News Oikonomia Προβληματισμός και αντιπαράθεση για την ΣΚΤ εν μέσω διερεύνησης

Προβληματισμός και αντιπαράθεση για την ΣΚΤ εν μέσω διερεύνησης

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο πολιτικό και κομματικό σκηνικό από όσα λέγονται κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Γενικό Εισαγγελέας για την κατάρρευση του Συνεργατικού Κινήματος.
 
Πεδίο συζήτησης και αντιπαράθεσης αποτελούν οι αναφορές περί κομματοκρατίας στην διαχείριση του Συνεργατισμού, κάτι που εγείρει αμφιβολίες και ερωτήματα σε σχέση με το μέλλον της διαχείρισης του φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ο οποίος θα δημιουργηθεί. 
 
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος παραθέτοντας στοιχεία, ανέφερε ότι το 2003 ο ιδιωτικό δανεισμός ανέρχετο στα €21 δισ. όταν ο δανεισμός της οικονομίας ήταν μόλις €17 δισ. Το 2012, ο ιδιωτικός δανεισμός σκαρφάλωσε στα €72 δισ., με το Συνεργατικό Ίδρυμα να έχει τεράστιο μερίδιο, χωρίς να έχει έκθεση σε ξένες επενδύσεις. Όσον αφορά στο 2013, όταν και υπεγράφη το Μνημόνιο, η ΣΚΤ είχε αρνητική θέση κεφαλαίων €300 εκ.
 
Ερωτηθείς αν ο ΔΗΣΥ είχε προδιαγράψει τις εξελίξεις σε σχέση με τον Συνεργατισμό, απάντησε ότι «εμείς ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας», τονίζοντας ότι ήταν πάντα στα πλάνα της Κυβέρνησης η σταδιακή ιδιωτικοποίησή του. 
 
«Ο Συνεργατισμός ακολουθούσε μια πορεία χωρίς να μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες τράπεζες στο εσωτερικό και χωρίς να μπορεί να δανείσει μεγάλα ποσά για να εισπράξει από τους τόκους, δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε. 
 
Από την πλευρά του ο βουλευτής Λεμεσού του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα δεν θα πρέπει να απομονωθεί στην περίπτωση του Συνεργατισμού, καθώς το φαινόμενο παρατηρείται ακόμα και στις ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες, με τα κόμματα να επιχειρούν συνεχώς να διατηρήσουν την επιρροή τους.
 
Επισήμανε, ωστόσο, ότι παράλληλα με τα αρνητικά που προσάπτουμε σήμερα στον Συνεργατισμό, υπήρχαν αρκετά ΣΠΙ τα οποία μετρούν επιτυχίες, όπως το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού το οποίο θα μπορούσε να επιβιώσει αν υπήρχε η πολιτική βούληση. 
 
«Δυστυχώς κάποιοι κύκλοι και κυρίως οι κρατούντες σήμερα, ήθελαν να συγχωνεύσουν όλα μαζί για να κρύψουν και την κακοδιαχείριση και τις ατασθαλίες και τα προβλήματα», είπε. 
 
Διερωτήθηκε δε γιατί η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει ότο ο συνεργατισμός θα επέστρεφε στους νόμιμους δικαιούχους, δηλαδή στα μέλη του, κάτι που πολλοί από την αντιπολίτευση είχαν χαιρετίσει. 
 
Η ανεξάρτητη βουλευτής Αμμοχώστου Άννα Θεολόγου θεωρεί λυπηρό να διεξάγεται συζήτηση για την αποφυγή κουρέματος στον Συνεργατισμό ή κλεισίματος εξ αρχής, λέγοντας ότι έτσι θα έχαναν κι άλλοι τις καταθέσεις τους «χωρίς λόγο και αιτία», όπως στην περίπτωση της Λαϊκής. 
 
«Θεωρώ απαράδεκτες επίσης  οι απόψεις του Υπουργού Οικονομικών μέσα στις Επιτροπές της Βουλής στις οποίες διαβεβαίωνε τους βουλευτές σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούντο. Παραπλανούσε τη Βουλή και κατ’ επέκταση οι βουλευτές καθησυχάζονταν στο τέλος της ημέρας. Αν ενημερώνονταν σωστά και γνώριζαν ότι υπήρχαν προβλήματα, να λάβουν και τα απαραίτητα μέτρα και όχι να συναινέσει σε οποιεσδήποτε διαδικασίες», είπε. 
 
Εξέφρασε δε την άποψη ότι η παραπλάνηση της Βουλής αποτελεί «ποινικό θέμα», με τα πρακτικά της Βουλής να αποτελούν τεκμήρια για την Ερευνητική Επιτροπή. 
 
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο. 
 

Top