Αφορολόγητες θα είναι οι περιουσίες με εκτίμηση μέχρι 12,5 χιλιάδων ευρώ με βάση τις τιμές του 80 και όχι πέντε, που ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης. Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια στην απογευματινή συνεδρία της. Σχετική τροποποίηση κατέθεσε το ΔΗΚΟ η οποία πέρασε, όχι όμως πλειοψηφικά.

Η τροπολογία ψηφίστηκε με 15 ψήφους υπέρ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ και της συμμαχίας των πολιτών. Αποχή επέλεξαν να τηρήσουν με 39 ψήφους τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Στόχος της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, είναι η είσπραξη 125 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που απορρέει από τις υποχρεώσεις προς την τρόικα.
Η πρόταση ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ και ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας μέχρι 30 χιλιάδων ευρώ αξίας, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Όλα τα κόμματα επικαλέσθηκαν κοινωνική αδικία και δυσβάστακτο βάρος στους ώμους του λαού, με τη φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας.
Δέσμευση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να φέρει πρόταση νόμου, με την οποία του χρόνου, οι ανάγκες από την είσπραξη φόρων από την ακίνητη περιουσία να ανέρχονται στα 20 μόνο εκατομμύρια και όχι στα 125, ανέλαβε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν ενέκρινε αυτή την τροπολογία διότι, ενώ δεν επιφέρει σημαντική βελτίωση, πιθανώς να συνεπάγεται παρέμβαση της Τρόϊκας η οποία θα δει να διαφοροποιείται μνημονιακή συμφωνία και νομοθεσία που ήδη έχει ψηφιστεί, σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Τελικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός τήρησε αποχή έναντι του διαφοροποιημένου με τροπολογία νομοσχεδίου της Κυβέρνησης. Ο λόγος ήταν διότι και δεν μπορούσε να δεχτεί την αλλοίωση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αλλά ταυτόχρονα δεν ήθελε και να καταψηφίσει με αποτέλεσμα να διατηρηθεί και η καταβολή της ελάχιστης φορολογίας των €75 που ήταν πράγματι εντελώς άδικη.

Το ΔΗΚΟ απέσυρε την πρόταση νόμου που κατέθεσε νωρίτερα, το φόρο να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήντων, αντί οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.