Την ερχόμενη Παρασκευή θα δοθεί τελικά στη δημοσιότητα το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, στο οποίο αναδεικνύονται και αποδίδονται βαρύτατες ευθύνες σε πολλούς

Το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής το πόρισμα-καταπέλτης, όπως αναμένεται, της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία θα δοθεί στη δημοσιότητα, με πλήρη διαφάνεια όπως και ο διορισμός της Επιτροπής. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τη χθεσινή 20λεπτη, περίπου, συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής και τα μέλη Ηλιάνα Νικολάου και Ανδρέας Κραμβής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Όπως πληροφορούμαστε, κατά τη σύντομη χρονικά συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε στην Επιτροπή πως το ζήτημα δημοσιοποίησης ή μη του Πορίσματος είναι δική τους αρμοδιότητα. Έτσι, η Επιτροπή, μετά και τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που μετατέθηκε από αύριο Τετάρτη για την ερχόμενη Πέμπτη, λόγω συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, θα μπορεί ελεύθερα να προχωρήσει στη δημοσιοποίησή του.

«Επιτελέσαμε το καθήκον μας»
Τα πιο πάνω επιβεβαίωσε και με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και πλαισιούμενος από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, ανέφερε τα εξής: «Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μας, είχαμε πει ότι θα καταβάλουμε όλες τις δυνάμεις μας για να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας στο ακέραιο. Αυτό ήταν καθήκον μας προς πάντες. Φιλοδοξούμε ότι αυτό το καθήκον μας το επιτελέσαμε», συμπλήρωσε ο κ. Πικής. Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν εντοπιστεί και αναδεικνύονται μέσω του Πορίσματος πολιτικές ευθύνες, ο κ. Πικής δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας πως «δεν θα προβώ σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο».

Με διαφάνεια
Σε σχετικό ερώτημα ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής ανέφερε πως το Πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί, όπως πληροφορήθηκε η Επιτροπή, από την Κυβέρνηση. Κληθείς, εξάλλου, να πει κατά πόσον η Επιτροπή θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη, με την οποία θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματά της, ο κ. Πικής απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, τα μέλη της Επιτροπής Α. Κραμβής και Ηλ. Νικολάου έσπευσαν να διορθώσουν το λάθος του κ. Πική και να αναφέρουν πως η Επιτροπή, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματά της. Όπως εξήγησαν, όπως με διαφάνεια έγιναν οι συνεδρίες της Επιτροπής, με την ίδια διαφάνεια και το Πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα, εντός της εβδομάδας, και μάλλον την ερχόμενη Παρασκευή.

«Αντιπαράθεση» για τη δημοσιοποίηση
Πάντως, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως το θέμα της δημοσιοποίησης του Πορίσματος είναι αρμοδιότητα της ίδιας της Επιτροπής και όχι του Προεδρικού. Γι’ αυτό, υπογράμμιζαν, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε χθες να συναντηθεί με τα μέλη της Επιτροπής για να τους το αναφέρει με τον πλέον επίσημο τρόπο. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής αρχικά ήταν κατά της δημοσιοποίησης του Πορίσματος από πλευράς Επιτροπής, αφού, όπως έλεγε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έργο της Επιτροπής ολοκληρώθηκε με την παράδοση του Πορίσματος και το κατά πόσον το περιεχόμενό του θα εδημοσιοποιείτο, ήταν θέμα απόφασης του Υπουργικού Συμβούλιο που διόρισε την Επιτροπή.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, αν και ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής ρωτήθηκε κατά πόσο στο πόρισμα καταγράφονται και πολιτικές ευθύνες, χωρίς να προβαίνει σε οποιαδήποτε δήλωση, εντούτοις πληροφορίες της «Σ» κάνουν λόγο για Πόρισμα, κυριολεκτικά, καταπέλτη. Μέσα από το Πόρισμα, 280 σελίδων, αναδεικνύονται σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και βαρύτατες ευθύνες τόσο στον νυν όσο και στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως πληροφορούμαστε, το Πόρισμα αποδίδει, συγκεκριμένα, πολιτικές ευθύνες για λάθη, παραλείψεις και ελλιπή εποπτεία.

Σε ποιους αποδίδονται ευθύνες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο Πόρισμα, αφού αναλύονται οι καταθέσεις των βασικών μαρτύρων, καθώς και τα συμπεράσματα της τριμελούς επιτροπής, καταγράφονται ένας-ένας οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής και εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους τούς αποδίδονται οι ευθύνες που τους αποδίδονται. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες αποδίδονται στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την Κυβέρνησή του, για ηθελημένη παράλειψη μέτρων αλλά και καταστροφικές επιλογές στην υπόθεση των ελληνικών ομολόγων.

Οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης και Βάσος Σιαρλή, όπως πληροφορούμαστε, χρεώνονται την αποτυχία του υπουργείου τους να λάβει έγκαιρα δημοσιονομικά μέτρα. Επίσης ευθύνες αποδίδονται τόσο στον τέως όσο και στον νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη, για ελλιπή εποπτεία των τραπεζών, καθώς και σε τραπεζίτες. Βάσει, εξάλλου, των ίδιων πληροφοριών, η Επιτροπή δεν διστάζει να αγγίξει και την παρούσα Κυβέρνηση, αποδίδοντάς της ευθύνες για ελλιπή προετοιμασία, αναγνωρίζοντας όμως το γεγονός ότι δεν είχε κανένα περιθώριο στα Γιούρογκρουπ για άλλους χειρισμούς, προκειμένου να μη χρεοκοπήσει το κράτος.

Στο εδώλιο το πρώτο τρίμηνο του 2014
Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και την πρώτη ανάγνωση των συμπερασμάτων από τα μέλη του Συμβουλίου, το Πόρισμα θα παραδοθεί στη Γενική Εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της θα εξετάσει ενδελεχώς το περιεχόμενό του και θα αποφασίσει κατά πόσον υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, η Νομική Υπηρεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διορισμού ειδικών εμπειρογνωμόνων, αφού και τα θέματα της οικονομίας χρήζουν μιας πιο προσεκτικής μελέτης. Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν πως, εάν προκύπτουν οι όποιες ευθύνες, στον οποιονδήποτε, αυτό θα διαφανεί προς το τέλος του χρόνου και οι όποιες ποινικές διαδικασίες, εις βάρος του οποιουδήποτε υπαιτίου για την τραγική κατάσταση που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία, θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.