News Oikonomia Μετατίθεται για αύριο το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής

Μετατίθεται για αύριο το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής

Μετατίθεται για τις 17.00 αύριο η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις διατάξεις των δύο νομοσχεδίων που αφορούν την εφαρμογή των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
 

Στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίας αποφασίστηκε καθώς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, λόγω διαφωνιών θέλουν η Ολομέλεια της Βουλής να συνέλθει στην πληρέστερη δυνατή σύνθεση και προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας και υγείας αποφασίστηκε οι Βουλευτές θα εισέρχονται κατά 19 στην αίθουσα για να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τη συνεδρία, ο ΔΗΣΥ τοποθετείται υπέρ των νομοσχεδίων, η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και η Άννα Θεολόγου κατά και των δύο νομοσχεδίων, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι θα ενημερώσουν είτε απόψε είτε αύριο τον Πρόεδρο της Βουλής για τη θέση τους, καθώς αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνουν τοποθετήσεις στην Ολομέλεια.

Όσον αφορά στη θέση της Συμμαχίας Πολιτών, σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι: «Η Κυβέρνηση οφείλει ν’ αλλάξει στάση και να τιθασεύσει τις τράπεζες, όπως ανάγκασε την υπόλοιπη κοινωνία να πειθαρχήσει στα μέτρα. Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πείσουν τις τράπεζες να αποδεχτούν τον αυτονόητο συμβιβασμό: Ν’ αποδεχτούν την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για επιτόκια που ν΄ αγγίζουν το μηδέν, όσο θα βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο της αναστολής δόσεων δανείων στα τραπεζικά δάνεια.

Σ’ αντίθετη περίπτωση, οι τράπεζες θ’ αποκομίσουν τεράστιο όφελος, αφού με τη λήξη του εννιάμηνου, το οφειλόμενο πόσο θα μεγαλώσει αφού θα προστεθούν σ’ αυτό και οι τόκοι.

Η υιοθέτηση της πρότασης για μηδενικά επιτόκια αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Συμμαχία Πολιτών γι αυτό και προειδοποιούμε με καταψήφιση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους ν’ αναλάβουν το κόστος που τους αναλογεί. Δεν είναι δυνατό να «φυγομαχούν» από τη γενική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού, την ώρα που εξυπηρετούνται από την αναστολή των δόσεων με νόμο αφού αποφεύγουν τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Σε περίπτωση που δεν εξυπηρετηθούν με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση,  είναι ορατός ο κίνδυνος της εκτόξευσης των ΜΕΔ των τραπεζών στα ύψη».

Στη συνεδρία της Επιτροπής συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, οι οποίοι νωρίτερα σήμερα με επιστολές τους κάλεσαν τη Βουλή να ψηφίσει να νομοσχέδια ως έχουν κατατεθεί προειδοποιώντας ότι τροποποιήσεις εμπερικλείουν σοβαρούς κινδύνους διασάλευσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στη διάρκεια της συνεδρίας η ΕΔΕΚ και άλλα κόμματα κατέθεσαν διάφορες τροπολογίες.
Η τροπολογία της ΕΔΕΚ αφορούσε το νομοσχέδιο για την αναστολή της καταβολής δόσεων και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα, η τροπολογία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση  της ΕΔΕΚ η τροπολογία προνοούσε την αναστολή των οφειλών, γενικώς, πλην συγκεκριμένων, όπως οι μισθοί, οι διατροφές κ.ο.κ.  Προέβλεπε επίσης αναστολή υποχρέωσης εξόφλησης ή καταβολής δόσης και ότι κατά τη διάρκεια της 9μηνης αναστολής το οποιοδήποτε χρέος ή οφειλή δεν θα επιβαρύνεται με τόκους ή με επιβαρύνσεις.

 

Top