Στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας επικεντρώνεται το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο ευνοεί την επιβολή υψηλών χρηματικών ποινών. Στο υπουργείο λειτουργεί πλέον γραφείο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Στην Ελληνική γλώσσα η διδασκαλία των προγραμμάτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, για καταπολέμηση της ανεργίας.
Χτύπημα στην αδήλωτη εργασία με τροποποίηση της νομοθεσίας επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας.
«Δεν είναι αυτόφορο το αδίκημα και δεν υπάρχουν διοικητικά πρόστιμα μεγάλα. Υπάρχει μόνο ποινική δίωξη. Στόχος μας είναι αυτό το αδίκημα να είναι αυτόφορο και επί τόπου να υπάρχουν τεράστια διοικητικά πρόστιμα», είπε η Υπουργός. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αναχαίτιση της ανεργίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και σύστημα μηχανογράφησης ΕΡΓΑΝ που θα παραχωρηθεί στο Υπουργείο από τις ελληνικές αρχές.
«Σε πραγματικό χρόνο καταγράφεται η ροή των μισθωτών. Της εργασίας των μισθωτών, είτε με συμβάσεις, είτε για λίγες ώρες εργασίας ή για πλήρη απασχόληση και οι απολύσεις», σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.
303 ποινικές διώξεις ασκήθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 εναντίον εργοδοτών για μη καταβολή μισθών. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε και στον τρόπο που προσεγγίζονται επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να καταβάλουν μισθούς. «Ως υπουργείο είμαστε διατεθειμένοι και αυτό κάνει το Τμήμα Εργασιακών σχέσεων καθημερινά. Έρχεται σ' επαφή με εργοδότες, με τον εργαζόμενο. Προσπαθεί να βρεί συμβιβαστικές λύσεις και εκεί που δεν μπορεί να βρεί συμβιβαστικές λύσεις προχωρούμε με ποινικές διώξεις», είπε η Υπουργός. Το Υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν τυγχάνουν χειρισμού από το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας, προχώρησε στη λειτουργία ειδικού γραφείου. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22 401 753.
«Υπάρχουν πάρα πολλά έκτακτα αιτήματα στο Υπουργείο. Πάρα πολλά. Άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», σημείωσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου μιλούσε κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού τα οποία εξήγγειλε χθές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όλα τα προγράμματα απαιτούν γνώση της ελληνικής γλώσσας.Η υπουργός τόνισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα για την ξενοχειακή βιομηχανία απέφερε καρπούς.
«Μέχρι πέρσι στη ξενοδοχειακή βιομηχανία οι Κύπριοι που εργοδοτούνταν ήταν περίπου 20%. Με βάση τα δεδομένα φέτος έχουν ξεπεράσει το 48%.», είπε.
Σύμφωνα με την Υπουργό το προηγούμενο σχέδιο εργοδότησης ανέργων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία αξιοποιήθηκε από 1100 Κυπρίους και 150 ξένους.
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε ότι με τα νέα προγράμματα επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.