Ενήμερος από τις 4 Μαρτίου ότι το πρόγραμμα για την Κύπρο περιλάμβανε συμμετοχή καταθετών, το γνωστό κούρεμα καταθέσεων, ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη χθεσινοβραδινή εκπομπή του Σίγμα «60 Λεπτά», ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος, όπως ανέφερε, από το ίδιο βράδυ που ο ίδιος πληροφορήθηκε για το γεγονός αυτό, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Έντονα αντιδρά ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο Πρόεδρος ενημερώθηκε.
Διαβάστε ακόμα:
ΥΠΟΙΚ: Δεν ενημερώθηκε ο ΠτΔ για το κούρεμα
ΕΔΕΚ: Η Κυβέρνηση γνώριζε για το κούρεμα
Ο Πανίκος Δημητριάδης, μιλώντας στα «60 Λεπτά», υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μη δώσει το πράσινο φως για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει γιατί θα ήταν καταστροφικό. Ταυτοχρόνως, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως εκείνο που έπρεπε να γίνει μετά την παραχώρηση του 1,8 δις από το κράτος ήταν να μπούμε σε πρόγραμμα στήριξης, ενώ, μεταξύ άλλων, όσον αφορά το Γιούρογκρουπ που έγινε στις 14 -15 Μαρτίου, σημειώνει πως η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ερωτηθεί, ούτε ζητήθηκε η άποψή της.
-Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την κυπριακή οικονομία. Πώς θεωρείτε ότι θα είναι το 2014;
-Το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά γιατί αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί η ύφεση, αν και δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο θα είναι η φετινή. Αναμένουμε ότι θα είναι γύρω στο 6-6,5% το 2014. Θα συνεχίσει να αυξάνεται η ανεργία όπως επίσης και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως, έχουμε βάλει τις βάσεις φέτος, το 2013, για σταδιακή ανάκαμψη και επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι που αναμένουμε να γίνει από το 2015 και μετά.
-Άρα η οικονομία θα γίνει χειρότερη πριν καταστεί καλύτερη;
-Κάπως έτσι, αλλά όσον αφορά τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται, αυτές έχουν δρομολογηθεί το 2013. Τουλάχιστον όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα. Έχουν γίνει πάρα πολλά και ίσως τα περισσότερα σε σχέση με το τι θα γίνει στο μέλλον, για να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα σε υγιείς βάσεις και ήδη έχουμε αρκετές θετικές ενδείξεις.
-Εννοείτε ότι το 2014 θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με πιο λίγα, θα πρέπει να ρίξουμε το βιοτικό μας επίπεδο;
-Δεν θα είναι εύκολη χρονιά το 2014 για κανέναν και όσον αφορά την κατανάλωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τα εισοδήματα δεν θα αυξηθούν το 2014· όμως, όπως έχω πει, επειδή βάζουμε τις βάσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, πιστεύω ότι δεν είναι τόσο σκοτεινά τα πράγματα. Θα αρχίσουμε από το 2014 και μετά να βλέπουμε τουλάχιστον την προοπτική καλύτερων ημερών. Και αυτό είδαμε τον τελευταίο καιρό. Άρχισε να ανεβαίνει ο δείκτης των οικονομικών. Υπάρχει ελπίδα και ο καταναλωτής θα διαπιστώσει ότι από το 2015 θα βελτιώνονται τα πράγματα
Συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών
-Πώς νιώθει ο Κεντρικός Τραπεζίτης του κράτους, την ώρα που όλα μοιάζουν δύσκολα και είναι σε εξέλιξη μια ποινική διαδικασία εναντίον σας, ενώ οι σχέσεις σας με το Προεδρικό δεν είναι ιδιαίτερα καλές, τουναντίον...
-Είναι θέμα που σίγουρα δεν πρέπει να σχολιάσουμε, δηλαδή τις έρευνες που κάνει η Αστυνομία. Προσωπικά σέβομαι την Αστυνομία που διενεργεί τις έρευνές της. Εκείνο που θέλω να πω, είναι ότι δεν ανησυχώ για κάτι.
-Έγινε προσπάθεια για αποκατάσταση των σχέσεών σας με τον Πρόεδρο και το Υπουργείο Οικονομικών;
-Από δικής μου πλευράς έχω κάνει προσπάθειες για επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι τον Υπουργό Οικονομικών τον βλέπω τακτικά, υπάρχει καλή συνεργασία και άρα πιστεύω δεν επηρεάζει αυτό το πράγμα τη διαχείριση της κρίσης, διότι υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
-Παρακολουθείστε από τους ομολόγους σας, τους Κεντρικούς Τραπεζίτες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα; Ζητούν ενημέρωση;
-Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στην Κύπρο. Ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τι συμβαίνει.
Η στάση μας για τη Λαϊκή
-Σας χρεώνουν για αμέλεια για τα όσα έχουν γίνει στη Λαϊκή με τον ELA. Μετανιώσατε κατ’ αρχάς που αφήσατε ανοικτή την τράπεζα;
-Όχι. Πρώτα απ’ όλα ανέλαβα Διοικητής στις 3 Μαΐου του 2012. Τρεις ημέρες μετά επραγματοποιείτο συμβούλιο της ΕΚΤ και πήγα κατευθείαν στη Βαρκελώνη. Μόλις επέστρεψα στην Κύπρο, ήταν Κυριακή, πήγα στο γραφείο και μαζί μου ήταν ο Βάσος Σιαρλή, ενώ μετά από μισή ώρα έφτασε ο τότε πρόεδρος της Λαϊκής τράπεζας, ο κ. Σαρρής, μαζί με τον κ. Στυλιανίδη που ήταν τότε ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας, για να ζητήσουν ουσιαστικά κρατική στήριξη. Δηλαδή, το πρώτο θέμα που ανέλαβα ήταν η Λαϊκή. Είχε τα προβλήματά της προτού αναλάβω καθήκοντα ως Διοικητής. Οι επιλογές που είχαμε ήταν πολύ περιορισμένες. Πολλοί λένε γιατί δεν κλείσατε τη Λαϊκή Τράπεζα. Δεν μπορούσε να γίνει αυτό.
-Ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι σας ζήτησε να την κλείσετε και του είπατε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό…
-Βεβαίως, θα ήταν καταστροφικό.
-Επιβεβαιώνετε το γεγονός ότι ο κ. Χριστόφιας σάς ζήτησε να την κλείσετε;
-Υπήρχε μια τουλάχιστον εκ μέρους του ερώτηση, ας το πούμε, αλλά δεν ήταν κάτι που μας ζήτησε να μελετήσουμε σε βάθος. Και του εξηγήσαμε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό και θα κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Να κλείσει κάποιος μια τράπεζα ακούγεται εύκολο, δεν είναι όμως. Δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι που θα χάσουν τις δουλειές τους, αλλά σημαίνει ότι όλοι οι καταθέτες χάνουν πρόσβαση στη ρευστότητά τους και αυτοί που έχουν λίγα και αυτοί που έχουν πολλά, και οι ασφαλισμένοι καταθέτες. Καλείται το κράτος να καλύψει τους ασφαλισμένους καταθέτες. Οι ασφαλισμένοι καταθέτες τότε της Λαϊκής ήταν περίπου 7 δις. Το Ταμείο Προστασίας του κράτους είχε περίπου 100-120 εκατομμύρια, άρα δεν μπορούσε να καλύψει καν τους ασφαλισμένους καταθέτες και θα κήρυττε πτώχευση. Θα είχαμε άτακτη χρεοκοπία του κράτους με όλα τα αρνητικά που συνεπάγονται. Επίσης, θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα. Από τη στιγμή που πέφτει μια συστημική τράπεζα, καταρρέει όλο το σύστημα, διότι αυτοί που έχουν καταθέσεις επηρεάζουν την οικονομία και η οικονομία επηρεάζει τις άλλες τράπεζες, και θα έπεφταν όπως το ντόμινο. Είναι και τα δάνεια. Πολλοί που είχαν δάνεια θα καλούνταν να τα αποπληρώσουν αμέσως. Εκκαθάριση τράπεζας, ποιος θα μπορούσε να το κάνει; Θα ήταν όλεθρος.
-Ενημερώσατε κάποιον γι΄ αυτό που περιγράφετε; Ενημερώσατε Πρόεδρο και βουλευτές, οι οποίοι, όταν ψήφισαν για να δώσουν το 1,8, ήξεραν ότι είναι μια τράπεζα που όντως ήταν στον αναπνευστήρα;
-Δεν ήταν τότε στον αναπνευστήρα, αλλά αν δεν ελάμβανε την κρατική στήριξη που ήταν 1,8 δις, τότε δεν θα μπορούσαμε και εμείς να δίνουμε ρευστοτική στήριξη. Τον ELA, δηλαδή. Πιστεύω ότι η Κ.Τ. έκανε καλά τη δουλειά της, ενημέρωσε και τη Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ήταν πλήρως ενημερωμένο.
-Εάν μπορούσατε να πάρετε τον χρόνο πίσω, η απόφασή σας θα ήταν ίδια για τη Λαϊκή Τράπεζα;
-Για τότε ναι. Αλλά εκείνο που έπρεπε να γίνει, ήταν να μπούμε σε πρόγραμμα στήριξης. Από τη στιγμή που το κράτος έδωσε 1,8 δις στη Λαϊκή Τράπεζα, για να έχουν αξία το κράτος έπρεπε να έχει πρόσβαση στις αγορές. Από τη στιγμή που έχασε την πρόσβαση στις αγορές, λόγω της υποβάθμισης που έκανε ο Fitch, έπρεπε οπωσδήποτε να μπούμε σε πρόγραμμα. Οι δικές μας οι προσπάθειες ήταν να πείσουμε την Κυβέρνηση να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα και μετά για να συνεχίσει τη διαδικασία.
Δώσαμε υπόμνημα στον Αναστασιάδη
-Ενημερώσατε και τον Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα της Λαϊκής; Γιατί ο ίδιος υποστηρίζει ότι πληροφορήθηκε για τις τράπεζες και δή για τη Λαϊκή στο Γιούρογκρουπ…
-Μόλις ανέλαβε, μας ζήτησε να υποβάλουμε γραπτό υπόμνημα για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο και κάναμε. Στις 3 Μαρτίου τού δώσαμε το υπόμνημα, μέσα στο οποίο του εξηγούσαμε τα πάντα.
- Άρα, στο Γιούρογκρουπ γνώριζε τι τράπεζες είχε ο τόπος;
-Σίγουρα, εμείς από τη δική μας πλευρά τον ενημερώσαμε πλήρως για την κατάσταση που υπήρχε.
Τον Νοέμβριο δεν γινόταν λόγος για bail in
-Μου λέτε για το μνημόνιο που καθυστέρησε να υπογράψει ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήταν έτοιμος να το υπογράψει και λέει ότι ήταν βελούδινο…
-Από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο, αυτή είναι η περίοδος καθυστέρησης.
Εκ των υστέρων μπορούμε να είμαστε όλοι πολύ σοφοί, αν ήταν δραματική ή όχι η καθυστέρηση. Εκείνο που έγινε σίγουρα, είναι ότι μέχρι τον Νοέμβριο που συμφωνήσαμε με την Τρόικα, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να λένε να περιμένουμε την επόμενη Κυβέρνηση. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε, το είπε από το τέλος Νοεμβρίου. «Δεν θα υπογράψουμε με αυτή την Κυβέρνηση». Το Eurogroup, τον Ιανουάριο, αποφάσισε και αυτή η απόφαση δημοσιοποιήθηκε, ότι θα περιμένουν τη νέα Κυβέρνηση για να γίνει πρόγραμμα, ώστε να έχει η νέα Κυβέρνηση την ιδιοκτησία του προγράμματος. Και είναι, μάλιστα, στην ιστοσελίδα της ολλανδικής Κυβέρνησης.
-Εσείς, όταν λέτε ότι κρατήσατε το πρόβλημα κάτω από το χαλί μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές, τι ακριβώς εννοείτε;
-Δεν κρατήσαμε κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά…
-Η δήλωσή σας ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως…
-Σίγουρα, κάνει κάποιος δηλώσεις και ο καθένας κάνει τις δικές του ερμηνείες όπως τον βολεύει. Δεν είπαμε ποτέ ότι κρατήσαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το πρόβλημα ήταν εκεί και εμείς ενθαρρύναμε, επιμείναμε και πιέζαμε προς την κατεύθυνση να υπάρχει πρόγραμμα. Το πρόγραμμα σημαίνει ότι το κράτος μπαίνει σε τροχιά όπου τα δημοσιονομικά γίνονται βιώσιμα και η κρατική στήριξη μιας τράπεζας έχει ουσιαστική αξία. Και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που χρειαζόταν να γίνει.
-Περίμεναν τον νέο Πρόεδρο οι δανειστές μας; Γιατί ήθελαν τη νέα Κυβέρνηση;
-Αυτή ήταν δική τους απόφαση και, όπως έχω πει, πρώτος ο κ. Σόιμπλε το ανέφερε.
- Επειδή θεωρούσε ότι θα είχε λιγότερες αντιστάσεις; Ίσως είναι προβοκατόρικο το ερώτημα. Γιατί προτιμούσε τον Νίκο Αναστασιάδη παρά τον Δ. Χριστόφια;
-Το άλλο θέμα ήταν ότι τότε ήταν ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι θα αφυπηρετήσει στο τέλος του χρόνου και ανέλαβε ένας νέος πρόεδρος. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
-Θα αποφεύγαμε και το bail in αν υπογράφαμε νωρίτερα το πρόγραμμα στήριξης;
-Ήταν δύσκολο. Τουλάχιστο τον Νοέμβριο δεν γινόταν λόγος για bail in. Γινόταν λόγος για bail out και μάλιστα είχε μπει στο προκαταρκτικό μνημόνιο το ποσό των 10 δις για το τραπεζικό σύστημα. Υποθέταμε ότι αυτό θα ερχόταν. Όμως, γνωρίζουμε τώρα εκ των υστέρων ότι η ανάλυση του Νομισματικού Ταμείου έδειχνε ότι αν παίρναμε αυτά τα δις, το δημόσιο χρέος μας θα εθεωρείτο μη βιώσιμο, άρα δεν ήταν κατά κάποιον τρόπο εφικτή. Εκ των υστέρων γνωρίζουμε και ότι αν το ΔΝΤ δεν έμπαινε στο πρόγραμμα, δεν θα έμπαινε ούτε η Γερμανία ούτε η Φινλανδία, Αυστρία κτλ., άρα δεν θα είχαμε πρόγραμμα. Αν υπογραφόταν το μνημόνιο τότε, σίγουρα θα είχαμε bail out, αλλά τι θα συνέβαινε στο δημόσιο χρέος δεν μπορούμε να ξέρουμε.
Μάθαμε στις 4 Μαρτίου
-Ξέρατε ή όχι για το ενδεχόμενο κουρέματος και από πότε;
-Για το ενδεχόμενο κουρέματος μάθαμε στις 4 Μαρτίου. Στις 4 Μαρτίου στην ΕΚΤ, όταν γινόταν σύσκεψη, υπήρχε μια άτυπη ενημέρωση για το Γιούρογκρουπ που έγινε στις 4 Μαρτίου, και μας ανέφεραν όλα αυτά· ότι για να μπει η Γερμανία, η Φινλανδία και η Αυστρία στο πρόγραμμα, έπρεπε να επιβεβαιώσει το ΔΝΤ ότι το χρέος της Κύπρου ήταν βιώσιμο. Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι μπορούσαμε να πάρουμε στο σύνολο 10 δις και είπαν ότι τα υπόλοιπα θα έπρεπε να έρθουν με κάποιας μορφής συμμετοχή των καταθετών. Αυτό ακούσαμε.
-Πάντως όχι πριν από τον Μάρτη…
-Όχι πριν από τον Μάρτη. Φυσικά είδαμε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο κούρεμα και ήρθαμε σε επαφή με την Τρόικα. Και μας διαβεβαίωσαν ότι αυτό είναι ένα πολύ απίθανο σενάριο, το οποίο όμως μελετούσαν θεωρητικά.
-Όταν το μάθατε, ποιον ενημερώσατε;
-Αμέσως, το ίδιο βράδυ, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά, μου απάντησε ότι ήταν σε κάποια δεξίωση στο Προεδρικό.
Εγώ του είπα ακριβώς αυτά που γνώριζα. Δέκα δις είναι το πρόγραμμα της Κύπρου, υπάρχει συμμετοχή καταθετών, και έγινε μάλιστα στην παρουσία ενός εκ των ανώτερων διευθυντών της Κ.Τ. τηλεφωνικώς.
-Είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε και να προετοιμαστούμε, μέχρι να βρεθούμε ενώπιον της συγκεκριμένης κατάστασης;
-Αυτό δεν μπορώ να το πω, εγώ απλώς έκανα εκείνο που θεωρούσα υποχρέωσή μου.
-Ενημερώσατε άλλους;
-Δεν μπορούσα να ενημερώσω άλλους, κ. Τσουρούλλη, ήταν τόσο ευαίσθητη πληροφορία που, αν ενημέρωνα, αμέσως θα έφευγαν πολλά εκατομμύρια, όπως και έφυγαν…
-Αφού ήταν γνωστό από τις 4 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πηγαίνοντας στο Γιούρογκρουπ, όφειλε να ξέρει τι θα αντιμετωπίσει και όφειλε να προετοιμαστεί…
-Σίγουρα θα υπήρχε κάποια προετοιμασία. Όσον αφορά το Γιούρογκρουπ που έγινε στις 14 -15 Μαρτίου, εμείς δεν είχαμε ερωτηθεί. Ούτε μας είχαν ζητήσει την άποψή μας. Για εμάς ήταν έκπληξη.
- Είναι τραγικά τα όσα αναφέρετε, γιατί είναι η δεύτερη φορά που έρχονται στοιχεία που προμήνυαν την οικονομική κατάρρευση. Η πρώτη ήταν για τα ελληνικά ομόλογα και τις σχέσεις Χριστόφια - Ορφανίδη, και η δεύτερη τώρα με θύμα την κυπριακή οικονομία...
-Εμείς κάναμε το καθήκον μας και αν μας ζητούσαν την άποψή μας θα τη δίναμε. Σίγουρα η πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ για κούρεμα καταθέσεων δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είπαμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να φορολογηθούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις, γιατί θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα εμπιστοσύνης.
Μεγάλωσε τους κινδύνους
- Σας χρεώνουν τη θέση ότι εσείς είστε υπέρμαχος μικρών, ευέλικτων, σταθερών τραπεζικών συστημάτων και διαπιστώναμε ότι στην Κύπρο είχαμε ένα υπερμέγεθες τραπεζικό σύστημα. Εάν αυτή είναι η διαπίστωση, μπορεί να πει κάποιος ότι προσπαθήσατε να το φέρετε στα μέτρα που επιθυμείτε;
-Το απορρίπτω κατηγορηματικά. Εκείνο το οποίο ήταν θέση μου, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωσε το τραπεζικό σύστημα ήταν τέτοιος, που μεγάλωσε τους κινδύνους για την κυπριακή οικονομία.
-Πώς ένα τραπεζικό σύστημα κρίνεται μεγάλο;
-Στο Λουξεμβούργο οι περισσότερες τράπεζες είναι ξένες, άρα τον κίνδυνο τον έχουν οι κάτοικοι και οι πολίτες των χωρών στις οποίες ανήκουν αυτές οι τράπεζες. Στη δική μας περίπτωση ήταν δυστυχώς το αντίθετο. Οι τράπεζές μας επεκτείνονταν στη Ρωσία, στη Ρουμανία, στην Ουκρανία και στην Ελλάδα και τον κίνδυνο τον αναλαμβάναμε εμείς. Οι κίνδυνοι ήταν εδώ για την Κύπρο και κανένας δεν τους λάμβανε υπόψη όσο έπρεπε. Διαβάστε και την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Είναι μια ομάδα ανεξαρτήτων που εμείς διορίσαμε και έκαναν μεγάλη ανάλυση τού τι πήγε λάθος. Είναι κάτι το οποίο δίνει πολύ καλή ανάλυση για τους κινδύνους.
-Αυτό που πληρώνει η Κύπρος, είναι συνδυασμός και τραπεζικού και δημοσιονομικού προβλήματος;
-Εντελώς αλληλένδετα, διότι οι υποβαθμίσεις που γίνονταν είχαν σχέση με το τραπεζικό σύστημα, επηρέαζαν τη δυνατότητα του κράτους ν’ αντλήσει πόρους και επίσης και την ικανότητα τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια, που ήταν αρνητικό.
-Το ζήτημα με τα ελληνικά ομόλογα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, οι εξαγορές των τμημάτων των τραπεζών;
-Σίγουρα τα ελληνικά ομόλογα ήταν επένδυση πολύ ριψοκίνδυνη και οι τράπεζες έχασαν πάρα πολλά λεφτά. Και είναι ένας από τους κύριους λόγους που φτάσαμε σήμερα εδώ. Μπορεί κάποιος να δει και πιο πίσω, και να δει και το χαρτοφυλάκιο που είχαν οι τράπεζες. Την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών στην Κύπρο. Για παράδειγμα, οι μεγάλες επενδύσεις σε συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι τα ακίνητα.
Θεωρίες συνωμοσιολογίας για την Pimco
-Να πάμε σε κάτι άλλο. Δέχεστε έντονη κριτική για την επιλογή της Pimco. Θεωρούν ότι είναι, ουσιαστικά, με τη δική της συνδρομή που δημιουργήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα. Υιοθέτησε, λένε, ακραία σενάρια που έγιναν πραγματικότητα ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία…
-Η Pimco ήταν από τους ξένους της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Είναι μια διεθνής εταιρεία, για την οποία, κάποιοι που κάνουν σενάρια, θεωρίες συνωμοσιολογίας, λένε ότι ήρθαν αυτοί για να μας κάνουν ζημιά στο τραπεζικό σύστημα. Κάθε εταιρεία μπορεί να πέσει έξω. Αλλά το να τους αποδώσει κάποιος προθέσεις και κίνητρα, ότι θέλουν να κάνουν ζημιά, αυτό κατατάσσεται σε θεωρίες συνωμοσιολογίας, τις οποίες σίγουρα εδώ στην Κύπρο ήθελαν κάποιοι, για να προστατεύσουν τη δική τους θέση· κάποιοι που πήραν θέσεις για τα χαρτοφυλάκια τραπεζών για τις επενδύσεις και σίγουρα θα ένιωθαν τόσο υπεύθυνοι, που θα ήταν καλύτερα να πείσουν την κοινή γνώμη ότι φταίει η Pimco.
-Οι ίδιες φωνές βάζουν στο στόχαστρο και την A&M. Αδίκως λέτε ότι δέχονται κριτική οι δύο εταιρείες Pimco και Α&Μ;
Είναι επαγγελματίες, κάνουν τη δουλειά τους. Σε ό,τι αφορά την Pimco είχαμε κάποιες διαφορές μαζί τους και τις βάλαμε κάτω, και μάλιστα με τη βοήθεια της Βlackrock πιστεύουμε ότι βγάλαμε τα ποσά των κεφαλαιακών αναγκών να είναι περισσότερο αντικειμενικά. Εμείς, μάλιστα, είχαμε επαφές προηγουμένως με την Βlackrock, αλλά μετά που μπήκαμε στο πρόγραμμα έπρεπε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της συμβουλευτικής επιτροπής. Η συντονιστική επιτροπή εκ των υστέρων φάνηκε ότι βρήκε ότι η Blackrock είχε επένδυση στην Κύπρο και αυτός ήταν ο λόγος που δεν τη διαλέξαμε πρώτη.
Δείτε ολόκληρη τη συνένευξη ΕΔΩ