Δεν γίνεται να καλείται η Κ.Δ. να συνεισφέρει οικονομικά και στρατιωτικά στην Ουκρανία, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά της εδάφη κατέχονται παράνομα από τον τουρκικό στρατό
«Ως πολίτης ενός κράτους που έχει περάσει τα ίδια —και χειρότερα— με την Ουκρανία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον λαό της Ουκρανίας απέναντι στην παράνομη ρωσική εισβολή. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε η εθνική κυριαρχία να μην είναι σεβαστή» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής του Ε.ΛΑ.Μ. και μέλος του Προεδρείου των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Γεάδης Γεάδη.
Όμως, για λόγους αρχής, ο κ. Γέαδη πρόσθεσε πως «επέλεξα να τηρήσω αποχή για να υπογραμμίσω την επιλεκτική ευαισθησία».
Ο Ευρωβουλευτής του Ε.ΛΑ.Μ ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «δεν γίνεται να καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεισφέρει οικονομικά και στρατιωτικά στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστούν παράνομες εξωτερικές ενέργειες, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά της εδάφη κατέχονται παράνομα από τον τουρκικό στρατό. Όπως βλέπουμε στην Ουκρανία βίαιη εκδίωξη πληθυσμού, αγνοούμενους, παράνομη κατοχή, εποικισμό, ανθρωποκτονίες, στέρηση της ελευθερίας και του δικαιώματος της περιουσίας, τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στην Κύπρο».
«Ως εκ τούτου, αναμένω από την Ευρώπη την ίδια στήριξη και αντίδραση απέναντι στην Τουρκία με αυτήν που υιοθετείται κατά της Ρωσίας. Αλλιώς είναι υποκρισία. Όταν μιλάμε για την Ουκρανία, όλοι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό και τη σκέψη τους ότι ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος, βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας από ένα κράτος με ποινικό μητρώο —την Τουρκία», πρόσθεσε ο Ευρωβουλευτής του Ε.ΛΑ.Μ.