Προβλήματα στη μεταφορά ογκολίθων για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό από το λατομείο Ανδρολύκου προκαλούνται από το γεγονός ότι γεωλογικά η Κύπρος είναι χωρισμένη κατά επαρχίες και δεν μπορεί οι ογκόλιθοι να μεταφερθούν από την επαρχία Πάφου στην Επαρχία Λεμεσού.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, η οποία στη συνεδρία της την Παρασκευή συζήτησε τα προβλήματα που προκαλούνται στο περιβάλλον και στις κοινότητες από το σχεδιασμό και τη λειτουργία νέων και υφιστάμενων σκυροθραυστικών και άλλων μεταλλείων, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρείται γεωγραφικά ενιαία για σκοπούς λατόμευσης και τα αποθέματα να υπολογίζονται σε παγκύπρια κλίμακα.
Αναφέροντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το θέμα συζητείται στην Επιτροπή, πρόσθεσε ότι η συνεδρία συνεκλήθη και με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις για επέκταση του λατομείου της Ανδρολύκου, τη φημολογούμενη επέκταση του λατομείου του Δελίκηπου και λατομεία σε άλλες περιοχές.
Ο κ. Αδάμου είπε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος, η κάθε μορφή ανάπτυξης είναι επιθυμητή, όμως αυτή θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο να αναζητηθεί η χρυσή τομή.
Ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία ζητήθηκε από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης να καταθέσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τη μελέτη για το χρόνο που διαρκούν ανά επαρχία τα αποθέματα στα ήδη αδειοδοτημένα λατομεία που λειτουργούν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή, είπε ο κ. Αδάμου, τα αποθέματα στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού φθάνουν για 25 και πλέον χρόνια, στην επαρχία Λάρνακας τα αποθέματα αρκούν για 14 χρόνια και στην Πάφο από 7 μέχρι 10 χρόνια.
«Θεωρητικά και πρακτικά θα χρειαστούν ανανεώσεις στα υπάρχοντα λατομεία των Επαρχιών της Λάρνακας και της Πάφου», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Περαιτέρω ο κ. Αδάμου είπε ότι υπάρχει ένα θέμα με το μεταλλείο της Ανδρολύκου, από το οποίο εξάγονται οι ογκόλιθοι που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαρίνων και για την κατασκευή του τερματικού.
Εξήγησε ότι αναφέρθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι με βάση την άδεια για την εξαγωγή των ογκολίθων από το λατομείο Ανδρολύκου, οι ογκόλιθοι θα πρέπει να εξάγονται μόνο για διάθεση στην επαρχία Πάφου και η χρήση και διάθεση τους σε άλλη επαρχία πρέπει να τύχει της κατάλληλης αδειοδότησης. Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι ένα θέμα που χρήζει προσοχής και σωστής στρατηγικής, για αυτό και η Επιτροπή ζήτησε να κατατεθεί ενώπιον της αυτή η στρατηγική ώστε να μπορέσει να διαγνώσει την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί μελλοντικά για τα λατομεία.
Εξήγησε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συνεχισθεί και θα εξετασθεί η στρατηγική, την οποία θα παρουσιάσει η Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης Ορυκτών Πόρων που αποτελείται από το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, την Πολεοδομία, το Τμήμα Δασών, το Γραφείο Προγραμματισμού και την Υπηρεσία Μεταλλίων και Περιβάλλοντος.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αδάμου εξήγησε ότι λέχθηκε στην Επιτροπή ότι όπως είναι σήμερα τα δεδομένα δεν μπορεί να μεταφερθούν ογκόλιθοι από την Ανδρολύκου στο Βασιλικό και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.