News Oikonomia ΥΠΕΣ: Σημαντική αύξηση συντελεστών δόμησης θα προνοούν τα νέα τοπικά σχέδια

ΥΠΕΣ: Σημαντική αύξηση συντελεστών δόμησης θα προνοούν τα νέα τοπικά σχέδια

Σημαντική αύξηση των συντελεστών δόμησης στα κέντρα των πόλεων προνοεί μεταξύ άλλων η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων που αρχίζει σύντομα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής την οποία ενημέρωσε για τη λειτουργία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

 

«Έχουμε εξηγήσει ότι τώρα αρχίζει η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων των μεγάλων πόλεων. Η κατεύθυνσή μας όσον αφορά τα τοπικά σχέδια είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση, που θα προβλέπει και σημαντική αύξηση των συντελεστών στα κέντρα των πόλεων, ούτως ώστε να γίνουν πιο πυκνοκατοικημένες οι πόλεις, κάτι το οποίο έχει μεγάλες προεκτάσεις και στο κυκλοφοριακό», ανέφερε.

Εξήγησε ότι έχει δημιουργηθεί τις περασμένες δεκαετίες μια μεγάλη οριζόντια ανάπτυξη που δημιούργησε και κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής όλων. Θα εξεταστούν επίσης, όπως είπε, στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων τα θέματα των μικρών χώρων πρασίνου που υπάρχουν κατακερματισμένα και διάσπαρτα.

«Όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα είναι με μια σύγχρονη προσέγγιση ούτως ώστε να υπάρχουν πιο φιλικές προς το ζην πόλεις», είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν μιλήσει με το ΕΤΕΚ, σε μια εντατική διαβούλευση για την απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης, κάτι που θα παρουσιαστεί και σε δημόσιο διάλογο εντός του μηνός. Θα προνοεί, όπως είπε, εννέα μεγάλες αλλαγές, θα υπάρχει μια νέα προσέγγιση με κατηγοριοποίηση των αναπτύξεων σε τρεις κατηγορίες, χαμηλού ρίσκου, μεσαίου και μεγάλου ρίσκου. Συμπλήρωσε ότι θα προνοεί την ευθύνη των μελετητών, θα προνοεί πολύ πιο απλοποιημένες διαδικασίες για κάποια θέματα ούτως ώστε να απλοποιηθεί και η ζωή όλων προς όφελος και της καθημερινότητας αλλά και της ανάπτυξης.

Είπε επίσης ότι είναι πολύ σχετική και η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία προωθείται, αφού θα απελευθερώσει την Πολεοδομία  ώστε να παράγει πολιτική. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που προβλέπει νέες διαδικασίες ανάλογα με το ύψος και τη φύση της ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει για πρώτη φορά στην Κύπρο τη θεσμοθέτηση του θεσμού του Project Manager με άλλες διαδικασίες, είναι και αυτό πλέον ενώπιον της νομική υπηρεσίας και θα διαδραματίσει και αυτό καταλυτικό ρόλο.

Αναφορικά με τα ψηλά κτήρια, είπε ότι υπάρχουν αρκετά θετικά τα οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζονται, αφού θεωρούνται και πολύ πιο περιβαλλοντικά, φτάνει να γίνονται με τον σωστό τρόπο.

«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε εδώ και καιρό παρουσιάσει το Πλαίσιο Αδειοδότησης των Ψηλών Κτηρίων. Έχει περάσει επίσης και νομοθεσία η οποία εφαρμόζεται, γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε αδειοδότηση, ενώ έχει επίσης ετοιμαστεί και η προκαταρκτική μελέτη που αφορά κάποια άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Δεν λέω ότι είναι το τελειωτικό, σίγουρα στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων θα δούμε και πιο ολοκληρωμένα αυτό το θέμα αλλά υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική η οποία εφαρμόζεται», σημείωσε.

Όσον αφορά την καθημερινότητα και τις καθυστερήσεις, ανέφερε ότι το 2018 λήφθηκαν 7.500 νέες αιτήσεις από την Πολεοδομία, και διεκπεραιώθηκαν 7.500 νέες αιτήσεις.

«Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι παρά το γεγονός ότι λόγω και της επανάκαμψης της οικονομίας υπάρχει πολύ αυξημένος αριθμός αιτήσεων, η Πολεοδομία αποδεικνύεται επαρκής παρά και το σημαντικά μειωμένο προσωπικό σε σχέση με το 2012», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καθυστερημένες περίπου 5.000 αιτήσεις λόγω ενδεχομένως παρεκκλίσεων ή λόγω κάποιων άλλων θεμάτων οι οποίες εξετάζονται. Ανέφερε ωστόσο ότι στην Πολεοδομία υστερούν  σε θέματα μηχανογράφησης, ενδεχομένως λόγω λανθασμένων σχεδιασμών που έγιναν στο παρελθόν και είναι κάτι το οποίο γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι αναφορικά με την πολεοδομία εντοπίστηκαν θέματα σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής όπως καθυστερήσεις, η αναγκαιότητα αλλαγής της διαδικασίας, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα ψηλά κτήρια, η πολιτική ειδικών χαρακτήρων, ο σχεδιασμός περιοχών κ.α.

Συμπλήρωσε ότι έχει διαπιστωθεί ότι η Κύπρος πάσχει από το 1960 με λανθασμένες πολιτικές και έχει δημιουργηθεί ένα κράτος που δεν λειτουργεί όπως θα ήθελαν να λειτουργήσει, με τη δημιουργία μια κουλτούρας μη εφαρμογής των κανόνων . Εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθεια του ΥΠΕΣ να αλλάξει τη νομοθεσία και να μεταφερθούν εξουσίες της πολεοδομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και να προωθείται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Είπε ότι δεν έγιναν όλα ακόμα αλλά είναι θετικό το ότι υπάρχει προγραμματισμός συνεργασία, προσπάθεια όλων για να γίνει η Κύπρος πιο σύγχρονο κράτος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε παραγωγική και καρποφόρα τη συνεδρία, ενώ επεσήμανε παράλληλα τις πολλές παρανομίες που παρατηρούνται στην ανέγερση κτηρίων, και είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί θεσμικά ο τρόπος τα κτήρια να ελέγχονται κατά τη διάρκεια που κτίζονται. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αύξησης των συντελεστών δόμησης των πολυκατοικιών ώστε να μη χάνεται η αγροτική γη και εισηγήθηκε οι τριώροφες οικοδομές να γίνονται πενταόροφες, εκτός από περιοχές ειδικού χαρακτήρα. Εξέφρασε την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν και πιο προσιτές οι τιμές.

Ο βουλευτής του του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο Υπουργός απέτυχε να δώσει τις απαντήσεις που ανέμεναν σε σχέση με την  ανύπαρκτη πολιτική για την ανάπτυξη ψηλών κτηρίων και την ασυδοσία που υπάρχει στην ανάπτυξη των ακτών κάτι που παραβιάζει και το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης. Ο Υπουργός, είπε, μέσα από την τοποθέτησή του παραδέχεται ότι αυτός ο οργασμός ανάπτυξης ψηλών κτηρίων, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, γίνεται και έγινε χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτική, χωροθέτησης, περιβαλλοντικών κριτηρίων κ.ο.κ   Για αυτό είπε, υπάρχουν και περιστατικά με διαρροή αποβλήτων στην θάλασσα της Λεμεσού από υπό κατασκευή ουρανοξύστη.

 

 

Top