Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα, ενώ μνημόνιο συνεργασίας για πολιτιστικά θέματα υπέγραψαν Δήμος Λευκωσίας και Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας

Ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art, συνδιοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025 ανακοίνωσαν την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, το πρόγραμμα της 6ης έκδοσης του Φεστιβάλ και παρουσίασαν τη νέα οπτική ταυτότητά του.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας, η υλοποίηση του οποίου ξεκινά μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύτζος και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου – Δερύνειας Γιώργος Νικολέττος.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Προύντζος τόνισε ότι o πολιτισμός για εμάς δεν είναι πολυτέλεια· είναι ανάγκη. «Είναι εργαλείο κοινωνικής συνοχής, μοχλός ανάπτυξης και ταυτόχρονα έκφραση της ψυχής της πόλης. Θεωρούμε τον πολιτισμό μια βαριά βιομηχανία για τη Λευκωσία  μια δύναμη που μας οδηγεί μπροστά. Η εμπειρία και η σπουδαία δουλειά που έγινε στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς μας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι η βάση και η πυξίδα για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρει η πόλη μας την επόμενη δεκαετία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το όραμά μας δεν μένει στα χαρτιά. Ξεκινά να υλοποιείται άμεσα, με όσα θα ανακοινώσουμε σήμερα. Σήμερα, λοιπόν, δεν εγκαινιάζουμε απλώς ένα πολιτιστικό γεγονός. Θέτουμε τα θεμέλια ενός μακρόπνοου πολιτιστικού κινήματος που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τη Λευκωσία  να την εδραιώσει ως σημείο συνάντησης πολιτισμών, δημιουργών και ιδεών. Σε αυτό το πνεύμα, λοιπόν, είναι τιμή μας να υπογράφουμε σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας».

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου – Δερύνειας Γιώργος Νικολέττος τόνισε ότι το Μνημόνιο σηματοδοτεί σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Η συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων αποτελεί μια συνειδητή και στρατηγική επιλογή που στοχεύει όχι μόνο στη σύσφιξη των σχέσεών τους, αλλά και στην καθιέρωση της Κύπρου ως ενός σύγχρονου περιφερειακού πολιτιστικού κόμβου. «Η σχέση των δύο Δήμων μας είναι διαχρονική, ζωντανή και ουσιαστική, και σήμερα αποκτά έναν νέο, δημιουργικό προσανατολισμό. Θα ήθελα «να εκφράσω τον θαυμασμό μου για το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, έναν θεσμό υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και εξωστρέφειας, που έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου του τόπου μας», πρόσθεσε ο κ. Νικολέττος. 

Νέα ταυτότητα, νέο λογότυπο, νέο πρόγραμμα

Το λογότυπο που παρουσιάστηκε είναι αποτέλεσμα του διαγωνισμού που ππροκηρύχθηκε και τον οποίο κέρδισε η ομάδα των DpS Athens και Semiotik Design Athens.

Στον πυρήνα του οράματος των σχεδιαστών βρίσκεται η ιστορία της Λευκωσίας, τα τείχη της Λευκωσίας, που αρχικά ήταν αμυντικά, ένα καταφύγιο για ντόπιους και ξένους. Για τη Λευκωσία 2030 όμως, ο ρόλος τους διευρύνεται. Αποτελούν τον πυρήνα της πρωτεύουσας.  Τον πυρήνα της Κύπρου.  Ένα πυρήνα που ακτινοβολεί και που αντλεί ενέργεια από όλους τους πολιτισμούς που πέρασαν και τους λαούς που σήμερα συνυπάρχουν, αντλεί ενέργεια από τις διαφορετικές κουλτούρες που περιβάλλουν την Κύπρο, σε επίπεδο Μεσογείου, σε επίπεδο Ευρώπης, σε επίπεδο κόσμου.  

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025, το οποίο συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Λευκωσίας και όπως κάθε χρόνο, περιλαμβάνει παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και σύγχρονου χορού, καθώς και πλούσιο Παράλληλο Πρόγραμμα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Προύντζος τόνισε ότι πρόκειται για ένα θεσμό που γεννήθηκε από το όραμα και σήμερα αποτελεί ζωντανή απόδειξη της δυναμικής, της συνέπειας και του χαρακτήρα της πόλης μας. «Ένα φεστιβάλ που ξεπερνά σύνορα και περιορισμούς, που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, που προωθεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Ένας θεσμός που ενθαρρύνει τις τολμηρές ιδέες, την καλλιτεχνική έκφραση, τη συμπερίληψη και τον διάλογο». Όπως είπε, φέτος, χωρίς καμιά κρατική στήριξη, συνεχίζουμε με την ίδια πίστη και αποφασιστικότητα και παρουσιάζουμε τη νέα οπτική ταυτότητα, ένα καινούριο λογότυπο, μια φρέσκια αισθητική, που αντικατοπτρίζει τη ζωντάνια, την πολυμορφία και τη δημιουργική ενέργεια της Λευκωσίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Nicosia For Art Ευγένιος Ευγενίου, επισήμανε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art, δεν περιορίζεται απλώς στην παρουσίαση θεαμάτων. «Ό,τι κάνουμε σήμερα είναι λιθαράκι για να είναι η Λευκωσία παρούσα στον πολιτισμό, ανοιχτή, προοδευτική και δημιουργική», είπε. Επιπλέον, τόνισε: «Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος από το βήμα του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, ανακοίνωσε την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που έχουμε αναπτύξει, ώστε να λειτουργήσει στο μοντέλο του Θεάτρου Ριάλτο, ως ένας πυλώνας πολιτισμού για την πόλη αλλά και την επαρχία Λευκωσίας». 

Στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και Γενικός Διευθυντής της Nicosia For Art Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου παρουσίασε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025. Ξεκινώντας με τα λόγια που έγραψε η αείμνηστη κριτικός θεάτρου Νόνα Μολέσκη (Φιλελεύθερος 2019), θεωρώ πως το νεογέννητο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας δήλωσε ήδη την ταυτότητά του. Οι χαρακτηρισμοί που έρχονται στο μυαλό μου θα ταίριαζαν περισσότερο σε άνθρωπο παρά σε θεσμό: ανοιχτόμυαλος, γενναιόδωρος, ριψοκίνδυνος, περιπετειώδης». Λόγια που όπως είπε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής «κρατάμε φυλακτό και συνεχίζουμε να υλοποιούμε μαζί με τη διευρυμένη στρατηγική του Δήμου Λευκωσίας για τον πολιτισμό».