Η Αστυνομία έχει ετοιμάσει το πλάνο της, βάσει του οποίου θα ξεδιπλώσει το κουβάρι του Συνεργατισμού, με στόχο φυσικά τη στοιχειοθέτηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων.
Ο όλος σχεδιασμός ολοκληρώθηκε μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Αρχηγείο, στις οποίες, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο νέος Αρχηγός, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο νέος Υπαρχηγός, Στυλιανός Παπαθεοδώρου, καθώς και ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης του Οικονομικού Εγκλήματος.
Σε αυτές τις συσκέψεις αξιολογήθηκαν, ενδελεχώς, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη βάση των οδηγιών και κατευθύνσεων που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, με επιστολή του προς τον Αρχηγό, στις 10 Μαΐου.
Ο σχεδιασμός του πλάνου των ερευνών δίνει ξεκάθαρες οδηγίες στους ανακριτές για το τι ακριβώς πρέπει να διερευνήσουν και με ποιον τρόπο. Γίνεται, επίσης, ένας καταμερισμός αρμοδιοτήτων σε όσους θα εμπλακούν στις έρευνες. Και αυτοί είναι πολλοί, καθότι η διερεύνηση αναμένεται να είναι δαιδαλώδης και χρονοβόρα.
Όπως πληροφορούμαστε, επικεφαλής των ερευνών θα είναι το ΤΑΕ Αρχηγείου και το κλιμάκιο Οικονομικού Εγκλήματος. Αναμένεται, να εμπλακούν και τα Επαρχιακά ΤΑΕ, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή εμπειρογνωμόνων, εκτός Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πως θα ληφθούν νέες καταθέσεις από εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείεται κατά την πορεία της διερεύνησης να κριθεί απαραίτητο και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων.
Αύριο θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του κ. Μιχαηλίδη, υπό την ιδιότητα του Αρχηγού Αστυνομίας, με τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη. Η συνάντηση αυτή είναι προγραμματισμένη για αύριο το πρωί στη Νομική Υπηρεσία. Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν, είναι φυσικά οι ποινικές έρευνες για τον Συνεργατισμό και ειδικότερα τα επόμενα βήματα. Επίσης, ανάλογα και με τον διαθέσιμο χρόνο των δύο ανδρών, βάσει της πληροφόρησής μας, πιθανόν να τεθούν στο τραπέζι και οι υπό εξέλιξη έρευνες για την οικονομία, αλλά και οι εφτά φόνοι του καθ' ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.
Σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό, οι πτυχές της αστυνομικής διερεύνησης έγιναν γνωστές στις 10 Μαΐου, από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία αξιολόγησε το ογκωδέστατο πόρισμα της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής. Συνεπώς, οι αστυνομικές έρευνες δεν θα αρχίσουν από το μηδέν, αλλά στη βάση του πορίσματος της Ερευνητικής. Θ΄αγγίξουν και τις δύο επίμαχες περιόδους του Συνεργατισμού, πριν και μετά το 2013. Για την προ του 2013 εποχή, θα διερευνηθούν επιλήψιμες συμπεριφορές που φέρονται, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με τη διάθεση από το Κράτος ποσού ύφους 1,5 δις ευρώ. Η συγκεκριμένη πτυχή της έρευνας θ΄ αφορά ως γνωστό συνολικά 27 πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. Για την περίοδο μετά το 2013 μέχρι την κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018, θα διερευνηθούν συμπεριφορές από διάφορα πρόσωπα για εφτά συνολικά θέματα, όπως αυτά αναφέρονταν στην ανακοίνωσή της Νομικής Υπηρεσίας, όπως συγκεκριμένες παραχωρήσεις και διαγραφές δανείων. Στόχος, να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται ή όχι ποινικά αδικήματα. Αύριο, λοιπόν, στη Νομική Υπηρεσία τα νεότερα.