News Oikonomia ΣΚΤ: Προς ναυάγιο η διαπραγμάτευση για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου

ΣΚΤ: Προς ναυάγιο η διαπραγμάτευση για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου

Ένα βήμα πριν το ναυάγιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις συντεχνίες των εργαζομένων του Συνεργατισμού και στην διοίκηση για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου 900 υπαλλήλων.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα Πέμπτη οι δυο πλευρές και παρά το καλό κλίμα που σε γενικές γραμμές επικρατεί ανάμεσά τους, δεν φαίνεται να υπήρξε ικανοποίηση των τελευταίων.
 
Μιλώντας στο SigmaLive μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης, αναφέρει ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά, προσθέτοντας ότι υπό κανονικές συνθήκες το σχέδιο εθελουσίας εξόδου θα έπρεπε ήδη να έχει ανακοινωθεί ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για μελέτη και αποφάσεις από την πλευρά των εργαζομένων. 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συντεχνίες ούτε έλαβαν τις απαραίτητες διευκρινίσεις τις οποίες είχαν ζητήσει για συγκεκριμένα θέματα επί του σχεδίου, ούτε είδαν κάποια υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις. 
 
Κληθείς να διευκρινίσει αν πρόκειται περί ναυαγίου, ο κος Παναγίδης απέφυγε να χαρακτηρίσει έτσι τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι οι συντεχνίες έλαβαν το μήνυμα πως μέχρι αύριο, η τράπεζα θε επαναξιολογήσει τα δεδομένα, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπάρχει πρόθεση για προγραμματισμό νέας συνάντησης. 
 
«Η διοίκηση εμμένει στις θέσεις της και παραμένει αμετακίνητη στις προτάσεις της. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει εμείς πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι το σχέδιο θα πρέπει να είναι ελκυστικό και εθελοντικό και να μην ασκηθεί καμία πίεση προς τους εργαζόμενους», επισημαίνει τονίζοντας ότι οι απαιτήσεις της διοίκησης παραμένουν μεγάλες. 
 
Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς οι συντεχνίες έχουν καταθέσει δική τους πρόταση, την οποία θεωρούν «ισοζυγισμένη» κα η οποία σύμφωνα με τις ίδιες προσεγγίζει ένα «win-win situation». 
 
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ πάντως, η διεύθυνση της ΣΚΤ προσανατολίζεται να θέσει παρουσιάσει το σχέδιο ενώπιον του προσωπικού περί τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας.
 
Μιλώντας μετά τη συνάντηση που κράτησε τρεισήμισι ώρες, ο ΓΓ της ΣΕΚ ΟΙΥΚ Ελισσαίος Μιχαήλ είπε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία αναφορικά με το ΣΕΑ από την ΣΚΤ.
 
«Θεωρώ ότι οι ευθύνες είναι σε όλους μας, θεωρώ ότι οι ευθύνες έχει και η τράπεζα η οποία δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση που μας μετέφερε την προηγούμενη φορά αναφορικά με τους αριθμούς, αλλά και δεν μας έχει δώσει απαντήσεις και σε άλλα ερωτήματα τα οποία είχαμε θέσει», πρόσθεσε
 
Όπως είπε, οι συντεχνίες θα πρέπει να προβληματιστούν αρκετά για την επόμενη μέρα «και ανάλογα με τις εξελίξεις να δούμε πως θα κινηθούμε σε αυτή τη διαδικασία».
 
Απηύθυνε έκκληση στον ιδιοκτήτη της ΣΚΤ να παρέμβει «αφού στο επίπεδο του Συμβουλίου έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο».
 
«Αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι ο ιδιοκτήτης της ΣΚΤ και μία δική του παρέμβαση ίσως να βοηθούσε τον όλο διάλογο», είπε ωστόσο δεν διευκρίνισε αν υπονοεί τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Υπουργό Οικονομικών.
 
Οι συντεχνίες ΣΕΚ ΟΙΥΚ, ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και της ΠΑΣΥΔΥ θα έχουν αύριο κοινή συνεδρία των Κεντρικών τους Συμβουλίων στην (11:30 στην ΠΕΟ) προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, ενώ δεν έχει καθοριστεί νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος ο οποίος μίλησε στο ΚΥΠΕ, έκανε λόγο για αδιέξοδο.
 
«Δεν έχει κλείσει ο διάλογος αλλά είμαστε σε αδιέξοδο», είπε.
 
Μετά από αυτή την εξέλιξη, συμπλήρωσε, διαδικαστικά εμείς οφείλουμε να πάμε στα σώματά μας να τους ενημερώσουμε για το τι διαμείφθηκε και να αποφασίσουμε το τι μέλλει γενέσθαι στην διαχείριση του προβλήματος και η διαχείριση αφορά όλα τα ενδεχόμενα.
 
«Αν διαπιστώνουμε ότι δεν προχωρούν τα πράγματα έχουμε ήδη ειλημμένη απόφαση, είπε, διευκρινίζοντας πως όλα είναι στο τραπέζι.
 
Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, ο Ανώτερος Μόνιμος Γραμματέας,  Ανδρέας Λουκά, μίλησε για δεσμευτικά και πιεστικά χρονοδιαγράμματα, προσθέτοντας πως οι συντεχνίες είναι έτοιμες για νέα συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά.
 
Λέγοντας πως στη σημερινή συνάντηση επανακατατέθηκαν προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το σχέδιο, ο κ. Λουκά είπε πως «αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε τους εκπροσώπους της ΣΚΤ και του Υπουργείου Οικονομικών και να απεύχομαι ή να ληφθούν ή να οδηγηθούν οποιαδήποτε από τις πλευράς σε μονομερείς αποφάσεις».

Top