Οι μέρες δεν θα είναι πια οι ίδιες για την Τράπεζα Κύπρου. Τα πρόσωπα άλλαξαν, η μορφή του Συγκροτήματος «χτίζεται» από την αρχή, οι πολιτικές και στρατηγικές που ακολουθούνταν μέχρι τώρα θ’ αλλάξουν, η ηγετική πυραμίδα και το προσωπικό υποχρεώνεται πλέον να εργάζεται με νέους διαφορετικούς ρυθμούς, πιο έντονους και στοχευμένους προς την υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου. Τ

ο ευτύχημα είναι ότι τώρα η Τράπεζα διαθέτει τουλάχιστον ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε για να εκφράζει όλα τα συμφέροντα, από τη μια αυτά των Κυπρίων και από την άλλη των Ρώσων, που βρέθηκαν χωρίς να το θέλουν μέτοχοι σε μια κυπριακή τράπεζα. Το ερώτημα που τίθεται εύλογα από χθες είναι ποιος θα οδηγήσει το καράβι στη στεριά και ποιος θα καταφέρει να ενώσει όλες τις δυνάμεις και όλα τα συμφέροντα για το κοινό καλό.

Τρέχει το νέο Δ.Σ.
Ήδη, μετά την πρώτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου υπό τον νέο Πρόεδρο Χρίστη Κασάπη και τον συντονισμό των διαφόρων Επιτροπών, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεώνεται από τη δανειακή σύμβαση να τρέξει με ρυθμούς Μνημονίου και να ετοιμάσει μέχρι το τέλος του μήνα το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, που θα καθορίζει τους επιχειρησιακούς στόχους και την πιστωτική πολιτική του Συγκροτήματος. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ενταθούν οι ρυθμοί λαγού για την επιλογή του νέου Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή, που εκτιμάται ότι θα ανάψει, σε συνεργασία με το Δ.Σ., τις μηχανές, για να πάρει μπροστά η Τράπεζα και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του Μνημονίου.

Το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης
Το Δ.Σ. έχει υποχρέωση να ετοιμάσει άμεσα το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης με το οποίο:
* Θα καθορίζονται οι επιχειρηματικοί στόχοι.
* Θα ενσωματώνεται πλήρως η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.
* Θα βελτιστοποιείται η ανάκτηση προβληματικών δανείων και θα καθορίζεται η πιστωτική πολιτική.
* Θα επιτυγχάνονται οι στόχοι της ανακεφαλαιοποίησης και θα ανακτάται η εμπιστοσύνη των μετόχων και καταθετών.

Επιλογή ΑΕΔ
Ήδη, φαίνεται ότι άρχισε να χάνει έδαφος ο επαναδιορισμός του Χρήστου Σορώτου στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή ή του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή και άρχισε ν’ αναζητείται μια δεύτερη επιλογή, είτε από την Κύπρο είτε από τον εξωτερικό, ενός ατόμου που να είναι γνώστης των χρηματοπιστωτικών και των νέων προκλήσεων όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο νέος ΑΕΔ θα πρέπει να ενεργεί ως μια σταθερή ισορροπία ανάμεσα στα ρωσικά συμφέροντα, που επιζητούν την επάνοδο του Συγκροτήματος σε κερδοφορία, και τα κυπριακά, που επιζητούν να… καλύψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων οικονομικών Ομίλων, κυρίως επιχειρηματιών γης.

Οι Εκτελεστικοί στην Κεντρική
Οι ζυμώσεις, οι παρασκηνιακές επαφές και τα οικονομικά και κομματικά «πάρε-δώσε» φαίνεται ότι συνεχίστηκαν μέχρι τη χθεσινή ανακοίνωση των ονομάτων των δυο Εκτελεστικών Συμβούλων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του καταρτισμένου τεχνοκράτη της Ανώτερου Διευθυντή κ. Γιώργου Συρίχα και του πρώην Υπουργού, πρώην στελέχους Ομίλου εταιρειών και κομματικού στελέχους κ. Στέλιου Κοιλιάρη. Η επιλογή του κ. Στέλιου Κοιλιάρη φαίνεται να ευνοήθηκε όχι μόνο από κομματικό στέλεχος, αλλά και από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και νομικά γραφεία που εκπροσωπούν Ρώσους.

Η επιλογή του Γιώργου Συρίχα, ενός ανθρώπου με ισχυρές διασυνδέσεις στο Ευρωσύστημα και ο οποίος παραγνωρίστηκε πλήρως από τον νυν Διοικητή, Πανίκο Δημητριάδη, έγινε με άκρως τεχνοκρατικά κριτήρια, αλλά είχε και τη στήριξη της Κυβέρνησης. Ο κ. Συρίχας είναι γνώστης των μακροοικονομικών θεμάτων και χειρίστηκε σημαντικά θέματα του Ευρωσυστήματος και της Κύπρου. Υποβαθμίστηκε κατά τις διαπραγματεύσεις του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ο Δρ Στέλιος Κοιλιάρης υπήρξε στέλεχος του Ομίλου Εταιρειών Louis, εκλεκτός κομματικού στελέχους και στέλεχος κόμματος. Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις.

Υπό την αίρεση της Τρόικας
Στο μεταξύ, η Αρχή Εξυγίανσης και η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να έχουν συνεχώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ο… ξενοδόχος αυτήν τη φορά δεν είναι οι ίδιοι, αλλά η Τρόικα, και οι αποφάσεις που θα λαμβάνουν από τώρα και στο εξής θα πρέπει να έχουν την πλήρη στήριξη των δανειστών της Κύπρου. Έτσι, την πολιτική του «κόψε, ράψε, βόλευε» αναμένεται να την σταματήσει η Τρόικα, που έχει προειδοποιήσει έγκαιρα την Αρχή Εξυγίανσης ότι δεν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις που δεν είναι συμβατές με τη διεθνή επιχειρηματική πρακτική. Η Τρόικα, σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα, τόνιζε εμφαντικά ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τις κυπριακές Αρχές πρέπει να στέλλει δυνατά μηνύματα στην αγορά για τη διαδικασία και για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου.

Οι αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία θα συζητηθούν στην επόμενη αξιολόγηση της αντιπροσωπίας της Τρόικας, που αναμένεται στην Κύπρο τον Νοέμβριο. Ήδη, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενημερώνει την Τρόικα για τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας μετά την αξιολόγηση που γίνεται στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΤΑ). Η ΕΤΑ έχει καθορίσει κριτήρια και διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται κατά την αξιολόγηση της καταλληλότητας των υποψήφιων και των διορισμένων μελών του διοικητικού οργάνου κάθε πιστωτικού ιδρύματος.

«Έχει ξεπεραστεί η περίοδος των φοβερών κινδύνων…»
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της προχθεσινής γενικής συνέλευσης, δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικότατο βήμα που αποδεικνύει ότι έχει ξεπεραστεί η περίοδος των φοβερών κινδύνων για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχει πολύς χρόνος να διανυθεί, προσθέτοντας ότι το τραπεζικό σύστημα εισέρχεται πλέον σε περίοδο αποκατάστασης και σταθεροποίησης.