News Oikonomia Υφ. Τουρισμού: Επιδίωξη η λύση προς το συμφέρον της μόνιμης ειρήνης

Υφ. Τουρισμού: Επιδίωξη η λύση προς το συμφέρον της μόνιμης ειρήνης

Η λύση που επιδιώκουμε θέλουμε να λειτουργήσει προς το συμφέρον της μόνιμης ειρήνης στην Κύπρο, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

 

Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στην ομιλία του σε οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, αναφέροντας πως αρκετών πεσόντων τα λείψανα λόγω των εκτεταμένων τραυμάτων που έφεραν, δεν έχουν αναγνωριστεί, δεν έχουν ταυτοποιηθεί και τάφηκαν σε κοινούς τάφους.

Επεσήμανε πως σε αναγνώριση της οφειλής έναντι των ιδίων και των συγγενών  τους,  το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρία του, τη διενέργεια ανασκαφών στον χώρο που βρισκόταν το πρόχειρο Νοσοκομείο Παχυάμμο καθώς και σε άλλους χώρους στο Πολέμι και την Πάφο, όπου επίσης τάφηκαν πεσόντες.

Οι εκταφές, είπε, θα αρχίσουν το προσεχή Σεπτέμβριο, θα γίνουν από Κύπριους επιστήμονες και οι εξετάσεις από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.  Ο Υφυπουργός Τουρισμός ανέφερε πως η Τουρκία με την πολεμική της αεροπορία βομβάρδισε ολόκληρη την περιοχή, από το Ξερό μέχρι και το Πύργο χρησιμοποιώντας σύγχρονο για την εποχή οπλισμό και βόμβες ναπάλμ.

Η Τουρκία, είπε, έπληξε τις θέσεις της Ε.Φ. αλλά δυστυχώς και κατοικημένες περιοχές στη Πόλη Χρυσοχούς, στη Γυαλιά, στη Λίμνη , στον Παχύαμμο και τον Πωμό, στη συνέχεια στον Πύργο και το Γουδί.

Από τις επιθέσεις, συνέχισε, δεν γλύτωσαν ούτε σχολείο, ούτε εκκλησίες αλλά ούτε και το Νοσοκομείο του Παχυάμμου , προσθέτοντας πως περισσότεροι από πενήντα Ε/κ ανάμεσα τους και πολλοί άμαχοι βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως δυστυχώς αυτό που δεν πέτυχε η Τουρκία τότε, το κατόρθωσε δέκα χρόνια αργότερα, αφού αξιοποίησε, όπως ανέφερε, το πραξικόπημα ως άλλοθι και εισέβαλε στις 20 Ιουλίου του 1974 στο νησί σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Ακολούθως ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στην οδυνηρή πραγματικότητα που είναι και ο κατοχικός στρατός και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Αυτή την κατάσταση πραγμάτων, σημείωσε, καλούμαστε να αναστρέψουμε για να μετατραπεί η Κύπρος σε τόπο ειρήνης και συνύπαρξης όλων των μόνιμων κατοίκων της Ε/κ, Τ/κ , Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Στόχος δικός μας, συνέχισε, είναι η επανένωση του νησιού, χωρίς στρατούς κατοχής και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου, δρομείς του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μετέφεραν φλόγα από το ύψωμα Λωρόβουνος, όπου είχαν διεξαχθεί οι επικές νικηφόρες μάχες της 31ης μοίρας καταδρομών, έως και το προαύλιο του ναού.

Μετά  την αφή της φλόγας έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου, ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Ο κ. Περδίος σε δηλώσεις στον Παχύαμμο, στο περιθώριο του μνημόσυνου των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας το 1964, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η χρονιά που διανύουμε θα είναι δυσκολότερη, επισημαίνοντας ότι αυτό  είναι φυσιολογικό μετά από τρεις χρονιές ρεκόρ σε επίπεδο αφίξεων.

Είναι φυσιολογικό, συνέχισε, «να υπάρξει μια κάμψη ειδικά σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός με την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο , συνεχώς μεγαλώνει»,  προσθέτοντας ωστόσο πως δεν χρειάζεται πανικός. «Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να επανέλθουν κάποιες πτήσεις που χάσαμε τους τελευταίους μήνες», δήλωσε και σημείωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε νεότερα».

Αυτό, είπε ο κ. Περδίος,  θα βοηθήσει τουλάχιστον,  ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση τον επόμενο χρόνο. Πρόσθεσε πως από τις παραδοσιακές αγορές, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, φαίνεται ξεκάθαρα ο σοβαρός ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Αυτό, σημείωσε, πρέπει ευρύτερα να μας προβληματίσει, ούτως ώστε να στοχεύσουμε και σε άλλες πηγές τουρισμού.

Ο κ. Περδίος είπε, πως αναμένουν να τους δοθούν τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού για το  branding, ούτως ώστε να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη καμπάνια προώθησης της Κύπρου τα επόμενα δύο χρόνια, η οποία θα αποσκοπεί στο να παρουσιάσει με διαφορετικό τρόπο την Κύπρο στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για βελτίωση της κατάστασης, ο Υφυπουργός Τουρισμού  είπε πως αυτά θα ληφθούν άμεσα, γιατί οι προσπάθειες  για την ανάπτυξη των πτητικών προγραμμάτων, ξεκίνησαν εδώ και τρεις και τέσσερις μήνες πάρα πολύ εντατικά. Επεσήμανε πως το Υφυπουργείο προέβη σε όλες τις ενέργειες που μπορούσε για να προσελκύσει νέες αεροπορικές εταιρείες ή νέα δρομολόγια .

Την ίδια ώρα, σημείωσε, το Υφυπουργείο Τουρισμού ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες, στο  κομμάτι του εγχώριου προϊόντος, να ανακοινώσει σύντομα το επιχειρησιακό του πλάνο και την εθνική στρατηγική τουρισμού η οποία πέραν της επιχειρηματικής στόχευσης, αγορές, ανταγωνιστικές χώρες και τα λοιπά, θα συμπεριλαμβάνει και ένα πλάνο δεκαετίας με όλες αυτές τις ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν.  Πρόσθεσε δε πως ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων και όχι μόνο του Υφυπουργείο του.

Πολλές ενέργειες θα είναι άμεσες και η προσπάθεια θα είναι μεγάλη ιδιαίτερα κατά την επόμενη διετία όχι μόνο στο κομμάτι του εξωτερικού, δηλαδή της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, νέων αγορών κ.λπ. αλλά και στο κομμάτι του εσωτερικού ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση του προϊόντος και των περιοχών που χρειάζονται για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, τόνισε περαιτέρω.

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε, πως απώτερος στόχος του Υφυπουργείου του είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, προσθέτοντας πως αυτό δεν επιτυγχάνεται με έναν μόνο τρόπο αλλά με πολλές ενέργειες που μέσα από το επιχειρησιακό τους πλάνο θα συνδεθούν για να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου  η επιμήκυνση. Αυτό, είπε,  είναι κάτι πολύ σημαντικό αναφέροντας πως είναι και ο λόγος που επιμένουν πάρα πολύ ως Υφυπουργείο Τουρισμού σε πλάνο δεκαετίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, «χρειάζεται στρατηγικό πλάνο", τονίζοντας πως "το Υφυπουργείο του τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου πλάνο, πάνω σ’ αυτό εργάζεται και σίγουρα λίγο – λίγο η Κύπρος έχει όλα τα εφόδια να πετύχει τον στόχο την επιμήκυνσης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Top