Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι οι δύο θετικές αξιολογήσεις της Κύπρου από την Τρόικα σε ό,τι αφορά την πορεία εφαρμογής του μνημονίου και η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις της Τρόικας, αποτιμούν το έργο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 είπε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της πέτυχε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παρέθεσε επί αυτού ως παραδείγματα την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους Standard and Poor΄s κατά μία βαθμίδα, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά μετά τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις των τελευταίων ετών υπήρξε αναβάθμιση, αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης προς την Κύπρο στο 95%, παροχή επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 200 εκ. ευρώ για τη διετία 2014 - 2015 και έγκριση ποσού ύψους 10,8 εκ ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Εγγυήσεις Νέων".
Πρόσθεσε ότι επιτεύχθηκε επίσης μείωση των εκροών από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στα 165 εκ. ευρώ και αύξηση των ξένων καταθέσεων κατά 407 εκ ευρώ, πρόοδος στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και την προώθηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, του Συνεργατισμού και της Ελληνικής Τράπεζας.
Ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ, αναφέροντας ότι ως διαρθρωτική μεταρρύθμιση και ως μνημονιακή υποχρέωση το ΓΕΣΥ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2015.
Πρόσθεσε ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν αποδώσει καρπούς καθώς ήδη καταγράφεται μια σημαντική αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων κατά 25%, ενώ έχει περιοριστεί το φαινόμενο πολυφαρμακίας και της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων.
Υπενθύμισε δε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έτυχαν εξαίρεσης από τις νέες ρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στην εκλογική του περιφέρεια, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην επαρχία Πάφου κατά το Νοέμβριο έφθασαν τις 6.000 εκ των οποίων οι πλείστοι ηλικίας 20 - 39 ετών, γεγονός, που όπως είπε οδηγεί στο φαινόμενο της μαζικής εξόδου νέων επιστημόνων από την πόλη και την επαρχία της Πάφου.