News Local Στοχευμένη κοινωνική σύνταξη απαντά η Κυβέρνηση

Στοχευμένη κοινωνική σύνταξη απαντά η Κυβέρνηση

Επιβεβλημένες και αναγκαίες είναι οι εξοικομονήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και σε αυτό το πλαίσιο κινείται η Κυβέρνηση για να μπορέσει να ωφεληθεί ο κυπριακός λαός, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει το θέμα των κοινωνικών συντάξεων.

Η κοινωνική ευαισθησία και η έγνοια της Κυβέρνησης για τους συνταξιούχους και τα για χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού, για τους άνεργους είναι δεδομένη, συμπλήρωσε λεγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο θέλει να διαχειριστεί τους ελάχιστους πόρους που αυτή τη στιγμή διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μπορούν να ωφεληθούν από το κράτος πρόνοιας εκείνοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη, δηλαδή να γίνει στόχευση.

Αυτή η Κυβέρνηση, επεσήμανε,  παρέλαβε άδεια ταμεία, παρέλαβε μια Κύπρο εκτός αγορών εδώ και τρία χρόνια και προσπαθεί να φέρει σε τέτοια κατάσταση τα δημόσια οικονομικά, ώστε να μπορεί το κράτος στο μέλλον να ασκεί την κοινωνική πολιτική που πρέπει.

Πρέπει να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα

Θα πρέπει, τόνισε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος,  να φέρουμε το κράτος σε τέτοιο σημείο που να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα, που οι συνθήκες να του επιτρέψουν να μπει ξανά στις αγορές για να μπορέσει μέσω του δανεισμού να δραστηριοποιείται και σε αυτό το πλαίσιο το θέμα της κοινωνικής σύνταξης το  αντιμετωπίζουμε με πολλή ευαισθησία.

"Η κοινωνική σύνταξη καθιερώθηκε επί της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ, άρα η ευαισθησία είναι δεδομένη. Αυτό που συζητούμε τώρα είναι πώς με τον δικαιότερο δυνατόν τρόπο για να προστατευθούν τα νοικοκυριά με  χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και για να παρέχεται η κοινωνική σύνταξη κατά τρόπο στοχευμένο. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάποιοι πρέπει να κάνουν θυσίες. Τι προτιμούν κάποιοι; Να παίρνουν εκατομμυριούχοι ή πολύ εύποροι αυτή την κοινωνική σύνταξη και τη στερηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη;", ανέφερε.

Επειδή ακούγεται πολλή κριτική από κάποιους, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, οι οποίοι είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας και οι οποίοι έπρεπε να φροντίσουν ώστε το κράτος να μπορεί να ασκεί τον κοινωνικό του ρόλο και την κοινωνική του πολιτική και δεν το έπραξαν και άφησαν το κράτος να φτάσει σε αυτό το σημείο, "θέλω να πω ότι η κριτική αυτή είναι εξαιρετικά άδικη", τόνισε.

Υπέρ της στοχευμένης κοινωνική σύνταξης ο ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τάχθηκε σήμερα υπέρ της στόχευσης στην κοινωνική σύνταξη χωρίς αυτή, ωστόσο, να αποκόπτεται από τις οικοκυρές που την έχουν ανάγκη.  Όλοι συμφωνούμε, πρόσθεσε, πως για να είναι κοινωνικά δίκαιες οι οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι στοχευμένες.

"Εάν τα 336 ευρώ τα παίρνει και μια οικοκυρά η οποία δεν έχει οποιοδήποτε άλλο εισόδημα, αλλά την ίδια ώρα παίρνει 336 ευρώ και η πολυεκατομμυριούχα οικοκυρά που δεν είχε ποτέ ανάγκη να δουλέψει στη ζωή της και να βάζει κοινωνικές ασφαλίσεις, αυτό δημιουργεί μια μεγάλη κοινωνική αδικία", δήλωσε.
 
ΑΚΕΛ: «να πάψουν να ενεργούν ως τροϊκανότεροι των τροϊκανών»

Για «άδικη και ισοπεδωτική φιλοσοφία» της Κυβέρνησης έκανε λόγο σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της κοινωνικής σύνταξης κάλεσε τους κυβερνώντες «να πάψουν να ενεργούν ως τροϊκανότεροι των τροϊκανών».

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο μιας άδικης και ισοπεδωτικής φιλοσοφίας μέσα από την οποία στοχοποιούνται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

ΕΔΕΚ: Δεν πρέπει να περάσει το μέτρο

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τον αριθμό των γυναικών που δικαιούνται κοινωνική σύνταξη αποτελεί κραυγαλέο δείγμα κοινωνικής αναλγησίας και ακύρωσης μιας κοινωνικής κατάκτησης που επιτεύχθηκε μετά από μακρόχρονους αγώνες, δήλωσε η Λευκή Παντελή μέλος του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ.
"Η αιφνιδιαστική και χωρίς κοινωνικό διάλογο απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτό το κοινωνικά ανάλγητο μέτρο δεν πρέπει να περάσει".
Η ΕΔΕΚ καλεί σε καθολική αντίδραση για την ματαίωση του.

ΕΥΡΩΚΟ: Να εξεταστεί ξεχωριστά η κάθε περίπτωση

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί να χάσει την κοινωνική σύνταξη  έστω και ένας πολίτης που την έχει πραγματική ανάγκη, αναφέρει με ανακοίνωσή του. Για να μην υπάρξουν αδικίες και να μην πληγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, επιβάλλεται να εξεταστεί ξεχωριστά η κάθε περίπτωση από αυτούς που έχουν κριθεί ως μη δικαιούχοι.

 
Top