Καθήκον προς τον τόπο της, θεωρεί τον διορισμό της η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Μουσιούτα Λαμπριανίδου, δηλώνοντας στο Sigmalive ότι δεν υπήρξε ποτέ κομματικοποιημένη και πως ήταν πάντοτε παρούσα σε όλες τις μάχες που έδωσε η δημόσια υπηρεσία.
- «Δεν είναι δυνατόν να κρίνεται ως εξαίρετο το 94% των Δημοσίων Υπαλλήλων»
Παρόλο που η Δημόσια Υπηρεσία αποτελείται από ικανά στελέχη, ωστόσο υπάρχουν στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες καθώς το σύστημα είναι ξεπερασμένο, είπε η κ. Λαμπριανίδου. Πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας δεν είναι ίδιον μόνο της κυπριακής πραγματικότητας αλλά γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Δεν είναι κάτι το οποίο εφηύραμε εμείς», είπε. Άξιο περιέργειας χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση τα προηγούμενα χρόνια.
«Κανένας προηγουμένως δεν προσέγγισε το θέμα ολοκληρωμένα», είπε η Επίτροπος, αποδίδοντας αυτή την αδυναμία σε στρεβλώσεις του συστήματος
Στόχος είναι, συμπλήρωσε η κ. Λαμπριανίδου, η επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με χαμηλότερο κόστος.
Το διακύβευμα, σύμφωνα με την Επίτροπο, είναι η μέτρηση των αποτελεσμάτων καθώς το κυπριακό σύστημα αξιολόγησης δεν είναι χρήσιμο και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Όπως είπε η κ. Λαμπριανίδου, δεν είναι δυνατόν να κρίνεται το 93-94% των δημοσίων υπαλλήλων ως «εξαίρετοι», την ώρα που καταγράφονται τόσα παράπονα και τόσες καταγγελίες.
«Μετά τι μένει για τις προαγωγές;», διερωτήθηκε η κ. Λαμπριανίδου, συμπληρώνοντας ότι «στο τέλος δίδονται οι προαγωγές με βάση μόνο την αρχαιότητα και δεν σημαίνει ότι ο αρχαιότερος είναι και ο καλύτερος».
Σε έναν οργανισμό όπου όλοι κρίνονται ως «εξαίρετοι», ποιο το κίνητρο για τους υπαλλήλους να προσπαθήσουν με όλο τους το δυναμικό και να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, είπε η Επίτροπος, σημειώνοντας ότι «καταλήγεις σε μια παθογένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Η κ. Λαμπριανίδου τόνισε ως επιτακτική ανάγκη την πιο σωστή αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, κάνοντας λόγο για παθογένεια η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Αναφερόμενη στην αρνητική στάση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλάυκου Χ΄΄Πέτρου, η Επίτροπος είπε ότι την προβληματίζει η στάση του. «Εγώ ότι καθήκον ανέλαβα το αντιμετώπισα με σοβαρότητα και με αφοσίωση διότι σχετίζεται με την ευημερία του τόπου . Δεν ξερώ αν είναι αυτό που τον ενοχλεί», είπε.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με κάλυψε με τις αναφορές του. Κοιτώ τη δουλειά και θα προχωρήσω μπροστά», συμπλήρωσε.
Η τρόικα επικεντρώθηκε ειδικά αφενός στο θέμα της οργάνωσης και της λειτουργίας των υπουργείων και υπηρεσιών, προσπαθώντας να ωθήσει προς πιο συμμαζευμένες δομές για εξοικονόμηση χρημάτων και αφετέρου σε θέματα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, είπε η κ. Λαμπριανίδου, σημειώνοντας ότι «τα υπόλοιπα μετρά είναι δικά μας για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης».
Οι προσπάθειες της δεν έχουν ετικέτα με τιμή, είπε χαρακτηριστικά η Επίτροπος, αλλά πρώτη προτεραιότητα και ζητούμενο αποτελεί η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, το νοικοκύρεμα και ο σωστός συντονισμός. «Αποτέλεσμα του νοικοκυρέματος θα είναι και η εξοικονόμηση», σημείωσε.
Εξέφρασε ταυτόχρονα αισιοδοξία, λέγοντας ότι "σύντομα αρχίζουμε συναντήσεις με ομάδες εμπλεκομένων, διευθυντών και στελεχών συγκεκριμένων υπηρεσιών και υπουργείων με στόχο το διάλογο για να ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα καταλήξει στο υπουργικό".
Δεν ξεκινούμε με μια «τιμή», επανέλαβε, τονίζοντας ότι στόχος καθίσταται η προώθηση της αποτελεσματικότητας και η αποφυγή της σπατάλης.