Οι Βρετανικές Αερογραμμές (British Airways) εξέδωσαν ανακοίνωση με σημερινή ημερομηνία (12/10/20) για την 53η επέτειο της ανατίναξης του αεροπλάνου των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου στις 12 Οκτωβρίου 1967 με θύματα όλους τους 59 επιβάτες και 6 πλήρωμα σύνολο 66 ανθρώπων.
Σχετικό άρθρο 4.10.2020 στη «Σημερινή» «Αναμνηστική Πλάκα για τα 66 θύματα της «μαζικής δολοφονίας»: Η ανατίναξη της πτήσης CY 284 στις 12 Οκτωβρίου 1967»
Το αεροπλάνο ήταν βρετανικό, των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών. Οι Κυπριακές Αερογραμμές τότε δεν είχαν αρκετά αεροπλάνα και ενοικίαζαν βρετανικά για κάποιες πτήσεις των. Η πτήση λοιπόν ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου ως βρετανική ΒΕΑ 284 προς Κύπρο με ενδιάμεσο σταθμό στην Αθήνα όπου άλλαξε και από Αθήνα προς Λευκωσία έγινε πτήση CY 284. Πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών.
Η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει εκ μέρους των Βρετανικών Αερογραμμών η επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας, κα Victoria Madden απευθύνεται προς τις οικογένειες και φίλους των θυμάτων, και γράφει:
«Προς τις οικογένειες και φίλους όλων στην πτήση της ΒΕΑ και Κυπριακών Αερογραμμών 284,
Γράφουμε για να σας στείλουμε τα βαθιά μας συλληπτήρια, και σε όλες τις οικογένειες που κτυπήθηκαν από τα φοβερά γεγονότα της 12ης Οκτωβρίου 1967 τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα στο χαμό της πτήσης 284.
Παρακολουθούμε μέσω του facebook τις ιστορίες των επιβατών και του πληρώματος που έχασαν τραγικά τις zωές των εκείνη την ημέρα, και σας παρακαλώ να ξέρετε ότι θυμόμαστε όλους ένα προς ένα την επέτειο αυτή.
Παρόλο το πέρασμα του χρόνου, αντιλαμβανόμαστε ότι ο πόνος συνεχίζει να είναι έντονος για σας σήμερα όπως και πριν 53 χρόνια, και η οικογένεια μας των Βρετανικών Αερογραμμών θα είναι μαζί σας πνευματικά, όπου και να βρίσκεστε στο κόσμο αυτή τη δύσκολη ώρα».
Και ολοκληρώνει η ανακοίνωση, «Όπως ξέρετε, η εταιρία παλεύει και η ίδια για επιβίωση ως αποτέλεσμα την παγκόσμιας πανδημίας, όμως θα συνεχίσουμε να κρατάμε επαφή με την Christine Marlborough που επικοινώνησε μαζί μας για να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα κατάλληλο τρόπο να κάνουμε σίγουρο η μνήμη των δεν θα χαθεί».
Η κα Christine Malborough είναι θυγατέρα θύματος, έχασε την μητέρα της Lily στην μοιραία πτήση, ζεί στην Αυστραλία και μαζί με άλλους συγγενείς θυμάτων όπως την Μαρία Θωμαΐδη από την Αμμόχωστο που ζει στην Λεμεσό, και η οποία έχασε τον πατέρα της, έχουν ήδη στείλει επιστολές σε διάφορα τμήματα της κυπριακής κυβέρνησης ζητώντας αφενός να δοθούν και από την κυπριακή κυβέρνηση όσες πληροφορίες έχει για την ανατίναξη του αεροπλάνου και αφετέρου να διευθετηθεί η ίδρυση ενός μνημείου για να διατηρηθεί η μνήμη των θυμάτων.
Η Christine Malborough έστειλε επιστολή στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με αντίγραφα στους Υπουργούς Νίκο Χριστοδουλίδη, Γιώργο Σαββίδη, Έμιλυ Γιολίτη, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά πληροφορούμαι ότι ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση από κανένα.
Από τους Βρετανούς έχουμε πάντως ήδη ενημερωθεί αρκετά από τα έγγραφα που αποδέσμευσαν στο Εθνικό Αρχείο, και συνεχίζουμε την προσπάθεια για αποδέσμευση και των ελαχίστων αλλά σημαντικών εγγράφων που παραμένουν δεσμευμένα. Παρόλο ότι καταφέραμε και μας άνοιξαν με το Freedom of Information, και τους δύο φακέλους που είχαν κλειστούς, και είχα πρόσβαση σ΄αυτά, αλλά κράτησαν και πάλιν ορισμένα.
Μια περίεργη «πρόβλεψη» από την εφημερίδα «Ο Αγών» το κυπριακό Special Branch και η σιγή.
Κάτι που κάνει εντύπωση και παραμένει περιέργως ανεξήγητη, είναι η σιγή ιχθύος που διατηρεί η κυπριακή πολιτεία εδώ και 53 χρόνια. Ενώ η βρετανική κυβέρνηση, όπως φανέρωσαν τα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα, αντίγραφα των οποίων κατέχω, είχε στείλει 6 αντίγραφα του πορίσματος των ερευνών της που είχε δημοσιοποιηθεί επίσημα στο Λονδίνο το 1968 στην κυπριακή κυβέρνηση καθώς και 6 αντίγραφα στις τότε Κυπριακής Αερογραμμές. Ως επίσης και στην ελληνική κυβέρνηση, Που βρίσκονται εκείνοι οι φάκελοι της τότε κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα;
Η φωτογραφία του αεροπλάνου της ΒΕΑ στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι του πραγματικού αεροπλάνου που ανατινάχτηκε.
Γιατί μέχρι σήμερα η κυπριακή πολιτεία αρνείται ότι έχει οτιδήποτε για το θέμα και το πλέον εκπληκτικό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι δύο μόνο μέρες μετά την ανατίναξη του αεροπλάνου, η εφημερίδα «Ο Αγών» στην Κύπρο, όταν ακόμα μάζευαν πτώματα από τη θάλασσα, στις 14 Οκτωβρίου του 1967 αποφάνθηκε με πρωτοσέλιδους τίτλους πως « Το μυστικό του δυστυχήματος πιθανόν να μην αποκαλυφθεί – το πήρε στον βυθό το «μαύρο κουτί». Έχουν ήδη αποκλεισθεί τα ενδεχόμενα εκρήξεως και πυρκαγιάς».
Πώς γνώριζε η εφημερίδα « O Αγών» κάτι τέτοιο, εντός ωρών μετά την δολοφονία των 66 αθώων, εφόσον ακόμα ούτε οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες δεν είχαν ξεκινήσει τις εξονυχιστικές των έρευνες που επιβεβαίωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το αεροπλάνο ανατινάχτηκε από βόμβα στρατιωτικού τύπου και εφόσον από κυπριακής πλευράς καμία έρευνα δεν διεξήχθη; Σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα η μόνη αρχή που απαρχής είχε αποκλείσει τη βομβιστική ενέργεια περιέργως ήταν το Special Branch της Κυπριακής Δημοκρατίας…
Κάποιες προσεγγίσεις και απαντήσεις δίνει το βιβλίο του αγαπητού Simon Hepworth.
Οι έρευνες για ανεξιχνίαστους φόνους δεν έχουν ημερομηνία λήξης.