News Oikonomia Όσα πρέπει να ξέρετε για το σχέδιο εγκατάστασης ζευγαριών στα κατεχόμενα

Όσα πρέπει να ξέρετε για το σχέδιο εγκατάστασης ζευγαριών στα κατεχόμενα

Τέσσερα χωριά αφορά το «Σχέδιο Εγκατάστασης Νεαρών Ζευγαριών στα Κατεχόμενα» το οποίο ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή (13/9).

 

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, ο αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών, Γιαννάκης Μούσας, διευκρίνισε ότι πρόκειται για τα Μαρωνίτικα χωριά Κορμακίτη και Καρπάσσια, καθώς επίσης και για το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα.

Ο κ. Μούσας, σημείωσε ότι τα άλλα δυο Μαρωνίτικα χωριά, δηλαδή, η Αγία Μαρίνα κι ο Ασώματος, είναι στρατοκρατούμενα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρακτική δυνατότητα εγκατάστασης νεαρών ζευγαριών.

Συνεπώς, το σχέδιο απευθύνεται σε νεαρά ζευγάρια Ελληνοκύπριων, Μαρωνιτών και μη κάτω των 45 ετών, οι οποίοι κατάγονται από ένα εκ των τεσσάρων κατεχόμενων αυτών χωριών κι ανεξαρτήτως αν οι γονείς τους ή οι ίδιοι υπήρξαν ποτέ εγκλωβισμένοι.

Ποιος ο στόχος του σχεδίου

Στόχος του σχεδίου, το οποίο εκπονήθηκε κατόπιν διαβούλευσης του Υπουργείου Εργασίας και της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών είναι σύμφωνα με τον κ. Μούσα να κρατηθούν οι κοινότητες των εγκλωβισμένων ζωντανές. «Ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού που ζουν ως εγκλωβισμένοι είναι 80 – 90 χρονών. Άρα, υπάρχει ανάγκη ανανέωσης αυτού του πληθυσμού και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ήρθε για να δώσει αυτά τα κίνητρα», ανέφερε.

Ποια η ανταπόκριση από πλευράς Μαρωνιτών

Ο κ. Μούσας αφού χαρακτήρισε καλοδεχούμενο το σχέδιο το οποίο ως Μαρωνίτες χαιρετίζουν, πρόσθεσε ότι προς το παρόν το ενδιαφέρον δεν είναι μεγάλο. Μέχρι στιγμής, σημείωσε, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει 8 – 10 οικογένειες Μαρωνιτών οι οποίες είχαν εγκατασταθεί στον Κορμακίτη πριν από το σχέδιο, όμως τώρα προτίθενται να το αξιοποιήσουν. «Μακάρι αυτό το ενδιαφέρον να μεγαλώσει διότι έχουμε απόλυτη ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας», κατέληξε.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για το «Σχέδιο Εγκατάστασης Νεαρών Ζευγαριών στα Κατεχόμενα Χωριά τους»

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει την υλοποίηση του Σχεδίου με τίτλο «Σχέδιο Εγκατάστασης Νεαρών Ζευγαριών στα Κατεχόμενα Χωριά τους», που σκοπό έχει την παροχή οικονομικής βοήθειας σε νεαρά ζευγάρια για εγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά τους και την αναζωογόνηση, διατήρηση και ανάπτυξη των κατεχόμενων χωριών.
 
Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι νεαρά ζευγάρια Ελληνοκύπριων, περιλαμβανομένων των Μαρωνιτών, ηλικίας μέχρι 45 ετών που έχουν συνάψει είτε θρησκευτικό, είτε πολιτικό γάμο ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της περί Σύναψης Πολιτικής Συμβίωσης Νομοθεσίας και πρόκειται να εγκατασταθούν και να διαμένουν μόνιμα ως συγκροτημένη οικογένεια στα κατεχόμενα, σε κοινότητες όπου ζουν εγκλωβισμένοι, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (αφού προηγηθεί σχετική αίτησή τους), υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Δημόσιο Βοήθημα.
 
Στους δικαιούχους του Σχεδίου θα παραχωρείται, ανάλογα με τις ανάγκες τους:
 
(α)  ποσό μέχρι και δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (€15.000) για οικογένειες με παιδιά μέχρι 18  και μέχρι και δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) για οικογένειες χωρίς παιδιά, ως οικονομική βοήθεια για σκοπούς στέγασης της οικογένειας.
 
Η βοήθεια θα παραχωρείται σε δύο δόσεις: η πρώτη δόση (ποσοστό 50%) θα καταβάλλεται μόλις οι οικογένειες εγκατασταθούν στην κατεχόμενη Κοινότητα και η δεύτερη (ποσοστό 50%) όταν συμπληρώσουν έξι μήνες μόνιμης διαμονής, μετά την εγκατάστασή τους. 
 
Το ύψος του ποσού της βοήθειας που θα παραχωρείται θα αποφασίζεται ανάλογα με τον προγραμματισμό της κάθε οικογένειας για ανέγερση ή επιδιόρθωση / συντήρηση κατοικίας και νοουμένου ότι οι αιτητές δεν θα λαμβάνουν οποιαδήποτε άλλη χορηγία ή επίδομα για τον ίδιο σκοπό.
 
 (β)      ποσό μέχρι και δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000), ως εφάπαξ οικονομική βοήθεια για αγορά οικοσκευών και άλλων αναγκαίων ειδών, όταν συμπληρώσουν έξι μήνες μόνιμης διαμονής μετά την εγκατάστασή τους. 
 
(γ)  εφάπαξ ή με δόσεις ποσό μέχρι και €3.000 που θα καταβάλλεται μόλις οι οικογένειες εγκατασταθούν στην κατεχόμενη Κοινότητα ως οικονομική βοήθεια για σκοπούς επαγγελματικής αποκατάστασης / οικονομικής δραστηριοποίησης των δικαιούχων (δημιουργία μικρής βιοτεχνίας ή επιχείρησης), που θα μπορούσε να συνδέεται με το Σχέδιο Παροχής Ειδικής Ενίσχυσης σε Εγκλωβισμένους Νέους Γεωργούς και Οικονομικής Βοήθειας σε Εγκλωβισμένους Αλιείς και Αγροβιοτέχνες, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και εφόσον δεν είναι δραστηριοποιημένο οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας στις ελεύθερες περιοχές.
 
Πρόσθετα, αφού οι οικογένειες συμπληρώσουν ένα χρόνο μόνιμης διαμονής μετά την εγκατάστασή τους, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα που παραχωρείται, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Επανεγκατάστασης στα Κατεχόμενα, για όσο χρονικό διάστημα πληρούν τις προϋποθέσεις του Σχεδίου και αποδεδειγμένα συνεχίζουν την μόνιμη και συνεχή διαμονή τους στο κατεχόμενο χωριό τους.
 
Για έντυπα αιτήσεων και πληροφορίες για τις πρόνοιες και τους όρους του Σχεδίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων στην Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση 56, 3ος όροφος, 1082 Λευκωσία ή στον τηλεφωνικό αριθμό 22400108.
Top