Σήμερα, με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ημέρας τιμής και αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ανάγκη για την επαναφορά ενός ιστορικά σημαντικού θεσμού στην κυπριακή εκπαίδευση γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Αναφερόμαστε στην Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), ένα όργανο που για χρόνια υπήρξε ο επίσημος δίαυλος συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών, μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Η ΜΕΠΕΥ, στη σύνθεσή της, αντικατόπτριζε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων. Αυτός ο θεσμοθετημένος μηχανισμός διασφάλιζε την ουσιαστική αντιμετώπιση των εργασιακών θεμάτων στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, με τον Τομέα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Εργασιακών Σχέσεων του ΤΔΔΠ να φέρει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του. Στα πλαίσια της ΜΕΠΕΥ, συζητούνταν ζητήματα ζωτικής σημασίας για την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως οι προσλήψεις, οι ώρες εργασίας, οι προαγωγές, η πειθαρχία, η μισθοδοσία, τα ωφελήματα αφυπηρέτησης και κάθε άλλο θέμα που επηρέαζε τους όρους υπηρεσίας των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, αποτελούσε βήμα για την κατάθεση μορφωτικών και εκπαιδευτικών σχεδίων, μέσων για την αξιοποίηση της πείρας των εκπαιδευτικών και τη συζήτηση προτεινόμενης νομοθεσίας, εφόσον αυτή επηρεάζει τους όρου υπηρεσίας των εκπαιδευτικών λειτουργών.

Η ΜΕΠΕΥ υπήρξε ένας ζωτικός δίαυλος επικοινωνίας, επιτρέποντας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να θέτουν τα αιτήματά τους και να προωθούν τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών. Η χρησιμότητά της ήταν αμοιβαία, καθώς για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η ύπαρξη ενός ανοικτού διαύλου συνέβαλλε στην αποφυγή συγκρούσεων και στην εδραίωση της εργασιακής ειρήνης.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός της ΜΕΠΕΥ έχει σιωπηρά καταργηθεί ή/και ανασταλεί ή/και ατονήσει (διαλέγουμε και παίρνουμε). Σήμερα, στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, βλέπουμε πιο έντονα τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης των δικαιωμάτων τους, με την εργοδοτική πλευρά να πιέζει συνεχώς ώστε με διάφορους τρόπους να επιβάλει τις θέσεις της, εκμεταλλευόμενη ίσως την απουσία θεσμικού διαλόγου. Η επίκληση των «εκπαιδευτικών και εργασιακών αλλαγών» χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης, αναγκάζοντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αμύνονται για τα κεκτημένα τους αντί να διεκδικούν νέες βελτιώσεις.

Η παρούσα κατάσταση είναι απαιτεί άμεση αναστροφή. Στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ΠΟΕΔ, η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ οφείλουν να υψώσουν ακόμη πιο δυναμικά τη φωνή τους και να απαιτήσουν από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) την επανασύσταση της ΜΕΠΕΥ με σαφείς όρους εντολής. Η τακτική λειτουργία της Επιτροπής, η ελεύθερη κατάθεση θεμάτων και η ουσιαστική εξέτασή τους είναι αδιαπραγμάτευτες. Οι συμφωνίες που θα επιτυγχάνονται πρέπει να προωθούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική τους έγκριση.

Σήμερα, τιμώντας τους αγώνες των εργαζομένων, είναι επιτακτική ανάγκη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να αναλάβουν την πρωτοβουλία για την αναγέννηση της ΜΕΠΕΥ. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην ουσιαστική διεκδίκηση και όχι απλώς στην άμυνα απέναντι στις εργοδοτικές επιβολές. Μια ανασυσταθείσα ΜΕΠΕΥ θα διασφαλίσει την εργατική ειρήνη στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας και θα προωθήσει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης για το καλό της κοινωνίας. Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και την επαναφορά του θεσμικού διαλόγου στην εκπαίδευση.

Στέλιος Οδυσσέως

Εκπαιδευτικός Δημοτικής