News Oikonomia Ο έντονος απόηχος και οι ανησυχίες για τις εκποιήσεις (vid)

Ο έντονος απόηχος και οι ανησυχίες για τις εκποιήσεις (vid)

Έντονος είναι ο απόηχος μετά τις αποφάσεις της Βουλής να αλλάξει τον νόμο των εκποιήσεων.

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει η ΟΕΒ, ενώ το ΚΕΒΕ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί λίαν συντόμως.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας των Δανειοληπτών αναφέρει ότι οι αλλαγές στρέφονται προς την ορθή κατεύθυνση.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ αναστέλλει τις εκποιήσεις ενόψει της εφαρμογής του Σχεδίου Εστία.

Ανήσυχα βλέμματα στον διαφοροποιημένο νόμο των εκποιήσεων ρίχνουν οι εργοδοτικές Οργανώσεις.

Η ΟΕΒ εξωτερικεύει τις έντονές της ανησυχίες διατυπώνοντας την αντίθεσή της με τις αλλαγές, που έχουν εισαχθεί στο νόμο, λέγοντας ότι είναι επιζήμιες για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα.

Σε ανακοίνωσή της, «καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον Νόμο στη Βουλή και ταυτόχρονα απευθύνει δραματική έκκληση στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να επαναφέρουν την προτεραία κατάσταση πραγμάτων, εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας δικαίου και αποτρέποντας τους κινδύνους».

Το ΚΕΒΕ βάζει στη ζυγαριά των αποφάσεών του τρία κριτήρια και αναφέρει ότι στη βάση αυτών θα κινηθεί το Διοικητικό του Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

Κατά πόσο είναι αναγκαία η προστασία δανειοληπτών, που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Κατά πόσο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των τραπεζών και κατά πόσο διασφαλίζεται η δέσμευση της χώρας για οριστική επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Προσθέτει ότι «ως θέση αρχής το ΚΕΒΕ δηλώνει την αντίθεσή του σε συχνές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου που επηρεάζει και τις ξένες επενδύσεις, γιατί κάτι τέτοιο προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια, γεγονός που αποτρέπει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών προς την χώρα μας».

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η πρόταση νόμου, που έχει ψηφιστεί:

- «Δεν επηρεάζει ούτε εμποδίζει τις εκποιήσεις, όπως δηλώνουν ορισμένοι κινδυνολογώντας με αόριστες πιθανολογήσεις και χωρίς συγκεκριμένα επιχειρήματα ότι πρόκειται να επηρεάσουν το τραπεζικό σύστημα  και την οικονομία».

- «Οι στοχευμένες διαφοροποιήσεις δεν "ξεδοντιάζουν" τον υφιστάμενο νόμο αλλά ούτε υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των εκποιήσεων». 

- «Απλά και μόνο τίθεται ξεκάθαρα ότι θα ελέγχεται δικαστικά η υποχρέωση των Τραπεζών να προβαίνουν σε σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, που (...) είναι ορθολογικά το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ».

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, προχωρεί σε αναστολή εκποιήσεων. Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, Παύλος Ιωάννου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και αναφέρει ότι «η ΚΕΔΙΠΕΣ αναστέλλει από σήμερα όλες τις εκποιήσεις κύριας κατοικίας, οι οποίες είναι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία διαχειρίζεται η Altamira, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Η αναστολή αυτή αφορά σε όλες τις κύριες κατοικίες ανεξαιρέτως αξίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, του Σίγμα, από την ΚΕΔΙΠΕΣ η κατεύθυνση, που δόθηκε στην Altamira είναι στη βάση των τοποθετήσεων του Υπουργού Οικονομικών και τα όσα έχουν συζητηθεί στις πρόσφατες συνεδριάσεις της επιτροπής οικονομικών της Βουλής. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου

- «Αναστέλλονται οι εκποιήσεις κύριας κατοικίας μέχρι την εξέταση των αιτήσεων, που θα υποβληθούν για διαπίστωση εάν εμπίπτουν ή όχι στο Σχέδιο Εστία».

- «Εάν η εξέταση μιας αίτησης καταδείξει ότι εμπίπτει στο Σχέδιο Εστία τότε η αναστολή της εκποίησης συνεχίζεται».

- «Εάν η αίτηση απορριφθεί, για παράδειγμα, λόγω της αξίας της κατοικίας, άλλων περιουσιακών κριτηρίων κτλ, τότε η αναστολή της εκποίησης αίρεται».

- «Εάν η αίτηση απορριφθεί λόγω βιωσιμότητας του δανειολήπτη τότε θα προωθείται στο Υπουργείο Οικονομικών για να μελετηθεί η ενταξή του σε άλλα κυβερνητικά σχέδια».

Top