Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την οικονομία και την υπόθεση «Δρομολαξιά» προκαλούν κλυδωνισμούς στο εσωτερικό και μεταξύ των κομμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ρήγμα στον κοινωνικό ιστό και την πολιτική δομή του τόπου.
- Κίνδυνος κοινωνικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αστάθειας
- Ο ρόλος του Άντρου Κυπριανού
- Φταίνε οι προηγούμενοι όσο οι καινούργιοι είναι νέοι…
- Παρέμβαση για δημιουργία ρήγματος μεταξύ δεξιάς-αριστεράς
- Η ελίτ καλύπτει τα παιδιά της
Οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό των κομμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε βάθος χρόνου σε αντιπαράθεση, την ώρα που η αριστερά βιώνει την κατάσταση σαν «διωγμό εναντία στην παράταξη», δήλωσε στο Sigmalive o Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick, κοινωνιολόγος Αντρέας Παναγιώτου.
Η υπόθεση «Δρομολαξιά» άρχισε σαν ένα μικρό θέμα το οποίο διογκώνεται ενώ από τη διαμάχη φαίνεται να διαταράσσεται ο κοινωνικός ιστός. Περεταίρω διατάραξη αναμένεται να προκύψει αν η αριστερά πειστεί ή πιστέψει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αστυνομική επίθεση εναντίον της παράταξης, ανέφερε ο καθηγητής.
Πίσω από την πολιτική διαμάχη και την ιδεολογική επίθεση, κρύβεται η οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι σύντομα θα διευρυνθεί η κοινωνική αντιπαράθεση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που διογκώνονται.
Αν η αριστερά πειστεί ότι «ζούμε σε ένα καθεστώς δεξιάς», τότε θα δυσκολέψουν τα πράγματα καθώς το ΑΚΕΛ θα τηρήσει μια σκληρή θέση στο κοινοβούλιο, την οποία θα υιοθετήσει –αναγκαστικά- και η ΕΔΕΚ ως σοσιαλιστικό κόμμα και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την έγκριση των κυβερνητικών νομοσχεδίων.
Ο κίνδυνος κοινωνικής ρήξης υπάρχει καθώς οι πρώτοι κραδασμοί από τους αριστερούς οφείλονται στο θυμό και το γεγονός ότι κρίνουν τη νομική διαδικασία ως διάτρητη.
Ο ρόλος του Άντρου Κυπριανού
Αν συνεχίσει την επιθετική στάση που τηρεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, του τύπου «στόχος είμαστε εμείς και η αριστερά ως σύνολο», τότε η ρήξη στον κοινωνικό ιστό θα επιδεινωθεί, εκτιμά ο καθηγητής. Ο Άντρος Κυπριανού λειτουργεί σαν «αντέννα», ή σαν πομπός. Δέκτες είναι οι αριστεροί, τόνισε ο καθηγητής. Η προσπάθεια του πομπού είναι να διοχετεύσει στο κοινό του, την θέση ότι «πέρασε το στάδιο που ψάχνουμε κάποιον που έκαμε ένα σκάνδαλο. Ο στόχος πλέον είμαστε εμείς».
Από τους αριστερούς, με αυτό τον τρόπο βιώνεται η υπόθεση και το επόμενο βήμα είναι η μη συνεργασία, αν δεν αλλάξει στάση ή αν δεν ανατραπεί η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο κ. Παναγιώτου.
Από μια άλλη οπτική, θα μπορούσε να πει κάποιος, πιθανόν ο κ. Κυπριανού να εκλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση και για αυτό περνά στην αντεπίθεση διότι ίσως ορισμένοι τον κατηγορούν ότι όλα αυτά συμβαίνουν επι δικής του θητείας ως ΓΓ λόγω της μετριοπάθειας τους. Ως εκ τούτου προσπαθεί να διορθώσει το δικό του προφίλ στις μάζες της αριστεράς.
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις αριστερών μετά τις συλλήψεις των «συντρόφων» τους είναι ένα σύμπτωμα αλλά δεν αποτελούν ασφαλές τεκμήριο ότι υπάρχει διχασμός, παρόλο που εκεί φαίνεται να οδηγείται η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου.
«Ο κόσμος του ΑΚΕΛ θα ακολουθήσει την "αντένα". Αν ο Α. Κυπριανού, ο οποίος λειτουργεί ως πομπός, νευριάζει, τότε ο κόσμος της αριστεράς λαμβάνει τα μηνύματα τα οποία λένε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει», επεσήμανε ο καθηγητής.
Απόδειξη αυτού το γεγονός ότι μια βδομάδα πριν, όταν ο Α. Κυπριανού συνιστούσε υπομονή, υπήρχε μια σχετική ηρεμία.
Φταίνε οι προηγούμενοι όσο οι καινούργιοι είναι νέοι…
Ο μύθος ότι "φταίει ο προηγούμενος", δεν θα συνεχιστεί για πολύ καιρό, σημείωσε ο καθηγητής. «Πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία ότι ευθύνεται ο προηγούμενος;». Ο κόσμος θα επικεντρωθεί στα σημερινά προβλήματα και για όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, (αποκοπές μισθών, συντάξεων, ανεργία κα). Σύντομα δεν θα φταίει κανένας προηγούμενος, αλλά την ευθύνη θα φέρει εκείνος που τα επέβαλε τα νέα μέτρα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη σημερινή κυβέρνηση, ασχέτως αν ακούγεται, προς το παρόν, ότι είναι οι κακοί χειρισμοί των προηγούμενων που ανάγκασαν τους τωρινούς να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική.
Η μελλοντική φάση
Στην Κύπρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με βάση το πρόσφατο παρελθόν, δύο ρήγματα τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε ρήγματα διχασμού ή μπορεί να παραμείνουν ως απλά ρήγματα, σημείωσε ο κοινωνιολόγος.
Το πρώτο αφορά στο κυπριακό. Τη μερίδα που θέλει λύση και τη μερίδα που δεν θέλει.
Το δεύτερο ρήγμα αφορά την οικονομία, που έχει να κάνει με την λιτότητα.
Το «κίνημα» των αντιμνημονιακών-πολέμιων της λιτότητας θα διευρύνεται. Αυτή η απειλή θα διαπερνά την κοινωνία εδώ διακριτή είναι η απειλή πρόκλησης ταξικής έντασης και η δημιουργία ταξικού ρήγματος.
Θα έχουν παράλληλα έτοιμη την απάντηση «φταίνε οι τράπεζες», καθώς το ζήτημα «τράπεζες» δεν έληξε ακόμη αφού μελλοντικά αναμένονται εκποιήσεις σπιτιών.
Παρέμβαση για δημιουργία ρήγματος μεταξύ δεξιάς-αριστεράς
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή τη στιγμή εντοπίζεται και ένα τρίτο πεδίο αφού παρατηρείται μια παρέμβαση για δημιουργία ρήγματος μεταξύ δεξιάς –αριστεράς,.
Η ελίτ καλύπτει τα παιδιά της
Για το σκάνδαλο των τραπεζών δεν συνελληφθηκε ούτε ένα άτομο, ενώ είναι καταγραμμένο ότι σβηστήκαν αρχεία. Φαίνεται λοιπόν ότι η ελίτ καλύπτει τα παιδιά της, τόνισε ο κ. Παναγιώτου.
Φαίνεται, συμπλήρωσε ο κοινωνιολόγος, ότι μια μερίδα της κυβέρνησης επιτίθεται στην αριστερα για να μετατοπίσει αλλού την έμφαση από τα δικά της προβλήματα (οικονομική κρίση, ανεργία κλπ) και από τα προβλήματα στο εξωτερικό(Ντίνος Μιχαηλίδης).
Ως εκ τούτου ενδέχεται να πυροδοτηθεί η αντιπαράθεση μεταξύ αριστεράς –δεξιάς καθώς οι αριστεροί θα σκεφτούν ότι εκείνοι που ανέλαβαν σήμερα την εξουσίας και είχαν ανάμιξη τότε στο πραξικόπημα, προσπαθούν να κάνουν τα ίδια, εκτιμά ο καθηγητής.
Οι ΑΚΕΛικοί θα πιέζουν τον Άντρο Κυπριανού να ανοίξει το φάκελο «πραξικόπημα» και να ζητήσει να τιμωρηθούν δικαστικά οι ένοχοι.
Τα αποτελέσματα και το μέγεθος της έντασης, σημείωσε ο καθηγητής, αναμένεται να φανούν και στις κερκίδες μεταξύ «δεξιών» και «αριστερών» ομάδων.
Αποσταθεροποίηση του πολιτικού ιστού
Η δυσαρέσκεια η οποία εκδηλώνεται, εξελίσσεται σε δυσπιστία και αμφισβήτηση για την ηθική που διέπει τα κόμματα καθώς επίσης και την αποτελεσματικότητα των πολιτειακών θεσμών, δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών(ΚΥΚΕΜ) Χρίστος Ιακώβου.
Αποτέλεσμα των πιο πάνω, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, είναι η περαιτέρω αποστασιοποίηση των πολιτών έναντι των πολιτικών τεκταινόμενων και γενικότερα η απαξίωση της πολιτικής ζωής καθώς τα πολιτικά κόμματα περιπίπτουν σε αναξιοπιστία.
Πολιτική κρίση
Η oικονομική κρίση σε συνδυασμό με πολιτική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική αστάθεια. Παρόλα αυτά, ασπίδα προστασίας αποτελεί το πολίτευμα προεδρικής δημοκρατίας της Κύπρου.
Αμφισβητείται η ηθική μέσα στην οποία κινούνται τα κόμματα και κατ’ επέκταση αμφισβητείται η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια των κομμάτων, κατέληξε ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ.
Email επικοινωνίας: [email protected]