Έντονη διαμάχη ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης –ΠΕΟ σε σχέση με τα μέτρα που διέπουν τη διαδικασία εξυγίανσης. Η ΠΕΟ κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια και προσπάθεια απέκδυσης ευθυνών για την δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών απαντά ότι «η ΠΕΟ διαμαρτύρεται προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη για αποφάσεις και μέτρα που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση Χριστόφια».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, «για άλλη μια φορά, η οργάνωση των συνταξιούχων της ΠΕΟ επέλεξε να διαμαρτυρηθεί προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη για αποφάσεις και μέτρα που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση Χριστόφια».
Για παράδειγμα, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο συνυπολογισμός των εκταρικών επιχορηγήσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών υιοθετήθηκε το τέλος του 2011 στα πλαίσια της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων σε συγκεκριμένα κοινωνικά σχέδια».
Ο ΥΠΟΙΚ συμπληρώνει ότι «η κατάργηση της δωρεάν πρόσβασης των συνταξιούχων στις δημόσιες μεταφορές και η εισαγωγή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων για την πρόσβαση στα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που λήφθηκαν το Νοέμβριο του 2012».
Η δε φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, επισημαίνει ο Χάρης Γεωργιάδης, «αποτέλεσε επίσης μέρος των μέτρων που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2012 στα πλαίσια της φορολογικής πολιτικής που ακολουθούσε.
Η κατάργηση, από την 1/1/2013, της Ειδικής Χορηγίας που καταβαλλόταν σε συνταξιούχους με σύνταξη που ανερχόταν μέχρι 854 ευρώ μηνιαίως, επίσης αποτελεί απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, «η μείωση του εισοδηματικού ορίου για μονήρες νοικοκυριό σε σχέση με το Σχέδιο ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων στις 9,477 ευρώ, για την οποία η ΠΕΟ διαμαρτύρεται, αποτελούσε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης, με ημερομηνία 23/1/2013».
Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, «κατ’ ακρίβεια, η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη, με απόφαση της στις 10/4/2013, διόρθωσε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και επανέφερε το εισοδηματικό όριο στο επίπεδο του 2010 για μονήρες νοικοκυριό, δηλαδή στις 10,324 ευρώ.
Η παρούσα κυβέρνηση επίσης αποφάσισε, τον Ιανουάριο του 2014, την διατήρηση επιδομάτων σε 8,000 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων και συνταξιούχων και για τα οποία είχε ληφθεί απόφαση για κατάργηση τους, το Νοέμβριο του 2012, από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το κυριότερο, βέβαια, είναι το γεγονός πως η παρούσα κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το οποίο θα διασφαλίσει το βιοτικό επίπεδο συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, περιλαμβανομένων και συνταξιούχων, στη βάση αξιόπιστων και μετρήσιμων κριτηρίων.
Τα πιο πάνω έχουν επεξηγηθεί και είναι γνωστά στην ΠΕΟ. Για λόγους όμως που είναι κατανοητοί σε όλους, η συγκεκριμένη οργάνωση επιλέγει την δημόσια αντίδραση η οποία για άλλη μια φορά εκδηλώνεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης με την Τρόικα».