Κενά σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών σοβαρά εξαρτημένων εφήβων που τυχόν αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, εντοπίζει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ).

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή με αφορμή το θέμα του θίχτηκε από την  Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το ΑΣΚ κατέληξε στην καταγραφή μιας σειράς από αδυναμίες που αφορούν στη διαδικασία διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

 

Παράλληλα καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει για την κάλυψη του κενού αυτού για τους έφηβους που έχουν ανάγκη από κλειστά προγράμματα ή εντατικά ημερήσια προγράμματα.

 

«Το ΑΣΚ, με πλήρη επίγνωση των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος, δεν  μπορεί παρά να υπογραμμίσει τη σημασία εξεύρεσης μηχανισμών ουσιαστικής διαχείρισης του προβλήματος αυτού, έστω και εάν οι λύσεις που θα εξευρεθούν με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα είναι οι καλύτερες», αναφέρεται.

 

Παράλληλα γίνεται λόγος για σταθερή αύξηση ανηλίκων χρηστών ουσιών σε ότι αφορά τη δοκιμή από τους ανήλικους, με ποσοστά όμως πολύ πιο χαμηλά (7% σε ότι αφορά τη χρήση κάνναβης) από τα ευρωπαϊκά, που κυμαίνονται στο 17%.

 

Την ίδια ώρα αναφέρεται ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται παράλληλα, η αύξηση στη ροή παραπομπής στα θεραπευτικά προγράμματα, μέσω του θεσμοθετημένου Πρωτοκόλλου Παραπομπής.

 

 Σε ότι αφορά δημοσιεύματα για το θεραπευτικό πρόγραμμα που λειτουργεί εντός των Κεντρικών Φυλακών, το ΑΣΚ αναφέρει ότι αυτό λειτούργησε πριν από δύο περίπου χρόνια, μετά από επίπονες προσπάθειες από μέρους όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται και έδωσε την ευκαιρία στα άτομα με πρόβλημα χρήσης, που βρίσκονται έγκλειστα, να ενταχθούν σε μια θεραπευτική διαδικασία, ξεκινώντας από το Συμβουλευτικό Σταθμό και προχωρώντας στο πρόγραμμα τύπου ‘’Κοινότητας’’.

 

Αναφέρονται ενδεικτικά, πρακτικές και καταλυτικές ενέργειες από πλευράς του ΑΣΚ για λειτουργία του προγράμματος καθώς και διευθέτηση αποστολής στο εξωτερικό για σκοπούς σχετικής εκπαίδευσης, στελεχών του προγράμματος των φυλακών, όσο και την εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε εντός των Φυλακών, από πλευράς των  Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

 

«Είναι αλήθεια, ότι στην πορεία λειτουργίας του προγράμματος, διαφάνηκαν συγκεκριμένες δυσκολίες, κάποιες από τις οποίες είχαν επιλυθεί και κάποιες από τις οποίες είχαν να κάμουν με το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο στη χώρα μας», αναφέρει το ΑΣΚ. Εντούτοις, προσθέτει, το ΑΣΚ κινήθηκε άμεσα για να διαπιστωθούν με ακρίβεια οι δυσκολίες.

 

Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, εκφράζει την πεποίθηση ότι μέσα από τη συνέχιση και εντατικοποίηση των συστηματικών προσπαθειών που  καταβάλλονται, τόσο στο θέμα των εξαρτημένων ανηλίκων, όσο και σε ότι αφορά τη λειτουργία του προγράμματος εντός των Φυλακών, σύντομα θα υπάρξουν τέτοια αποτελέσματα που να απαντούν  στις πραγματικές ανάγκες των ουσιοεξαρτημένων ατόμων.

 

 Εκφράζει παράλληλα ανησυχία για μια πιθανή αύξηση της χρήσης λόγω της οικονομικής κρίσης, και αναφέρει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις δημόσιες δαπάνες  σε σχέση με τη διαχείριση της ουσιοεξάρτησης, αλλά και της δημόσιας υγείας ευρύτερα.

 

Αναφέρει τέλος ότι τυχόν περικοπές σε προϋπολογισμούς τόσο του ιδίου του ΑΣΚ, όσο και των θεραπευτικών δομών, θα επιφέρει από τη μια, όξυνση του φαινομένου της χρήσης και των συνδεόμενων με τη χρήση συνεπειών, ενώ από την άλλη  θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε  αδυναμία για ικανοποιητική παρέμβαση σε σχέση με την ουσιοεξάρτηση.