Υπέγραψε την εκδήλωση μνήμης και καταδίκης του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο

Με σεβασμό, συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, η Nicosia For Art ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και την εκτέλεση παραγωγής της καθιερωμένης εκδήλωσης μνήμης και καταδίκης του προδοτικού Πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής του 1974, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Ιουλίου 2025, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Nicosia For Art, με συνέπεια στο όραμά της για δημιουργία σύγχρονου, ουσιαστικού πολιτιστικού λόγου, παρουσίασε μια καλλιτεχνική προσέγγιση βαθιάς συναισθηματικής έντασης με κείμενα της Ελένης Ξένου από το βιβλίο της «Χειρόγραφα», – «Στην άκρη της γης μας», «Γράμμα στον πατέρα» και «Σε μια μυστική αυλή», τα οποία δραματοποιήθηκαν από τους ηθοποιούς: Άννα Γιαγκιώζη, Παναγιώτα Παπαγεωργίου και Βαλεντίνο Κόκκινο. Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπέγραψε η Μαρία Ιόλη Καρολίδου. Ένα αφήγημα των παιδιών που εκπροσωπούν την γενιά των 50άρηδων, που όπως κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ο πρώτος μεταπολεμικός πρόεδρος - έζησαν την Εισβολή και μεγάλωσαν σε μοιρασμένη πατρίδα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφηγηματική αναφορά στην εμβληματική ιστορία του τραγουδιού «Παναγιά μου, Παναγιά μου», σε μουσική Μαρίζας Κωχ και στίχους Μιχάλη Φωτιάδη, που λειτούργησε ως γέφυρα συλλογικής μνήμης και συγκίνησης. Λίγο πριν να ξεκινήσει η εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τίμησε την Μαρίζα Κωχ, με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την προσφορά της στον πολιτισμό και ιδιαίτερα για όσα έχει κάνει για την Κύπρο. Η κ. Κωχ ερμήνευσε το τραγούδι «Παναγιά μου Παναγιά μου» στον 21ο  διαγωνισμό της Eurovision το 1976, στη Χάγη της Ολλανδίας, εκπροσωπώντας τη Ελλάδα κι αποτέλεσε μια διαμαρτυρία για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και τα δραματικά γεγονότα του 1974. Η Μαρίζα Κωχ δέχθηκε απειλές για τη ζωή της και όπως είπε «πριν βγω στη σκηνή η ασφάλεια δεν μπορούσε να με σταματήσει. Βγαίνω. Και τραγουδάω με όλη μου την ψυχή».

Στην εκδήλωση μνήμης και καταδίκης του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής ήταν έντονη η παρουσία προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς, καθώς και παιδιών αγνοουμένων και εγκλωβισμένων. Ήταν μια εκδήλωση – αποτέλεσμα της δημιουργικής φροντίδας της Nicosia For Art – που ανέδειξε την ανάγκη για διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη συνέχιση του αγώνα για δικαίωση και επανένωση της πατρίδας.

Συντελεστές:

Κείμενα: Ελένη Ξένου

Σκηνοθέτρια: Μαρία Ιόλη Καρολίδου

Συμμετέχουν: Άννα Γιαγκιώζη, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Βαλεντίνος Κοκκίνος, Χριστίνα Γεωργίου

Φωνή ξεναγού: Άννα Μαραγκού

Σκηνογραφική επιμέλεια, ενδυματολογία: Μαρία Γεωργίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Χρίστος Χαραλάμπους

Επιμέλεια βίντεο και ηχοτοποιών: Χριστίνα Γεωργίου

Μετάφραση: Δέσποινα Πιρκέττη

Υπερτιτλισμός: Brave New Media

Ηχοληψία: Σώτος Χαραλάμπους

Ευχαριστούμε την ΕΡΤ για την παραχώρηση της συνέντευξης της Μαρίζας Κωχ και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για την παραχώρηση του αρχειακού υλικού.

Καλλιτέχνη διεύθυνση: Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου

Εκτέλεση παραγωγής: Nicosia For Art

Photo credits: Σταύρος Ιωαννίδης Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών