Σημαντικές είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές σπιτιών και διαμερισμάτων στην Κύπρο.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώνει την προέλαση της ακρίβειας και στη στέγαση, καθώς αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η αύξηση αποδίδεται αφενός στην εγχώρια ζήτηση και αφετέρου στον ρυθμιστικό ρόλο, που αποκτούν τόσο η άνοδος της ζήτησης από ξένους επενδυτές, όσο και το αυξανόμενο κόστος, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά.  

 Με αυτά ως δεδομένα βλέπουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους:

Τιμές οικιών: 1,5%

Λευκωσία: -0,2%

Λεμεσός: 2,1%

Λάρνακα: 1,3%

Πάφος: 4%

Αμμόχωστος: 2,4%

Τιμές διαμερισμάτων: 6,8%

Λευκωσία: 3,4%

Λεμεσός: 6,9%

Λάρνακα: 2,4%

Πάφος: 10,2%

Αμμόχωστος: 8,3%

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των οικιών ανέβηκαν κατά 1,5% ενώ κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες, πλην της Λευκωσίας, όπου μειώθηκαν κατά 0,2%.

Από εκεί και πέρα οι τιμές των διαμερισμάτων εκτοξεύθηκαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση και παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες.

Πέρα από την ενίσχυση στη ζήτηση γραφειακών χώρων, η μετεγκατάσταση ξένων εταιρειών στην Κύπρο αυξάνει και τη ζήτηση σε οικιστικές μονάδες εφόσον αριθμός του προσωπικού τους θα εγκατασταθεί μακροπρόθεσμα στην Κύπρο.

Αύξηση πωλητηρίων εγγράφων: 51,6%

Αύξηση ζήτησης από ντόπιους αγοραστές: 23,8%

Αύξηση ζήτησης από ξένους αγοραστές: 117,9%

Αύξηση στεγαστικών δανείων: 91,6%

- €437,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022

- €228,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021

 Η αύξηση των νέων δανείων για αγορά κατοικίας που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενδεχομένως να φανερώνει, κατά την Κεντρική Τράπεζα, την τάση υφιστάμενων δανειοληπτών να επεκτείνουν τη γραμμή πίστωσής τους για να καλύψουν το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος.

 Ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστεί η ζήτηση στην αγορά ακινήτων, λόγω της μείωσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, από παραμέτρους όπως είναι η διάρκεια του πολέμου και των κυρώσεων και η πορεία της πανδημίας.

Δεν πρέπει βεβαίως να μας διαφεύγει και η παράμετρος της αύξησης του κόστους του χρήματος, καθώς πολύ σύντομα τα επιτόκια θα ανέβουν.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα επτά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας του ρεύματος