Στο διεθνές δικαστήριο διαιτησίας, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφεύγει ομάδα μη Κυπρίων καταθετών για το κούρεμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα. Πάντως, η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Αντιμέτωπη με κύκλωπες και Λαιστρυγόνες βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο εφιάλτης και οι αλυσιδωτές συνέπειες του κουρέματος καταθέσεων τον περασμένο Μάρτιο δε λένε να σταματήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έχει ενώπιόν της σειρά προσφυγών, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διαιτητικό Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την Παγκόσμια Τράπεζα, για παραβιάσεις διμερών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με άλλες χώρες για την προστασία των επενδύσεων.
Οι συμφωνίες…
Η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων υπέγραφε διμερείς συμβάσεις προστασίας των επενδύσεων με διάφορες χώρες, τόσο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και μή.
Ο κατάλογος αριθμεί γύρω στις 27 συνολικά χώρες.
Μέσω των συμβάσεων αυτών, η Κυπριακή Δημοκρατία διαβεβαίωνε την κάθε αντισυμβαλλόμενη κυβέρνηση ότι οι επενδύσεις θα απολάμβαναν της προστασίας της δικαιϊκής τάξης της Κύπρου, όπως και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Η κύρια επιχειρηματολογία αυτών που προσφεύγουν σήμερα κατά της Κύπρου, σύμφωνα με πηγές από τη Νομική Υπηρεσία, είναι ότι το κούρεμα καταθέσεων που εφαρμόστηκε στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, είναι παράνομο.
Συνεπώς, όπως μας λέχθηκε, παραβιάζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, που προνοούν προστασία της ιδιοκτησίας, όπως και διεθνή έννομη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άλλος συνήθης όρος που χρησιμοποιείται στην υπογραφή των διμερών συμβάσεων, είναι ότι η οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των μερών παραπέμπεται σε διαιτησία.
Μια από τις κυρώσεις είναι να πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, τις απώλειες των καταθετών.
Η ομαδική αγωγή
Από τις 16 Δεκεμβρίου, τα δικηγορικά γραφεία της Kyros Law σε Αθήνα και Βοστώνη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για ομαδική προσφυγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Διαιτησία στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η έναρξη της διαδικασίας της προσφυγής γίνεται σε συνεργασία με την αμερικανική Grant & Eisenhofer.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Σίγμα, η προσφυγή έχει ανατεθεί στη Βρετανική Volterra Fietta, η οποία έχει εμπειρίες σε θέματα διεθνούς διαιτησίας.
Το Σίγμα επικοινώνησε με το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.
Όπως μας αναφέρθηκε μέχρι σήμερα εκπροσωπεί ομάδα 450 επενδυτών, ομολογιούχων, καταθετών.
Στην επιχειρηματολογία τους, υποστηρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ευνόησε διακριτικά τους Κυπρίους εις βάρος των πελατών τους προφυλάσσοντας αριθμό νομικών προσώπων από το κούρεμα καταθέσεων.
Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούν τη διμερή συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας η οποία υπογράφηκε το 1992 και προσφεύγουν στο Διαιτητικό Δικαστήριο.
Έγκριτοι νομικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε, μας ανέφεραν ότι το έργο της νομικής υπηρεσίας στην υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι δύσκολο και πολυδάπανο.