Μετά από συντονισμένη προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (εφεξής η «ΚΤΚ») και του Υπουργείου Οικονομικών, την 30η Μαρτίου 2020 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο περί της Λήψης Έκτακτων Μέτρων από Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς και Εποπτικές Αρχές Νόμου του 2020 (εφεξής ο «Νόμος»), Δυνάμει του άρθρου 5 του εν λόγω Νόμου εκδόθηκε Διάταγμα από τον Υπουργό Οικονομικών το οποίο, μεταξύ άλλων, προνοεί για «την αναστολή της καταβολής των δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων σε πιστωτικές διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν ή/και αγοράσθηκαν ή/και τυγχάνουν διαχείρισης από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και απευθύνεται σε συνεπείς δανειολήπτες των οποίων η οικονομική κατάσταση έχει επηρεαστεί δυσμενώς από το 00νΐΩ-19».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το εν λόγω Διάταγμα, «το σύνολο των τόκων των οποίων αναστέλλεται η περίοδος καταβολής τους κατά την ημερομηνία λήξεως της ισχύος του Διατάγματος, θα προστίθενται στο υπόλοιπο του δανείου και το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου και τόκων που θα ανασταλούν δεν θα καθίστανται άμεσα απαιτητά, εκτός και εάν συμφωνηθεί διαφορετικά μεταξύ του δικαιούχου και του χρηματοοικονομικού οργανισμού».
Πέραν όμως των φυσικών και νομικών προσώπων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του εν λόγω Διατάγματος, η κρίση αυτή αναμένεται να επηρεάσει την πλειοψηφία των δανειοληπτών. Επομένως, πέραν των πιο πάνω, η ΚΤΚ αναμένει από τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων (εφεξής η «ΕΕΠ») όπως συνεισφέρουν στην προσπάθεια όσο το δυνατό ταχύτερης επαναφοράς των βιώσιμων και συνεργάσιμων επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ομαλή οικονομική δραστηριότητα.
Συνεπώς, καλείστε, σε συνεργασία με τους δανειολήπτες, τηρουμένων των προνοιών της περί Διαχείρισης Καθυστερήσεων Οδηγίας της ΚΤΚ (εφεξής η «Οδηγία»), να προβείτε σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους συνεργάσιμους δανειολήπτες να ανταπεξέλθουν της πρωτόγνωρης και δύσκολης αυτής περιόδου. Σημειώνεται επίσης, ότι συστήνεται η αποφυγή της επιβολής χρεώσεων κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης οι οποίες να μην είναι πλήρως επεξηγημένες και συγχρόνως κατανοητές από το δανειολήπτη.
Επίσης, η ΚΤΚ συστήνει όπως στη στρατηγική που εφαρμόζετε για τη διαχείριση καθυστερήσεων λάβετε υπόψη τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πλείστοι των δανειοληπτών που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις συνέπειες του ΟΟνίϋ-ΙΘ και οι πολιτικές και διαδικασίες σας αναθεωρηθούν προς το σκοπό αυτό. Κατ’ ελάχιστον, συστήνεται όπως οι διαδικασίες σας διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι αναδιαρθρώσεις να επιτυγχάνονται με ταχύτητα και οι λύσεις που προσφέρονται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες που βιώνει όλη η χώρα.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη και την επιβολή περιοριστικών μέτρων από την Κυπριακή Δημοκρατία προς αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, συστήνεται, όπου αυτό είναι δυνατόν, τα στοιχεία και η πληροφόρηση που ζητούνται από τους δανειολήπτες να γίνονται χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας.
Η ΚΤΚ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσβλέπει στην συνεισφορά όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης λόγω του covid19,
Σύσταση πκ Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου νια την διανομή μερίσματος και εξαγοράς ιδίων μετογών κατά τη διάρκεια Tnc πανδημίας του COVID-19
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (εφεξής η «ΚΤΚ»), λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ημερομηνίας 27 Μαρτίου 20201, προς τα Σημαντικά Πιστωτικά Ιδρύματα και τις Εθνικές Αρμόδιες Αρχές αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, εκδίδει την παρούσα σύσταση προς όλα τα Λιγότερο Σημαντικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΣΠΙ) που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ως η αρμόδια εποπτική αρχή των ΑΣΠΙ.
Η ΚΤΚ θεωρεί ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ρόλο τους ως χρηματοδότες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και του αρνητικού οικονομικού αντίκτυπου που αυτή έχει δημιουργήσει. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαίο όπως τα πιστωτικά ιδρύματα διατηρήσουν τη κεφαλαιακή τους βάση ούτως ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία μέσα στο σημερινό εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Η διατήρηση της κεφαλαιακής βάσης για σκοπούς υποστήριξης της οικονομίας και απορρόφησης δυνητικών ζημιών θεωρείται από την ΚΤΚ ως ύψιστη προτεραιότητα που θα πρέπει να προηγείται έναντι της οποιοσδήποτε δυνητικής διανομής μερίσματος και εξαγοράς ιδίων μετοχών.
Συνεπώς, η ΚΤΚ συστήνει όπως, μέχρι την 1Ί Οκτωβρίου 2020, τα ΛΣΠΙ αποφύγουν τα ακόλουθα:
α) την οποιαδήποτε διανομή μερίσματος,
β) την έκδοση αμετάκλητων δεσμεύσεων για διανομή μερίσματος για τα έτη 2019 και 2020, και
γ) οποιαδήποτε εξαγορά ιδίων μετοχών προς ανταμοιβή των μετόχων τους.
Τα ΛΣΠΙ τα οποία δεν είναι σε θέση να συμμορφωθούν με την υπό αναφορά σύσταση, θα πρέπει να παρέχουν άμεσα εξηγήσεις στην ΚΤΚ.
Δείτε ΕΔΩ