Την κατακραυγή της κοινής γνώμης προκαλεί η υπόθεση κακοποίησης του 19μηνου βρέφους και η ολιγωρία των Αρχών να δράσουν εγκαίρως και να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Θορυβημένη η υπουργός Εργασίας διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί εάν και πως ενήργησαν οι αρμόδιοι λειτουργοί.

Δείτε εδώ: Κακοποίηση 19μηνου βρέφους: Διέταξε έρευνα η Υπουργός Εργασίας

Την οδό της σιωπής ωστόσο ακολούθησαν και σήμερα οι αρμόδιες Αρχές. Ούτε οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά ούτε και η Αστυνομία, τοποθετήθηκαν επίσημα και ευθαρσώς για τον τρόπο που ενήργησαν στην υπόθεση.  Μια σιωπή που δημιουργεί υπόνοιες για την σκοπιμότητα της και που καταδεικνύει πως η υπόθεση είναι ακόμα πιο σοβαρή από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε εδώ: ΣΠΑΒΟ: Γνώριζαν για την κακοποίηση του βρέφους και Αστυνομία και ΥΚΕ

Σκιές για τους χειρισμούς των αρμοδίων, αφήνει όμως και το βεβαρυμμένο παρελθόν, που φέρεται να κυνηγά τους γονείς του παιδιού. Ενώπιον της Αστυνομίας εκκρεμούν άλλες τέσσερεις υποθέσεις βιαιοπραγίας. Αίσθηση προκαλεί δε το γεγονός πως από τον Φεβρουάριο η γιαγιά του παιδιού αιτήθηκε τη φροντίδα του για να το προστατεύσει, πλην όμως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αρνήθηκαν, αγνοώντας ακόμα και τη νομοθεσία του 2015 που τους παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης παιδιών από τους γονείς χωρίς τη συγκατάθεσή τους εάν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: Κακοποίηση 19μηνου βρέφους:Εκχυμώσεις,κτυπήματα και σημάδια στο κορμί του

Η Επίτροπος του Παιδιού, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της υπόθεσης αναμένοντας τα αποτελέσματα των ερευνών. Το πρωί είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και τη βουλευτή Σκεύη Κουκουμά, που είναι και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Κουκουμά, έστρεψε τα πυρά της στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για αναξιοπιστία.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι φαίνεται ότι τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί πριν μερικούς μήνες σε σχέση με την στήριξη και την αναδιάρθρωση των Υ.Κ.Ε. για να ανταποκρίνονται με επάρκεια σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν υλοποιηθεί.

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς από τυχαία περιστατικά περιμένουμε να εντοπίσουμε παραμέληση».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μετά την τραγική ιστορία του Στυλιανού, τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχε εξαγγείλει αναδόμηση των Υπηρεσιών. 

Οι αρμόδιες Αρχές γνώριζαν

Παρέμβαση στις Τομές στα Γεγονότα έκανε η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Άνδρη Ανδρονίκου η οποία ανέφερε ότι το ΣΠΑΒΟ είχε αποστείλει γραπτώς ενημέρωση για το περιστατικό μετά από δυο αναφορές που έφθασαν κοντά του στις 3 και στις 5 του Ιούνη.

«Όταν έχουμε κακοποίηση παιδιών δεν μένουμε σε γραπτή αποστολή αναφοράς αλλά και σε άμεση επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Τίθεται πάρα πολύ σοβαρά το ζήτημα της ασφάλειας και της προστασίας του παιδιού», είπε η κ.Ανδρονίκου.

Κληθείσα να απαντήσει για το κατά πόσο έλαβε απάντηση το ΣΠΑΒΟ στην αναφορά που εστάλη προ ενός μηνός στις Αρχές, η κ.Ανδρονίκου είπε ότι ο ένας μήνας είναι ο αναμενόμενος καιρός που χρειάζεται μια Υπηρεσία προκειμένου να στείλει γραπτώς την ενημέρωση για ένα ζήτημα.

«Μέχρι στιγμής το ΣΠΑΒΟ δεν έλαβε κάτι, ωστόσο δεν αποκλείεται να έγιναν ενέργειες για το εν λόγω ζήτημα, διευκρίνισε. Το ΣΠΑΒΟ δεν είναι στις αρμοδιότητες να ελέγξει αν όντως έγιναν ενέργειες», είπε η Δ/ντρια αλλά υπάρχει συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

«Δεν έχουμε αποτελέσματα μιας ερευνητικής διαδικασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα για να ξέρουμε αν έγιναν οι δέουσες ενέργειες. Ωστόσο όπως διαφαίνεται από τις αναφορές τα σημάδια στο σώμα του παιδιού είναι ενός μηνός. Αν αναλογιστούμε χρονικά τα όσα παραθέτουν οι ιατροδικαστές αυτό τοποθετείται στα μέσα Ιουνίου. Ακόμη και κατά την επίσκεψη μπορεί να μην υπήρχε κακοποίηση του παιδιού. Ωστόσο η παραμέληση του παιδιού ενδεχομένως να είναι χρόνια», σημείωσε.