News Mesi Anatoli Πολιτική αστάθεια στην Τουρκία-Φήμες παραίτησης Νταβούτογλου

Πολιτική αστάθεια στην Τουρκία-Φήμες παραίτησης Νταβούτογλου

Χωρίς ανακοίνωση ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Άγκυρα του Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη σκιά έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του δεύτερου, εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις, στις οποίες θα προβεί το πρωί ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με στόχο την εκλογή νέου ηγέτη, ανακοίνωσαν ανώτατα κομματικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα θέσει υποψηφιότητα.

Έξι μήνες μετά τη θριαμβευτική του νίκη, με ποσοστό που άγγιξε το 50%, στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αντιμετωπίζει για πρώτη φορά, στα 14 χρόνια που κυβερνά τη χώρα, σοβαρότατο ρήγμα στα ανώτατα κλιμάκιά του.

Ένα ρήγμα, το οποίο απειλεί να φέρει σε σύγκρουση τον ιδρυτή του και ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι σοβαρές αντιθέσεις Νταβούτογλου-Ερντογαν

Η πρώτη ένδειξη περί σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ των δύο ανδρών ήρθε στις 29 Απριλίου, οπότε η Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αφαίρεσε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου μια κρίσιμη αρμοδιότητα αναφορικά με τον διορισμό των περιφερειακών ηγετών του κόμματος.

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια των ανθρώπων του Ερντογάν να αποδυναμώσουν τα ερείσματα του πρωθυπουργού στον κομματικό μηχανισμό και τροφοδότησε διαδόσεις περί επικείμενης παραίτησής του.

Ο ίδιος ο Νταβούτογλου ενίσχυσε τις φήμες με την προχθεσινή, συναισθηματικά φορτισμένη και ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Αν και χαρακτήρισε «τσαρλατάνους» όσους διαλαλούν, μέσω του Τύπου, ότι έχει αποδυθεί σε μάχη εξουσίας με τον Ερντογάν, διεμήνυσε ότι θα προτιμούσε να εγκαταλείψει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, παρά να τραυματίσει το κόμμα.

Οι αποκλίσεις μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου ήταν ορατές σε αρκετά κρίσιμα ζητήματα, στους 20 μήνες της συγκατοίκησής τους, ύστερα από τη μεταπήδηση του πρώτου στην προεδρία της Δημοκρατίας και την αναρρίχηση του δεύτερου στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εργάσθηκε σκληρά για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν κράτησε μια πολύ περισσότερο δηκτική, έναντι των Ευρωπαίων, στάση.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στην αξίωση του Ερντογάν για προφυλάκιση πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στήριξη της τρομοκρατίας.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, που ανησυχούν για τις αυταρχικές τάσεις του Τούρκου προέδρου, δεν κρύβουν την προτίμησή τους για τον μετριοπαθέστερο Νταβούτογλου, ενδεχόμενη απομάκρυνση του οποίου θα μπορούσε να δυσκολέψει τις διεθνείς σχέσεις της Άγκυρας.

Η πολιτική αστάθεια στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, που έρχεται να προστεθεί στις ανοικτές πληγές του Κουρδικού και του Συριακού, προκαλεί ανησυχία στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Το τουρκικό χρηματιστήριο κατέγραψε χθες νέα πτώση, μία ημέρα μετά τη θεαματική καθίζηση της Τρίτης, που το έφερε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.

Top