Μετά το σάλο, που προκάλεσε η αποκάλυψη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ότι οι εποπτικές Βρετανικές αρχές ζήτησαν το κλείσιμο πέραν των 100 λογαριασμών υψηλού ρίσκου στην Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου, οι οποίοι ανήκουν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, η υπόθεση προσλαμβάνει τώρα άλλες διαστάσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Σ» έξω φρενών είναι η Τράπεζα Κύπρου με τους χειρισμούς της Τράπεζας Κύπρου Λονδίνου σε σχέση με το θέμα.
Ο κίνδυνος, με βάση την επιστολή που εστάλη στα εν λόγω 130 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι, ή συγγενείς τους είχαν στο παρελθόν πολιτικό ή άλλο αξίωμα.
Σημειώνεται ότι αρκετοί από τους λογαριασμούς αυτούς έχουν καταθέσεις μερικών δεκάδων στερλινών και είχαν ανοίξει για ειδικούς λόγους. Ο κυριότερος ήταν οι σπουδές των παιδιών τους. Μετά τη λήξη των σπουδών ο λογαριασμός παρέμενε ανοικτός, χωρίς όμως να παρουσιάζει καμία κίνηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τους 130 λογαριασμούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θα κλείσουν στις 22 Δεκεμβρίου, μόνον ένας έχει μεγάλη κατάθεση, ύψους 900.000 περίπου.
Δεν σχολιάζει ο Διοικητής
Χθες, μάλιστα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, Κρίστη Χασάπη, στον οποίο ανέφερε ότι στην Επιτροπή Θεσμών δεν άφησε να νοηθεί ότι οι λογαριασμοί αυτοί είναι ύποπτοι και ότι από παρανόηση δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση.
Η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι ο Διοικητής δε θέλει να προβεί σε σχόλια για την υπόθεση. Από πλευράς Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα ανακοίνωση, στην οποία θα παρατίθενται τα ακριβή γεγονότα.
Η ΜΟΚΑΣ δεν έχει ενημερωθεί
Η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, Εύα Παπακυριακού, δήλωσε ότι η Υπηρεσία της δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από την αντίστοιχη βρετανική Μονάδα, ούτε από την Κεντρική Τράπεζα. Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι αν υπήρχε βάσιμη υποψία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, τότε η ΜΟΚΑΣ θα είχε ενημερωθεί από τις βρετανικές εποπτικές αρχές. Η υπόθεση, είπε, πρέπει να αφορά προληπτικά μέτρα και όχι υπό διερεύνηση υπόθεση. Η κα Παπακυριακού παρέπεμψε για διευκρινίσεις στην Κεντρική Τράπεζα.
Ούτε το Υπουργείο Οικονομικών έχει σχετική ενημέρωση για το θέμα δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς σχετικά.
Να σταματήσει ο κλεφτοπόλεμος
Να σταματήσει ο κλεφτοπόλεμος, ο οποίος δε βοηθά ούτε τη διαφάνεια, ούτε το τραπεζικό σύστημα, δήλωσε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου. Χαρακτήρισε σφάλμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να ανοίξει τέτοιο θέμα και υπέδειξε ότι ο Πανίκος Δημητριάδης έχει χρέος να ζητήσει τα στοιχεία από την Τράπεζα και να τα καταθέσει στη ΜΟΚΑΣ, στο Φόρο Εισοδήματος, στη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία.