Πραγματοποιήθηκε στη DP World Limassol, από το Πανεπιστήμιο Frederick και τον Δήμο Λεμεσού 

Με την αθρόα συμμετοχή πολιτών, ακαδημαϊκών, ερευνητών/τριών και εμπλεκόμενων στους τομείς της ναυτιλίας και της βιώσιμης ανάπτυξης των ακτών, πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου το Blue Limassol Forum 2025, που συνδιοργανώνουν ετήσια ο Δήμος Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick. Το 5ο Blue Limassol Forum πραγματοποιήθηκε στη DP World Limassol, στο νέο Λιμάνι Λεμεσού, με κεντρικό ομιλητή τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Θέματα Αλιείας και Ωκεανών, Κώστα Καδή. Συντονιστής του Blue Limassol Forum ήταν ο Captain Eugen Adami, Πρόεδρος του Cyprus Foundation of the Sea (CyFoS).

Ο συνεχής μετασχηματισμός της παράκτιας Λεμεσού και η αναζήτηση ολοκληρωμένων πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης βρέθηκαν στο επίκεντρο του Blue Limassol Forum, στο οποίο συμμετείχαν ομιλητές και ομιλήτριες από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο, που μοιράστηκαν την εμπειρογνωμοσύνη τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, πράσινης ενέργειας, και παρακολούθησης της θαλάσσιας ρύπανσης με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Καδής, Επίτροπος της ΕΕ για Θέματα Αλιείας και Ωκεανών. Ο Επίτροπος δήλωσε ότι το Blue Limassol Forum αποτελεί σημαντική πλατφόρμα συζήτησης όλων των θεμάτων που επηρεάζουν το θαλάσσιο και ναυτιλιακό οικοσύστημα της Λεμεσού, ενώ αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς, που θα συνιστά το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τους ωκεανούς. Στόχος του Συμφώνου είναι ο συγκερασμός όλων των σχετικών ευρωπαϊκών πολιτικών για την ενίσχυση της «γαλάζιας οικονομίας». Στις προτεραιότητες του Συμφώνου βρίσκεται η ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα των παράκτιων κοινοτήτων. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους. «Η πόλη δεν είναι απλά μια πόλη δίπλα στη θάλασσα αλλά μια ζωντανή οντότητα με διαρκώς εξελισσόμενο οικοσύστημα», ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, καλώντας τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν στον μετασχηματισμό της, για το βιώσιμο μέλλον της. Ο Καθηγητής Δημοσθένους, στον δικό του χαιρετισμό, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η ακαδημαϊκή έρευνα και τα πανεπιστήμια στην ανάπτυξη πόλεων με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Τόνισε ότι η έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Frederick εστιάζει ακριβώς στη βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε επίπεδο, και επισήμανε τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός κόμβου αριστείας για τη διαχείριση παράκτιων πόλεων όπως η Λεμεσός, με τρόπο βιώσιμο και με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων. 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη διεξαγωγή του φετινού Blue Limassol Forum», ανέφερε ο Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, που διοργανώνει το Blue Limassol Forum. «Οι παρουσιάσεις συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τη ζωτική σχέση μεταξύ λιμανιού και πόλης, και στην αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων, με σημαντικότερη την ενεργειακή μετάβαση. Το φετινό Blue Limassol Forum, που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά, ανέδειξε μια κοινότητα που έχει δημιουργηθεί στα πέντε χρόνια διεξαγωγής του, η οποία ουδόλως περιορίζεται στη Λεμεσό ή στην Κύπρο αλλά εκτείνεται στον διεθνή χώρο. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και νέων, καινοτόμων λύσεων για τις παράκτιες πόλεις είναι ευεργετική όχι μόνο για την πόλη της Λεμεσού αλλά για κάθε παράκτια πόλη που αναπτύσσεται και επιδιώκει την κλιματική ουδετερότητα και τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.» 

Εκ μέρους της εταιρείας DP World Limassol, ο κ Simon Pitout σημείωσε: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά που φιλοξενήσαμε στις εγκαταστάσεις μας το 5ο Blue Limassol Forum, και ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές και υποστηρικτές αυτής της εξαιρετικά σημαντικής διοργάνωσης. Από την πρώτη χρονιά πραγματοποίησής του, το 2020, το Blue Limassol Forum έχει δημιουργήσει πολυάριθμες ευκαιρίες για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την προώθηση μιας βιώσιμης και προσαρμοσμένης στις κλιματικές αλλαγές ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η σύνδεση του Λιμανιού της Λεμεσού με τον αστικό ιστό της πόλης είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής της ευρωστίας. Μέσα από την πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης με βιώσιμο τρόπο, την τεχνολογική καινοτομία και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η Λεμεσός μπορεί να έχει μια αρμονική και παραγωγική σχέση μεταξύ λιμανιού και πόλης, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη ευημερία και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της

Την ίδια μέρα προηγήθηκε Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, την οποία συντόνισε ο Δρ Μενελάου. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λεμεσού, βασικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο Λιμάνι Λεμεσού, καθώς και ειδικοί και καθηγητές/τριες από κυπριακά και διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η συνεχιζόμενη αστική και παράκτια διαμόρφωση της Λεμεσού, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση του Λιμανιού με το κέντρο της πόλης, καθώς και στις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία από την ξηρά (onshore power supply). Για την επιτυχή σύνδεση λιμανιού-πόλης, υπήρξε ισχυρή συναίνεση ότι απαιτείται ένας σαφής και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ο οποίος θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Επιπλέον, στον χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση Έρευνας και Καινοτομίας, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμα ερευνητικά έργα που στοχεύουν σε μια κλιματικά ουδέτερη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη γαλάζια οικονομία. Τη διοργάνωση της έκθεσης ανέλαβε το CyFoS. 

Το Πανεπιστήμιο Frederick ευχαριστεί όλους και όλες τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες τόσο στο Blue Limassol Forum όσο και στη Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, για την εποικοδομητική συμβολή τους στο βιώσιμο μέλλον της Λεμεσού: τους Δρα Άγγελο Μενελάου, Prof. Radu Sorin Vacareanu, Prof. Carola Hein, κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, Καθ. Maria Boile, Δρα Ανδρέα Κωνσταντινίδη, Prof. Dan Feldman, Dr. Vittorio Torbianelli, κ. Prabhat Jha, Capt. Eugen Adami, Καθ. Ανδρέα Πουλλικκά, Καθ. Αθανάσιο Πάλλη, κ. Μαρκέλλο Σεργίου, κ. Simon Pitout, κ. Αλέξανδρο Δημητριάδη, κ. Νικηφόρο Παμπακά, Δρα Άντρη Θεοδώρου, Καθ. Θανάση Χατζηλάκο, Δρ Sergey Popravko, και Prof. Shaul Chorev.