Απάντηση στο μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη σε σχέση με τα Αναλυτικά Προγράμματα, δίδει μέσω ανακοίνωσης του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.

Η ανακοίνωση Κενεβέζου
Έχω διαβάσει με ιδιαίτερη προσοχή τη δήλωση του Χρίστου Χριστοφίδη, Μέλους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε σχέση με τα Αναλυτικά Προγράμματα και δηλώνω τα πιο κάτω:
(α) Ο θεσμός της αξιολόγησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εκπαιδευτική πρακτική και, συνάμα, την εκπαιδευτική πολιτική. Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρεται τόσο στην «ανοικτή και δημοκρατική» διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα όσο και στη «σημαντική επιστημονική δουλειά» που έχει γίνει. Προχωρεί, δηλαδή ο ίδιος σε μια προσωπική, δήλωση αξιολόγησης. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού φέρει την ευθύνη για την εκπαιδευτική πολιτική, και για τούτο ακριβώς το λόγο δεν μπορεί να βασίζεται σε «εμπειρικά» δεδομένα. Ας μην ξεχνάμε ότι το εκπαιδευτικό προϊόν που έχει παραχθεί σε αυτή την περίοδο θα διαμορφώσει και θα καθορίσει τους αυριανούς μας πολίτες. Επιβάλλεται, συνεπώς, η αξιολόγηση της εργασίας που έχει γίνει με στόχο, εάν διαπιστωθούν αδυναμίες, να προχωρήσουμε σε βελτιωτικές προτάσεις. Δεν κατανοούμε γιατί ο κ. Χριστοφίδης δεν έχει αντιληφθεί μέχρι σήμερα αυτή την αναγκαιότητα.
(β) Στα πλαίσια της συλλογικής προσπάθειας που έχουμε οικοδομήσει προχωρήσαμε στη σύσταση τριών Επιτροπών και όχι δύο, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοφίδης στην ανακοίνωσή του. Είναι εμφανές ότι ο κ. Χριστοφίδης συνειδητά επιλέγει να μην λέει την αλήθεια για ένα θέμα το οποίο παρακολουθεί με συγκεκριμένους όρους εντολής.
(γ) Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αντιμετωπίζει τους Διευθυντές των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και τα Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής ως συνεργάτες και όχι ως υφισταμένους του. Συνεπώς, οι αποφάσεις που σχετίζονται με τα Αναλυτικά Προγράμματα λαμβάνονται συλλογικά. Η πρακτική αυτή φαίνεται να είναι άγνωστη στον κ. Χριστοφίδη.
(δ) Τέλος, ως προς ζήτημα του δημόσιου διαλόγου, επισημαίνω ότι για μας ο διάλογος δεν είναι σύνθημα αλλά πράξη. Αυτό δηλώνουν οι επαφές που έχω με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους καθώς και η προσωπική μου παρουσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων όποτε αυτό ζητήθηκε. Το προεδρικό μέγαρο, το οποίο ο ίδιος υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας παρέμεινε κλειστό για τους εκπαιδευτικούς, καθόλη την προηγούμενη πενταετία. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.