Στο επίκεντρο της διεθνούς ναυτιλίας θα βρεθεί η Κύπρος, με τη διοργάνωση του Συνεδρίου "Ναυτιλιακή Κύπρος 2013", μεταξύ 6 -9 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό, με τίτλο "Η Ναυτιλία σήμερα".

"Είμαστε βέβαιοι ότι η διοργάνωση του Συνεδρίου Ναυτιλιακή Κύπρος 2013 θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην κυπριακή ναυτιλία και θα προβάλει τη χώρα μας διεθνώς", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκος Μιχαηλίδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και εκπρόσωπους του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και της Ένωσης Πλοιοκτητών.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η Κύπρος είναι ο δέκατος στόλος διεθνώς και τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Η ναυτιλία είναι ένας τομέας που προσφέρει διαχρονικά στην κυπριακή οικονομία, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ότι υπολογίζεται ότι η συνεισφορά της ναυτιλίας στο κυπριακό ΑΕΠ ανέρχεται στο 6%.

"Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στο νησί μας. Στόχος όλων μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της κυπριακής ναυτιλίας και ευελπιστούμε σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον", τόνισε.

Ο ΓΔ του Υπουργείου Συγκοινωνιών είπε ότι στο συνέδριο, στο οποίο θα παραστούν περίπου 700 σύνεδροι, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας Κότζι Σεκιμίτζου, Ευρωπαίων αξιωματούχων και πλοιοκτητών, αναμένεται να συζητηθούν όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν τη διεθνή ναυτιλία σήμερα.

Η εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής, 6 Οκτωβρίου με δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο προς όλους τους συνέδρους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος θα απονέμει το κυπριακό βραβείο ναυτιλίας. Το εργασιακό μέρος του Συνεδρίου θα λάβει χώρα στο Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης στη Λεμεσό και την έναρξή του θα κηρύξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το Συνέδριο θα χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες, τον επανασχεδιασμό της ναυτιλίας, την περιβαλλοντική όψη της ναυτιλίας και τις εκτιμήσεις για το μέλλον της ναυτιλίας. Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη πλέον απογευματινή ημερίδα "Νέων Διευθυντικών Ναυτιλιακών Στελεχών" για νεαρούς επιστήμονες κάτω των 40 ετών με τίτλο "Πώς να καθιερώσετε τον εαυτό σας στη ναυτιλιακή σκηνή".

Σε ερώτηση αν η κυπριακή ναυτιλία έχει ξεπεράσει το αρχικό σοκ που δέχθηκε από τις αποφάσεις του Eurogroup o κ. Μιχαηλίδης αναγνώρισε ότι υπήρξαν επιπτώσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες λόγω του κουρέματος, αλλά και δυσκολίες.  "Δυσκολίες οι οποίες όμως με συνεργασία μεταξύ αυτών των εταιρειών που επλήγησαν και του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν ξεπεραστεί", συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι με κοινή δράση όλων των εμπλεκομένων "τα προβλήματα είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο".

Σε σχέση με τον μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "όλοι μας θέλουμε να αναπτύξουμε την κυπριακή ναυτιλία, πιστεύουμε σε αυτήν και γίνονται οργανωμένες προσπάθειες προώθησης της κυπριακής σημαίας".

"Παρά το γεγονός ότι το εμπάργκο της Τουρκίας μας επηρεάζει σημαντικά, εντούτοις το Υπουργείο μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας προσπαθεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα και να προωθήσει την κυπριακή σημαία, τουλάχιστον στα πλοία εκείνα τα οποία δεν πιάνουν τουρκικά λιμάνια", κατέληξε.