Το σύνολο των ενεργειών της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, καταδεικνύουν ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί συνειδητή πολιτική και ιδεολογική επιλογή των κυβερνώντων και ειδικότερα του ΔΗΣΥ, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι δέσμευση που έχει αναληφθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, στο μνημόνιο του Νοεμβρίου 2012, απαντά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε πως «επειδή αυτό το συμπέρασμα αμφισβητήθηκε από πλευράς κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση θα ήταν καλό να απαντήσει στους Κύπριους πολίτες» σειρά ερωτημάτων.

Αυτά είναι, σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη, γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγήθηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού ήδη είχε αποδεχθεί το bail in, ως εναλλακτική επιλογή στην απαίτηση της τρόικας για κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή σε ποσοστά 40- 60%, γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προεκλογικά υποσχέθηκε στο ΔΗΚΟ, στους εργαζόμενους στους ημικρατικούς και στην κοινωνία ότι δεν θα αποδεχόταν ιδιωτικοποιήσεις, αν θεωρούσε όπως τώρα μας λένε, ότι δεν υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Επίσης  γιατί η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε απαλλαγή από την μνημονιακή πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις όταν συμφωνώντας με την κλοπή του κουρέματος των καταθέσεων τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν άρδην ως προς την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με το ύψος του οποίου συνδεόταν η διαπραγμάτευση για πιθανές ιδιωτικοποιήσεις και γιατί στους εννέα μήνες που μεσολάβησαν από τότε, η κυβέρνηση δεν επιδίωξε σε καμιά περίπτωση την εμπλοκή της σε κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για αναζήτηση άλλων εναλλακτικών λύσεων για εξεύρεση του €1 δις που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο.

Άλλο ερώτημα, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είναι πώς θα πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών του ΔΗΣΥ που θεωρούν ωφέλιμες και αναγκαίες τις ιδιωτικοποιήσεις, εμμένοντας στις πάγιες θέσεις του ΔΗΣΥ μέσα από την γνωστή δογματική τους προσέγγιση που θεωρεί καλό κάθε τι ιδιωτικό και κακό κάθε τι δημόσιο.

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε πως οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζοντας ότι δεν θα λάβουν ποτέ απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα έχουν επιλογή.

«Την επιλογή της διεκδίκησης και του αγώνα για αποτροπή του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου, μέσα από κινητοποιήσεις, αλλά και μέσα στο Κοινοβούλιο, αφού οι κυβερνητικές αποφάσεις χρειάζονται κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επεσήμανε.

Ο κ. Λουκαϊδης έδωσε εξάλλου στη δημοσιότητα το περίγραμμα προγραμματικών θέσεων για την οικονομία μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές Εκλογές 2013 που αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Στο περίγραμμα αναφέρεται πως «υποστηρίζουμε τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των οργανισμών κοινής ωφέλειας αλλά με αλλαγές τόσο στο θεσμικό τους πλαίσιο όσο και στον τρόπο λειτουργίας τους ώστε να γίνουν πιο ευέλικτοι και ανταγωνιστικοί στο νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ημικρατικοί Οργανισμοί που είναι εθνικά και κοινωνικά επωφελείς, πρέπει να στηριχθούν, να εξυγιανθούν και να καταστούν πιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί και όχι να ιδιωτικοποιηθούν. Παράλληλα, Ημικρατικοί Οργανισμοί που έχουν κλείσει τον κύκλο λειτουργίας τους και που επιβαρύνουν ουσιαστικά τα δημόσια οικονομικά πρέπει να οδηγηθούν στην κατάργησή τους.Εκεί όπου η ανάμειξη του κράτους αφορά τομείς καθαρά επιχειρηματικής υφής, θα εξεταστούν μακριά από απόλυτες προσεγγίσεις, το ενδεχόμενο μετοχοποίησης, εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ή αποκρατικοποίησης».

Κυβέρνηση: Δέσμευση των προηγούμενων οι ιδιωτικοποιήσεις

Απαντώντας ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι δέσμευση που έχει αναληφθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, στο μνημόνιο του Νοεμβρίου 2012.

«Η σημερινή Κυβέρνηση διαχειρίζεται τις αποφάσεις της προηγούμενης, τόσο σε ό,τι αφορά τη δεινή κατάσταση της οικονομίας όσο και στο συγκεκριμένο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Επαναλαμβάνουμε τη δήλωση που έκανε στις 11 Ιανουαρίου 2013, ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Χριστόφια κ. Βάσος Σιαρλή, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο: «Ουδείς από την παρούσα Κυβέρνηση (Χριστόφια) μπορεί να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσα από την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σιαρλή το μνημόνιο, δήλωσε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 10 Ιανουαρίου 2013 ότι  «… έχουμε δεχθεί μέσα στο μνημόνιο συναντίληψης ότι αν κριθεί αναγκαίο θα δεχθούμε και ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών. Αυτό το έχουμε αποδεχθεί ήδη».

«Η χθεσινή πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για την έγκριση Οδικού Χάρτη αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών ήταν επομένως μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου, ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης η οποία απέτρεψε την πλήρη χρεοκοπία της χώρας μας στο παρά πέντε. Η Κυβέρνηση δεν θα ξεπουλήσει κανένα ημικρατικό οργανισμό, αλλά θα τους μετοχοποιήσει προς το συμφέρον της κοινωνία και των ίδιων των εργαζομένων. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Eurocypria και των Κυπριακών Αερογραμμών, που κάποτε ήταν κερδοφόρες και τώρα κινδυνεύουν με κλείσιμο. Η έγνοια μας είναι το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε με αποφασιστικότητα», αναφέρει η γραπτή δήλωση.  

Τέλος, όσον αφορά τα σχόλια του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, θα πρέπει κάποιος να απαντήσει στον κυπριακό λαό γιατί τον Ιούλιο του 2012 η τότε Κυβέρνηση έκλεισε στα συρτάρια την πρόταση για μνημόνιο της Τρόικα και την απέκρυψε από τον κυπριακό λαό και την πολιτική ηγεσία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012. Μια πρόταση πολύ πιο ανώδυνη που θα μπορούσε να αποτρέψει και το κούρεμα καταθέσεων και τις αποκρατικοποιήσεις καθώς τότε ακόμη, λόγω του ELA το χρέος θα κρινόταν πιο βιώσιμο, καταλήγει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.