Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο θέμα της αποκρατικοποίησης της Αρχής Λιμένων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και οι Συντεχνίες των εργαζομένων στην Αρχή, σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε εποικοδομητική την ανταλλαγή απόψεων, λέγοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά και αλληλοκατανόηση.

Ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε αρχικά πως όταν μιλάμε για αποκρατικοποίηση στην Αρχή Λιμένων εννοούμε ότι το κράτος θα παραμείνει ιδιοκτήτης των περιουσιακών στοιχείων, και θα επιδιώξει να βρει στρατηγικό επενδυτή στη διαχείριση των λιμανιών, προσθέτοντας πως πλείστες από τις υπηρεσίες στα λιμάνια είναι ήδη παραχωρημένες στον ιδιωτικό τομέα. «Αρα, όσοι μιλούν ότι θα πάμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα λιμάνια, ο ιδιωτικός τομέας είναι στα λιμάνια της Κύπρου εδώ και δεκαετίες με σωστό λανθασμένο τρόπο», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως κύριοι παίκτες στη διαχείριση των λιμανιών εδώ και δεκαετίες είναι οι ναυτιλιακοί πράκτορες, οι αχθοφόροι και οι λιμενεργάτες. «Και τα τρία αυτά σώματα είναι ιδιώτες», είπε, προσθέτοντας ότι στην Αρχή Λιμένων εργάζονται σήμερα 280 άτομα και η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι στο σχέδιο αποκρατικοποίησης η Αρχή Λιμένων θα παραμείνει ως δημόσιος οργανισμός που θα έχει την ευθύνη του ελέγχου και της εποπτείας της λειτουργίας των λιμανιών.

Παράλληλα, ανέφερε πως στρατηγικούς επενδυτές η Κύπρος έχει επιλέξει να έχει και στα δύο αεροδρόμια, στα οποία προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες και απασχολούνται χιλιάδες προσωπικό, αλλά και στον τομέα των λιμένων. Όπως είπε, η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την αξιοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας, ήταν απόφαση της Κυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, που ακολουθήθηκε παρά τις αντιδράσεις τότε από την Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και από την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. «Αρα, ήδη στο ένα από τα δύο λιμάνια η πολιτική του στρατηγικού επενδυτή έχει εφαρμοστεί, άσχετα από τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα για τη χρηματοδότηση του έργου όσον αφορά το Λιμάνι της Λάρνακας», είπε, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται για κάτι ξένο προς τα κυπριακά δεδομένα.

Οσον αφορά στους εργαζομένους, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι από ενημέρωση και πληροφορίες που είχε, 80 με 90 από τους εργαζομένους στην Αρχή θα αφυπηρετήσουν κανονικά, ενώ από τους υπόλοιπους ένα 20% είναι εργατικό δυναμικό για βοηθητικές εργασίες που όποιος και αν είναι ο στρατηγικός επενδυτής θα τους χρειαστεί. «Εκτιμώ ότι από τη στιγμή που η Αρχή Λιμένων θα παραμείνει με τον εποπτικό ρόλο της λειτουργίας των λιμένων της Κύπρου, το υπαλληλικό προσωπικό που θα μείνει μέχρι τότε που θα εξευρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής ίσως και να μην είναι αρκετό για να εκπληρώνει όλες τις δουλειές που αφορούν τον έλεγχο και την εποπτεία. Αρα εκτιμώ», συνέχισε, «το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν θα υπάρχει θέμα εργασιακό να χειριστούμε αλλά και αν υπάρχει, υπάρχει καλή θέληση να δούμε με ποιο τρόπο θα βρίσκουμε λύση».
Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το θέμα του στρατηγικού επενδυτή για τη διαχείριση του λιμανιού της Λεμεσού με το κράτος να παραμένει ιδιοκτήτης της περιουσίας, είναι ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο με μεγάλη επιτυχία.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Κλαδικής Επιτροπής της ΠΕΟ Γλαύκος Κωνσταντίνου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία τους στην προσέγγιση και στη λύση που προτείνει η Κυβέρνηση για αλλαγή του καθεστώτος της Αρχής Λιμένων.
Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία τους για το κατά πόσον έχει πετύχει η επιλογή στρατηγικού επενδυτή στο Λιμάνι της Λάρνακας, όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας ότι ο στρατηγικός επενδυτής εκεί είναι στον αναπνευστήρα.

«Για το Λιμάνι της Λάρνακας έγιναν σοβαρές αποκλίσεις ώστε να μπορέσει ο επενδυτής να έρθει να υλοποιήσει ένα έργο. Ηταν ένα πείραμα το οποίο προσπαθούμε εδώ και δεκαπέντε χρόνια να εφαρμόσουμε στην Αρχή Λιμένων, και εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι απέτυχε», είπε.
Οσον αφορά το προσωπικό, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η Αρχή Λιμένων υπολειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν Γενικός Διευθυντής, Διευθυντές Λιμανιών και κύρια διευθυντικά στελέχη, ενώ δεν υπάρχουν υπάλληλοι και στο κατώτερο επίπεδο. «Με επιστολή της η Αρχή Λιμένων για να μπορέσει να συνεχίσει τους στόχους της και τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε ζήτησε αποπαγαποποίηση  περίπου 45 θέσεων για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με ένα μικρό νοικοκύρεμα των υπηρεσιών της Αρχής μπορεί από κερδοφόρος οργανισμός που είναι σήμερα να είναι ακόμη περισσότερο κερδοφόρος.
Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων Δημήτρης Πάτσαλος είπε ότι διατηρούν τις αμφιβολίες τους για την ορθότητα των θέσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως αν μπορούν να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις καλό θα είναι να αποφευχθούν.

«Αν δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν  οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συζητήσεις εις βάθος, να αναλυθούν τα διάφορα θέματα για να μεγιστοποιηθεί τόσο η αξία των ημικρατικών που θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες επενδυτές, αλλά και να προστατευθούν τα συμφέροντα των υπαλλήλων», κατέληξε.