News Oikonomia Καθιερώνεται μηχανισμός συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας για οικονομικά ζητήματα

Καθιερώνεται μηχανισμός συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας για οικονομικά ζητήματα

Την καθιέρωση ενός μηχανισμού συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας για οικονομικά ζητήματα, που θα λειτουργεί τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Έλληνα ομόλογό του Χρίστο Σταϊκούρα.

 

Ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε λόγο για σημαντική ευθυγράμμιση στις οικονομικές πολιτικές των δύο χωρών. Από πλευράς του, ο Χρίστος Σταϊκούρας είπε πως η Κύπρος αποτελεί θετικό παράδειγμα για ταχεία έξοδο από την οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα επανέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο αποτελεί το κορυφαίο εθνικό μέλημα και σταθερή επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, σημειώνοντας πως κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και της απειλητικής παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Σταϊκούρα, που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συζήτησαν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ΕΕ και εξέφρασε αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει μια πορεία ανοδική, μια πορεία ανάκαμψης.

«Υπάρχει μια σημαντική ευθυγράμμιση στις οικονομικές πολιτικές των δύο χωρών. Μπορεί η Κύπρος να είναι λιγάκι πιο μπροστά στην αναπτυξιακή της πορεία, όμως οι επιδιώξεις είναι κοινές, οι προκλήσεις το ίδιο και έχουμε συζητήσει και αποφασίσει την καθιέρωση ενός μηχανισμού συνεργασίας και συνεννόησης και για την ευρωπαϊκή ατζέντα, μέσω των τεχνοκρατών των δύο υπουργείων αλλά και σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε ακόμα πως η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού επιβεβαιώνει την επιθυμία του ιδίου και της κυβέρνησης της Ελλάδας για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και εξέφρασε βεβαιότητα ότι μέσα από την προσπάθεια που γίνεται θα υπάρξουν αποτελέσματα. «Η δική μας επιθυμία - ελπίδα είναι να έχουμε μια Ελλάδα με σταθερή οικονομία και οικονομικά και πολιτικά ισχυρή που θα συνεχίσει να αποτελεί το βασικότερο δικό μας στήριγμα, αλλά και με την οποία θα μπορέσουμε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», σημείωσε.

Στην εξαιρετική και αγαστή συνεργασία του με τον Χάρη Γεωργιάδη αναφέρθηκε ο Χρίστος Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Κύπρος με την καθοδήγηση του Χάρη Γεωργιάδη αποτελεί θετικό παράδειγμα για την ταχεία έξοδο από την οικονομική κρίση, με την επιτυχή εφαρμογή κατάλληλου μείγματος πολιτικών, σε ένα ήπιο πολιτικό περιβάλλον. Εμείς στην Ελλάδα χαιρόμαστε για την πορεία σας και το καλό σας παράδειγμα».

Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σήμερα βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Ακολουθούμε και οι δύο χώρες πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες σε ολόκληρη την περιοχή», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, στο πλαίσιο μιας συνολικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, αποτελεί το κορυφαίο εθνικό μέλημα και σταθερή επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζουν το πλαίσιο της λύσης, η οποία θα πρέπει παράλληλα όμως να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια», είπε.

Επί του παρόντος, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, «δυστυχώς, οι συνεχείς παρεμβάσεις και οι μη αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις που η Τουρκία διαρκώς προβάλλει δεν έχουν επιτρέψει την εξεύρεση συμφωνίας».

«Κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και της απειλητικής παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε πως «με τις ενέργειές της αυτές, η Τουρκία αντί να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και να αποσταθεροποιεί περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή».

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ανέφερε, ακόμα, πως η Ελλάδα από τις 7 Ιουλίου έκανε μια δυναμική επανεκκίνηση και πως η πολιτική σταθερότητα επανήλθε στη χώρα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει ήδη μεταρρυθμιστική ατζέντα, με στόχο την οικονομική μεγέθυνση, τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

«Μια ισχυρή Ελλάδα και μια ισχυρή Κύπρος έχουμε πολλά να προσφέρουμε στην ευρύτερη περιοχή και, γιατί όχι, στην ανθρωπότητα», κατέληξε.

Μεγάλη πρόκληση για Κύπρο και Ελλάδα ο τρόπος αντιμετώπισης των ΜΕΔ, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας

Η μεγάλη πρόκληση που έχουν Κύπρος και Ελλάδα είναι πως θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του ενεργητικού των τραπεζών που είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας

Το στοίχημα είναι πως θα αντιμετωπιστούν τα ΜΕΔ «με επάρκεια για να διοχετεύσουμε πόρους στην πραγματική οικονομία, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε πίσω αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης”, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Επενδύσεις στην εποχή της οικονομίας της γνώσης».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μια χώρα η οποία βγαίνει από τα προγράμματα στήριξης οφείλει να κοιτάει τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης και να επενδύσει στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.

Αυτά, συνέχισε, αποτελούν «κομβικά στοιχεία» και «ενδογενείς πηγές ανάπτυξης που επιδρούν σε τρεις κρίσιμους παράγοντες που είναι η υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, η δημιουργία καλών θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». 

«Χώρες που έλαβαν σοβαρά υπόψη σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής τις υποδείξεις της επιστήμης ενισχύουν διαρκώς τη θέση τους στο όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον» και απόδειξη για αυτό αποτελεί η Κύπρος, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους στόχους της ΕΕ να γίνει η πιο ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η ΕΕ απέτυχε στο στόχο που έχει θέσει παρά το ότι η κατεύθυνση είναι σωστή, καθώς «υστερεί στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της και εμφανίζει σημαντική διαρροή πολύτιμου επιστημονικού δυναμικού προς άλλες ανεπτυγμένες και ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες».

Επικαλούμενος κάποιες σκέψεις του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Κίνα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «στην ΕΕ ασχολούμαστε με οριακές διαφοροποιήσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό, πως θα βελτιώσουμε κάποια μακροοικονομικά μεγέθη και πως οριακά θα πετύχουμε κάποιους δημοσιονομικούς στόχους όταν η Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια στην καινοτομία».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι στα κρίσιμης σημασίας πεδία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας παρατηρείται στην Ελλάδα «χάσμα υστέρησης από τα άλλα κράτη της ΕΕ και αυτό γιατί υπήρχε διαχρονικά», όπως είπε, «λιγότερο ή περισσότερο κατά περιόδους έλλειμμα δημιουργικής κουλτούρας αλλά και πλεόνασμα ιδεοληψιών και αγκυλώσεων».

Δημιουργία ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ
-------------------------------------
Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα αντικείμενα που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη είναι η δημιουργία ενιαίας αγοράς κεφαλαίων έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι δυνατότητες σε δύσκολες περιόδους για τις οικονομίες να υπάρχουν πόροι τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μέτρα αντιμετώπισης του χάσματος ανταγωνιστικότητας
---------------------------------

Αναφορικά με το πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας που υπάρχει, ο κ. Σταϊκούρας επικεντρώθηκε στην ομιλία του σε έντεκα συγκεκριμένες σκέψεις.

Αυτές περιλαμβάνουν την παροχή υψηλής ποιότητας γνώσεων και δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, δημόσιου και ιδιωτικού, την προώθηση ενός σύγχρονου συστήματος αυτοδιοίκησης και αυτονομίας των πανεπιστημίων και των κέντρων έρευνας και καινοτομίας με συνοδό την αξιολόγηση, την αλλαγή του δόγματος ως προς την δημόσια χρηματοδότηση (επιπλέον δημόσια χρηματοδότηση όταν κάτι αξιολογείται) και την πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας και μεγαλύτερη και καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων στους τομείς της γνώσης.

Αναφέρθκε επίσης στην ανάπτυξη ενός εξωστρεφούς και διεθνοποιημένου συστήματος εκπαίδευσης κατάρτισης και δια βίου μάθησης, τη διευκόλυνση στην ανεύρεση κεφαλαίων (δημιουργία δομημένου αναπτυξιακού οργανισμού), τη δια βίου μάθηση, ειδικά για άτομα με χαμηλή ειδίκευση και τη διαρκή σύζευξη έρευνας, εκπαίδευσης και περιεχόμενου σπουδών με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην ενίσχυση με κεφάλαια νεών επιστημόνων με ελπιδοφόρες και καινοτόμες ιδέες, στη δημιουργία φορολογικών κινήτρων για την έρευνα και την καινοτομία και στην σύζευξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε μέσα από τη συνεργασία να υλοποιηθούν πολλά νέα έργα, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

Προσέλκυση επενδύσεων
------------------------------
Αναφορικά με τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Ελλάδα για την προσέλκυση επενδύσεων, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είπε ότι στον πρώτο άξονα «κινούμαστε σταθερά με λογική στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουμε και μειώνουμε άμεσους και έμμεσους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για να μπορέσει ο πολίτης να επιστρέψει στην Ελλάδα και να επιχειρήσει σε ένα λογικό φορολογικό καθεστώς», σημειώνοντας παράλληλα ότι επί του προκειμένου θα δοθούν «και επιπλέον κίνητρα στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα».

Ο δεύτερος άξονας, σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, είναι να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές διότι, όπως εξήγησε, ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει ο πολίτης για να επιχειρεί στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, το ενεργειακό περιβάλλον και ο τομέας της υγείας, της παιδείας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Ανέφερε ότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο επί του οποίου ξεκίνησε συζήτηση την περασμένη Παρασκευή, η Ελλάδα αρχίζει να αντιμετωπίζει και να λύνει θέματα που αφορούν την προσέλκυση επενδυτών όπως είναι τα επιχειρηματικά πάρκα, μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εργασίας έτσι ώστε να δημιουργούμε την ευελιξία στους χώρους εργασίας με ασφάλεια για να δημιουργηθούν περισσότερες καλές θέσεις απασχόλησης μειώνοντας ασφαλιστικές εισφορές και επενδύοντας σε ενδογενείς πηγές ανάπτυξης.

Αναφορικά με τον τρίτο άξονα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στόχος είναι να ενισχύσουμε την ρευστότητα για να επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτοί που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Επίσης, επικαλούμενος εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών και διεθνών οργανισμών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «η Ελλάδα αντιστρόφως της Κύπρου θα αυξάνει τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», προσθέτοντας ότι «η Κύπρος θα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά σε καθοδική πορεία, ενώ η Ελλάδα θα είναι σε ανοδική πορεία».

«Αυτό σημαίνει ότι κινούμαστε σωστά και το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τις δύο χώρες, θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο» σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης , γύρω στο 2,8%.

Ανέφερε ότι «υπάρχουν ενδογενείς συστατικά που δείχνουν ότι η ανάπτυξη έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα είναι τα συστατικά του πλούτου, που είναι η κατανάλωση, οι επενδύσεις και εξαγωγές (μείον εισαγωγές)

Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να προβεί σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση, δηλαδή, όπως εξήγησε, τα δύο τελευταία συστατικά (επενδύσεις και εξαγωγές) να αυξηθούν περισσότερο από το πρώτο συστατικό (κατανάλωση), σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει στον τρόπο ανάπτυξης που είχε πριν από 30 χρόνια, όταν η κατανάλωση ανερχόταν στο 90% της παραγωγής με δανεικά.
 

Top