News Oikonomia Οι ημερομηνίες κλειδιά για επανεκκίνηση Τουρισμού-Η λίστα των 5 πρώτων χωρών

Οι ημερομηνίες κλειδιά για επανεκκίνηση Τουρισμού-Η λίστα των 5 πρώτων χωρών

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κρατούσε κλειστά τα "χαρτιά" της για την επανεκκίνηση του τουρισμού.  
 
Δεν έδινε ακριβείς ημερομηνίες για αυτά που ενδιαφέρουν όλους, δηλαδή πότε θα ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια για τους τουρίστες. 
 
Το άφηνε ανοικτό μεταξύ 9 Ιουνίου και 13 Ιουλίου, με τα σενάρια στο παρασκήνιο να διαφοροποιούνται συνεχώς. 
 
Αυτό γινόταν μέχρι σήμερα, καθώς οι ημερομηνίες "κλείδωσαν" στην πρωινή σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, των αρμοδίων υπουργών και της επιστημονικής ομάδας. 
 
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή, μετά το υπουργικό.
 
Επειδή, όμως, μεσολαβούν άλλα δύο 24ωρα μέχρι τις ανακοινώσεις, θα πρέπει να τονιστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση μερικών ημερών, στις ημερομηνίες που δώσουμε.  Και αυτό επειδή τα δεδομένα είναι ρευστά. 
 
Με βάση λοιπόν πληροφορίες, η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων "κλειδώνει" για την 1η Ιουνίου. Είναι Δευτέρα. Επειδή, όμως μεσολαβούν, άλλα δύο 24ωρα μέχρι την τελική απόφαση της κυβέρνησης, βάζουμε δίπλα και απόκλιση ακόμη 7 ημερών. 
 
Και καλό θα ήταν να μην κλείσει κανείς ξενοδοχείο μέχρι να πέσουν οι ανακοινώσεις. 
 
1η Ιουνίου λοιπόν η πιο πιθανή ημερομηνία, αυτή τη στιγμή, για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων. Και μιλάμε για ντόπιους τουρίστες.
 
Όσον αφορά την ημερομηνία "κλειδί" για τα αεροδρόμια, οι πρώτες πτήσεις για τουρίστες κλειδώνει" σε ημέρα μεταξύ 15 Ιουνίου και 20 Ιουνίου και όχι Ιούλιο που υποδείκνυε ο αρχικός σχεδιασμός για από και προς πτήσεις σε συγκεκριμένες χώρες, που επίσης θα παρουσιάζουν την ίδια καλή επιδημιολογική εικόνα.   
Και δεν αποκλείεται, όμως λέχθηκε, να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα από τις 15 Ιουνίου οι πτήσεις για εργαζόμενους και επενδυτές. 
 
Υπάρχει και αυτό το σενάριο.
 
Έχει ετοιμασθεί μία προκαταρτική λίστα τεσσάρων με πέντε χωρών. Είναι με αυτές που θα συνδεθούμε αεροπορικώς σε  πρώτη φάση. Είναι σίγουρα μέσα Ελλάδα, Ισραήλ,  Μάλτα,  Αυστρία   Ίσως και o Λίβανος. Αυτό θα αποφασισθεί στις επόμενες ημέρες. Μπορεί να προστεθούν και άλλες χώρες φυσικά μέχρι το άνοιγμα των αεροδρομίων, με κριτήριο την επιδημιολογική εικόνα τους. 
 
Αυτές όμως οι χώρες που βλέπουμε στον χάρτη είναι αυτές που έχουν πολύ σοβαρό προβάδισμα για την επανασύνδεση.
 
Σύμφωνα με πληροφορία, το υφυπουργείο τουρισμού έδωσε σήμερα στην επιστημονική ομάδα μία λίστα 20 χωρών, που ενδιαφέρουν πολύ την Κύπρο για επανασύνδεση, για δύο λόγους. Είτε είναι παραδοσιακές αγορές τουριστών, είτε παρουσιάζουν καλή επιδημιολογική εικόνα. 
 
Ο Πρόεδρος ζήτησε από τους επιστήμονες να ετοιμάσουν μέχρι την Παρασκευή, που είναι του υπουργικό, αναλυτικά την επιδημιολογική κατάσταση αυτών των χωρών που μας ενδιαφέρουν, προκειμένου να ετοιμασθεί ένας νέος οδικός χάρτης διαφόρων φάσεων επανασύνδεσης με αυτές τις 20 χώρες. Αυτός ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανάλογα και με την πορεία επιδημιολογική εικόνα. Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού θα βρίσκονται σε συζητήσεις με τους ομολόγους τους στις χώρες αυτές για να γίνονται οι απαραίτητες προεργασίες για τις αεροπορικές επανασυνδέσεις. 
 
Κάποιες λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν για το νέο καθεστώς λειτουργίας των ξενοδοχείων, ας ξεχάσουμε το τι ξέραμε. 
 
Τα πράγματα, θα είναι διαφορετικά. Τα πρωτόκολλα προστασίας θα είναι αυστηρά. 
 
Από την άλλη, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των πελατών που θα δέχονται τα ξενοδοχεία. Εάν τα καταφέρουν, θα μπορούν δηλαδή να λειτουργούν και με γεμάτες κλίνες. Οι περιορισμοί ανά τετραγωνικό και οι αποστάσεις των τραπεζιών κ.τ.λ θα αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων, όπως είναι τα εστιατόρια τους για παράδειγμα.
 
Επιπρόσθετα, κάποια ξενοδοχεία έχουν ήδη αποφασίσει να καταργήσουν, προσωρινά τα μπουφέ. Άρα μόνο με παραγγελία από το μενού σε αυτά τα ξενοδοχεία. Ο λόγος δεν είναι η ανησυχία για συνωστισμό στα μπουφέ, αυτό μπορεί να ρυθμιστεί. Αυτό που ανησυχεί είναι η κοινή χρήση των κουταλιών στα μπουφέ. Εάν δεν καταργηθούν με κυβερνητική οδηγία, μπορεί κάποια ξενοδόχοι να τα λειτουργήσουν με άλλους τρόπους. 
 
Για παράδειγμα να βάλουν υπάλληλο για να γεμίζει τα πιάτα.
 

Διαβάστε επίσης 

 

 

Top