Οι προοπτικές παραγωγής μήλων στην Κύπρο υπάρχουν, εάν και εφόσον δοθεί σημασία στην πρωιμότητα, ενώ παράλληλα υπάρξει διαφοροποίηση των κυπριακών μήλων ως προς την ταυτότητα, την πιστοποίηση καθώς και τη μοντέρνα τυποποίηση των προϊόντων, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης σε δημοσιογραφική διάσκεψη για  11ο Ετήσιο Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας.

Για να είναι εφικτά τα πιο πάνω, σημείωσε ο κ. Κουγιάλης, κρίνεται αναγκαίο όπως καταβληθούν προσπάθειες για αύξηση του βαθμού οργάνωσης της εμπορίας με ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων Ομάδων/ Οργανώσεων Παραγωγών και με την επίτευξη καλής συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο τομέας αυτός στην κυπριακή γεωργία, το Υπουργείο Γεωργίας, είπε, δραστηριοποιείται πολύπλευρα, καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον στηρίξει και να τον ενδυναμώσει.

Tα σοβαρά προβλήματα της καλλιέργειας μήλων

Ο Υπουργός Γεωργίας έκανε αναφορά στα «σοβαρά προβλήματα», που αντιμετωπίζει ο τομέας της καλλιέργειας της μηλιάς, σήμερα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της φυτικής παραγωγής. Τα προβλήματα συνίστανται, όπως τα ανέφερε, στο κόστος παραγωγής και τις συνθήκες παραγωγής λόγω των κλιματικών αλλαγών και των αντίξοων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, είπε, λόγω της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου, τα κυπριακά μήλα δέχονται σημαντικές πιέσεις στη διάθεσή τους από τα αντίστοιχα μήλα που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε Τρίτες χώρες. «Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τομέας αυτός φαίνεται να υστερεί σημαντικά σε θέματα οργάνωσης και εμπορίας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας του συγκεκριμένου προϊόντος», σημείωσε ο κ. Κουγιάλλης στέλλοντας, ταυτόχρονα το αισιόδοξο μήνυμα για τις δυνατότητες παραγωγής.

Επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικά εργαλεία στήριξης της κυπριακής γεωργίας και ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ παράλληλα δείχνουν τη θέληση και επιθυμία των Τοπικών Αρχών αλλά και των κατοίκων, να αναδείξουν τη σημασία της καλλιέργειας στην περιοχή τους.