Καμία εμπλοκή δεν είχε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου(ΚΤΚ) στη συγχώνευση της Marfin Egnatia Bank με την Λαϊκή Τράπεζα, αλλά η εν λόγω συγχώνευση προέκυψε μετά από δικαστική απόφαση. Αυτό αναφέρεται σε απαντητική επιστολή της ΚΤΚ προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα απεκάλυψε το Sigmalive στις 24 Αύγουστου του 2013.
Η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την απαντητική επιστολή ημερ. 12.9.13 σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου, σε σχέση με το κατά πόσο η Κεντρική Τράπεζα έδωσε οποιαδήποτε έγκριση ή άδεια για τη συγχώνευση της Marfin Egnatia Bank με την Λαϊκή Τράπεζα.
Η απάντηση είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δώσει οποιαδήποτε άδεια ή και την έγκριση της σε ότι αφορά τη συγχώνευση της Marfin με τη Λαϊκή, καθώς κάτι τέτοιο δεν απαιτείτο σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τη σχετική αίτηση στο Δικαστήριο ημερ. 29.1.10 με βάση την οποία εκδόθηκε το διάταγμα συγχώνευσης ημερ. 15.12.10, ο μοναδικός αξιωματούχος του Κράτους που παρουσιάστηκε και που έδωσε τη συγκατάθεση του για τη συγχώνευση, ήταν ο εκπρόσωπος του εφόρου εταιρειών, ο οποίος εκπροσωπούσε τότε την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.
Ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει «έκπληξη και απορία» καθώς «διαπιστώνεται σήμερα ότι, για μια τόσο σημαντική συγχώνευση η οποία επηρέασε ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου, δεν κλήθηκε καν να τοποθετηθεί ή να δώσει την έγκριση της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και συνεπώς καταγράφεται ένα τεράστιο κενό σε ότι αφορά τις εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τις συγχωνεύσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας μας».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών σημειώνει παράλληλα ότι «εκείνη τη συγχώνευση την έχουν κακίσει έκτοτε πάρα πολλοί, περιλαμβανομένου και του τότε Κυβερνόντος κόμματος, καθώς θεωρείται ότι άνοιξε τις κερκόπορτες για να μεταφερθούν στην Κύπρο οι τεράστιες ζημιές από τις τραπεζικές εργασίες της Λαϊκής στην Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση έχει πλέον ξεκαθαρίσει το ζήτημα σε σχέση με το ποιος ευθύνεται για τη συγχώνευση της Marfin-Λαϊκής, υπογραμμίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι «αυτή η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την τότε Κυβέρνηση Χριστόφια».
ΔΗΣΥ
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική διευκρίνιση για το τι έχει συμβεί οδηγώντας την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή».
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι η ελλιπής εποπτεία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος ήταν πρόβλημα συστημικό, το οποίο δυστυχώς δεν το εντόπισε ούτε η προηγούμενη Κυβέρνηση».
«Δεν ήταν θέμα προσώπων, δεν ήταν θέμα σχέσεων μεταξύ των προσώπων», είπε και πρόσθεσε ότι «το τραγικό εύρημα μετά την απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η ίδια η Κυβέρνηση με υπηρεσιακούς παράγοντες είχε εγκρίνει εκείνη τη συγχώνευση».
ΑΚΕΛ
Η Κεντρική Τράπεζα είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα, την ευθύνη, αλλά και όλη τη γνώση και πληροφόρηση για να εμποδίσει τη συγχώνευση της Μαρφίν Εγνατία με τη Λαϊκή, αλλά δυστυχώς, δεν το έπραξε, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.
Απαντώντας στη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτή ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ότι η άδεια για τη συγχώνευση της Marfin με τη Λαϊκή Τράπεζα δόθηκε από την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και όχι από την Κεντρική Τράπεζα, ο Γιώργος Λουκαΐδης παραπέμπει στο άρθρο 30 του περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου, το οποίο «ρητά αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητες μιας τράπεζας, εάν αυτό είναι προς το συμφέρον των καταθετών ή πιστωτών μιας τράπεζας».