«Προσδοκούμε στη μετεξέλιξη των Τοπικών Αρχών σε πραγματικούς εταίρους και όχι σε απλούς μεσάζοντες», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος. Απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε στην εισήγηση του Υπουργείου για το ενδεχόμενο δημιουργίας δευτεροβάθμιων οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο περιφέρειας, με ιδιαίτερη έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως είπε, «η καθιέρωση περιφερειακής αυτοδιοίκησης δημιουργεί εντελώς νέους όρους και για την άσκηση της αποκεντρωμένης διοίκησης».
Συμπλήρωσε ότι με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει ραντεβού με την ιστορία των θεσμών της και ανέφερε ότι στόχος είναι η προσαρμογή των τοπικών αρχών στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Πρόσθεσε ότι η επιβαλλόμενη μεταρρύθμιση, πιθανό να ήταν σκόπιμο να συνδυαστεί με την αξιοποίηση υφιστάμενων θεσμών, όπως τα διάφορα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου - Συμβούλια Αποχετεύσεως, Υδατοπρομήθειας, Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων - τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν δημιουργικά στη νέα δευτεροβάθμια περιφερειακή δομή.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, συνέχισε ο κ. Χάσικος, συζητά με άλλα συναρμόδια Υπουργεία την απόδοση και άλλων εξουσιών προς το δευτεροβάθμιο επίπεδο, για να το ενδυναμώσει. Ταυτόχρονα, είπε, αυτό θα επιφέρει τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από συνέργειες και άλλες δράσεις, που αποσκοπούν στο να καταστούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες πιο αποτελεσματικοί και συνάμα οικονομικά βιώσιμοι.
Ανέφερε ότι αφού προσδιορισθούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, στις οποίες θα μπορούσαν να περιληφθούν και αρμοδιότητες που αφορούν την πολεοδομική και οικοδομική ανάπτυξη, η περιφερειακή διοίκηση θα κληθεί εκ των πραγμάτων να οργανώσει τις υπηρεσίες που θα αποδοθούν σε αυτήν.
Ο Υπουργός είπε εξάλλου ότι κοινή συνισταμένη των προσπαθειών είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού. Οι προσπάθειες αυτές, συμπλήρωσε, φιλοδοξούν να ισχυροποιήσουν της να δώσουν μια νέα πνοή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητά της.
Είπε ωστόσο ότι για μια σωστή και επιτυχημένη αποκέντρωση, δεν είναι αρκετή η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε άλλα επίπεδα, αλλά θα πρέπει να μελετηθούν οι διάφορες δομές και ο ρόλος τους, έτσι ώστε να προωθηθεί και η αναγκαία αναδιοργάνωση.
Ακόμη, ο κ. Χάσικος είπε ότι τα Διαρθρωτικά Ταμεία αποτελούν το κύριο εργαλείο της Περιφερειακής Πολιτικής, που σκοπό έχουν τη μείωση των ανισοτήτων στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε, συμπλήρωσε, Τοπικές Αρχές, που να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται για άντληση κονδυλίων.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άσκησης της αναγκαίας εποπτείας και ελέγχου. «Πρέπει να διασφαλίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής» είπε. Πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατήσει στην λήψη μέτρων αυτοκάθαρσης και να αποδεχθεί έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας και ελέγχου, που θα υποκαταστήσει το σημερινό, που έχει αποδειχθεί απρόσφορος.
Εξάλλου είπε ότι το κράτος, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, θα παραμείνει αλληλέγγυο προς τις Τοπικές Αρχές, ενώ κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς - κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών - να εργαστούν για ένα ικανοποιητικό επίπεδο συμβιβασμού, με ξεκάθαρους στόχους για τις επερχόμενες αλλαγές. ΄