Θέμα ασυμβίβαστου για το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, εγείρουν νομικοί, μετά τη διαπίστωση ότι εξακολουθεί να είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leicester.

Επικαλούνται μάλιστα τη γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, με βάση την οποία ποχρεώθηκε να παραιτηθεί από καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Αντρέας Δημητρίου.

Το άρθρο 19 του περί της Κεντρικής Τράπεζας Νόμου ορίζει πλήρες ασυμβίβαστο για το Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με την άσκηση παράλληλης εργασίας, επαγγέλματος ή επιχείρησης, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή σε ιδιωτικό φορέα. 

Διευκρινίζεται ότι το ασυμβίβαστο συνδέεται με τη διατήρηση της θέσης και όχι με την αμοιβή.

H απάντηση της ΚΤΚ

Η υπηρεσία του Διοικητή στην ΚΤΚ είναι στη βάση πλήρους απασχόλησης. Ο κ. Δημητριάδης δεν διατηρεί οποιαδήποτε έμμισθη θέση σε άλλο Οργανισμό, η οποία να είναι ασυμβίβαστη με τα καθήκοντα του ως Διοικητή της ΚΤΚ και δεν ασχολείται με οποιαδήποτε άλλη εργασία ή επάγγελμα, διευκρινίζει η Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωση της.

Το πανεπιστήμιο Leicester, εξηγεί, έχει δώσει στον κ. Δημητριάδη την επιλογή να επιστρέψει στη θέση, που κατείχε στο πανεπιστήμιο, μετά τη συμπλήρωση της θητείας του ως Διοικητής της ΚΤΚ.

Στην ιστοσελίδα του βρετανικού πανεπιστημίου αναφέρεται, εξάλλου, ότι ο κ. Δημητριάδης επί του παρόντος τελεί σε άδεια από το Πανεπιστήμιο του Leicester για να εκπληρώσει το νέο του ρόλο ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Παράνομος, έστω κι' αν υποβάλει την παραίτησή του

Ο έγκριτος νομικός, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει νομοθετικό κώλυμα και ο Πανίκος Δημητριάδης είναι ανεπίτρεπτο να κατέχει δεύτερη θέση, έσω και επ΄αδεία.

Η παρανομία, μάλιστα, δε μπορεί να αρθεί, έστω κι αν τώρα ο κ. Δημητριάδης υποβάλει την παραίτησή του στο βρετανικό Πανεπιστήμιο, εφόσον αυτή ίσχυε τη στιγμή ανάληψης του αξιώματος. Το κράτος, που διόρισε τον αξιωματούχο, μπορεί να προχωρήσει σε απόφαση κατάργησής του, δήλωσε ο κ. Αγγελίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, τις συνέπειες και τα προβλήματα που μπορεί μία τέτοια απόφαση να προκαλέσει στον τόπο και ειδικότερα στην οικονομία, σε σχέση με τα διατάγματα που υπέγραψε ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για μείζον θέμα, είπε και υπέδειξε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και κατάλληλα με ιδιαίτερη προσοχή και σωφροσύνη.