδίας, μαζί με την πολιτική δέσμευση για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων.
Είναι επίσης σημαντικό, όπως δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το σύστημα προστασίας σε ανάλογα δύσκολες περιστάσεις. Στο πλαίσιο αυτής της αναγκαιότητας, όπως βέβαια και της μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων αναχαίτησης των κινδύνων, θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των όποιων λαθών, τόσο των πολιτικών, όσο και σε σχέση με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, όπως βέβαια και ως προς το τί δεν λειτούργησε σωστά και γιατί.
Πέρα από την αποκατάσταση των ανθρώπων αμέσως, θα πρέπει να προβλεφθούν και να αποτραπούν οι κίνδυνοι που θα δημιουργηθούν λόγω της βροχόπτωσης τον χειμώνα, ως απότοκο της έλλειψης πλέον των απαιτούμενων δέντρων.
Διαδικαστικά όμως, είναι χρήσιμη, ίσως και επιβεβλημένη και η αξιολόγηση των ακόλουθων εισηγήσεων:
Επανασχεδιασμός του σχεδίου δράσης, σε ανάλογες περιπτώσεις, με αξιοποίηση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών
Σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη και το γεγονός πως, σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης, οι πλείστοι εθελοντές θα βρίσκονται στις μονάδες τους, ως εκ τούτου, χρειάζεται να αξιολογηθεί η επάρκεια της πολιτικής άμυνας σε ανθρώπινο δυναμικό
Διεκδίκηση και αξιοποίηση διαθέσιμων Ευρωπαϊκών πόρων, υποστηρικτικών προγραμμάτων, δράσεων και πολιτικών που διασυνδέονται με την πρόληψη αλλά και την αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές, όπως είναι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε, για την αποτροπή και επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν λόγω των ψηλών θερμοκρασιών και των δασικών πυρκαγιών.
Η δυνατότητα πρόσβασης σε πτητικά μέσα (πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα) και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης αποτελεί μια δυνατότητα προς αξιοποίηση
Ενίσχυση υπηρεσιών πρώτης γραμμής σε προσωπικό (κυρίως πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες). Οι επαγγελματίες αυτοί αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις ως απότοκο των κλιματικών αλλαγών, των επιπρόσθετων κινδύνων που αφορούν και την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και στον απαιτούμενο εξοπλισμό λόγω και των μειώσεων στον προϋπολογισμό.
Τα νέα δεδομένα και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι, σε συνάρτηση με τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που τους αποδίδει η πολιτεία, επιβάλλουν την ουσιαστική ενίσχυσή τους έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται με επιτυχία αλλά και ασφάλεια στις δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές τους.
Η αναγνώρισή τους ως βασικοί επαγγελματικοί συντελεστές στην προστασία των πολιτών, των δασών, του περιβάλλοντος και της συνολικής κληρονομιάς (πολιτιστικής και άλλης), θα πρέπει να οδηγήσει στην ενίσχυσή τους και στην επένδυση στην απαραίτητη κατάρτιση, εξοπλισμό και μέτρα προστασίας.
Διασύνδεση, αλληλοϋποστήριξη και ενιαίος σχεδιασμός δράσεων σε ανάλογες περιπτώσεις κρίσης, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας (πυροσβεστική, δασοπυροσβέστες, αστυνομία, στρατός, πολιτική άμυνα), έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει συνέργεια δράσεων και ενιαία αντίδραση με διακριτούς ρόλους
Ενίσχυση των πτητικών μέσων (ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί και το πλαίσιο της πρόσφατης επιλογής πτητικών μέσων που βρίσκονται καθηλωμένα και παροπλισμένα στο αεροδρόμιο), αξιολόγηση των τεχνικών τους δεδομένων και της επιχειρησιακής τους επάρκειας και αναβάθμιση της υπηρεσίας συνολικά, επενδύοντας παράλληλα και στο ανθρώπινο δυναμικό
Οι πρόσφατες πυρκαγιές ας μην προσεγγιστούν σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ως μια υπόμνηση των κλιματολογικών αλλαγών που επισυμβαίνουν στον πλανήτη μας. Μέσα από αυτή την πραγματικότητα, η πολιτεία στο σύνολό της, θα πρέπει να εγκύψει στο πρόβλημα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές ή και αναπροσαρμοστικές ρυθμίσεις.
Υπενθυμίζεται πως, μετά το καλοκαίρι ακολουθεί ο χειμώνας, ο οποίος μπορεί, στο πλαίσιο των κλιματικών αλλαγών να επιφέρει άλλου είδους ανατροπές οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την απόλυτη επάρκεια.
Ως εκ τούτου, κράτος και πολιτεία θα πρέπει να δράσουν τώρα, με σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον που μας εκδικείται και μας τιμωρεί.