- Όλο το παρασκήνιο της ψηφοφορίας για τα μνημονιακά νομοσχέδια για τον Συνεργατισμό, που εξελίχθηκε απρόσμενα σε θρίλερ
- Ο Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ κατέβαλε ύστατη προσπάθεια, καλώντας όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους
Από την κόψη του ξυραφιού πέρασε προχθές βράδυ η χώρα μας, η οποία βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταβαράθρωσης και σώθηκε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, όταν επιτέλους η πλειοψηφία των βουλευτών αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη τα καπρίτσια, όπως πολύ εύστοχα ανέφερε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και να δουν το συμφέρον του τόπου.
Η ψηφοφορία για τα μνημονιακά νομοσχέδια για τον Συνεργατισμό εξελίχθηκε απρόσμενα σε θρίλερ, όταν το ΑΚΕΛ, σίγουρο πως καταψηφίζοντας τα νομοσχέδια δεν έθετε σε κίνδυνο την έγκρισή τους, αφού θα τα υπερψήφιζε η πλειοψηφία, οριακή, των υπολοίπων βουλευτών, προχωρούσε λέγοντας συνεχώς όχι. Στο πρώτο, όμως, σημαντικό νομοσχέδιο, αυτό που αφορούσε την εποπτεία του Συνεργατισμού από την Κεντρική, έχασε τον έλεγχο των ψήφων και βρέθηκε προ απροόπτου: Η οριακή πλειοψηφία ανατράπηκε την ώρα που οι δυο βουλευτές, ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας και ο Νίκος Κουτσού της «Συμμαχίας των Πολιτών», σήκωσαν τα χέρια, δηλώνοντας και αυτοί ότι καταψηφίζουν.
Κρύος ιδρώτας
Το σοκ ήταν περισσότερο από εμφανές, αφού η απόρριψη του νομοσχεδίου έβαζε σφραγίδα για μη καταβολή του 1,5 δισεκατομμυρίου, λεφτά τα οποία χρειάζεται ο Συνεργατισμός για να μην καταρρεύσει. Κρύος ιδρώτας έλουσε τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, κυρίως, οι οποίοι, δεσμευμένοι όπως ήταν να καταψηφίσουν, αντιλαμβάνονταν ότι το «όχι» τους τίναζε στον αέρα τον Συνεργατισμό, τον οποίο θεωρούν… παιδί δικό τους. Ψυχρολουσία, όμως, ήταν το αποτέλεσμα και για τους υπόλοιπους βουλευτές, οι οποίοι ήξεραν πως η απόρριψη ήταν η ταφόπλακα στη δεύτερη δόση, που θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση, όχι μόνον του Συνεργατισμού αλλά και του υπόλοιπου τραπεζικού συστήματος και της καταστροφής της οικονομίας.
Η πρωτοβουλία του Αβέρωφ
Η συνέχεια είναι φυσικά γνωστή τώρα πια. Η απόφαση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να μαζέψει ό,τι μπορούσε να μαζευτεί και να καταβάλει ύστατη προσπάθεια, καλώντας όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να πάνε σε διάλειμμα και να διαβουλευθούν με στόχο να βρουν μια λύση, είχε αποτέλεσμα. «Δεν μπορούμε να φύγουμε από αυτήν την αίθουσα», είπε ο κ. Νεοφύτου, «έχοντας αυτό το αποτέλεσμα. Πρέπει να σκεφτούμε το συμφέρον του τόπου και μέλλον των παιδιών μας».
Πριν προλάβει να τελειώσει
Πριν προλάβει να ολοκληρώσει την τελευταία φράση του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, άρπαξε κυριολεκτικά την ευκαιρία από τα μαλλιά. Σηκώθηκε αμέσως και συμφώνησε με τον «αντίπαλό» του, γνωρίζοντας ότι αν δεν το έκανε, θα έπρεπε την επόμενη στιγμή να λογοδοτήσει και στο κόμμα και στα μέλη του, για άλλη μια οικονομική πανωλεθρία.
Στο διάλειμμα που ακολούθησε, στα πηγαδάκια των βουλευτών και των δημοσιογράφων διεξήχθησαν πραγματικά ενδιαφέρουσες, αλλά και ενδεικτικές των πολιτικών «πεισμάτων», συζητήσεις. Χαρακτηριστική είναι μια που ακούσαμε και η οποία δείχνει ότι το πείσμα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο πριν από την ψυχρολουσία της καταψήφισης. Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ο οποίος ήταν έξαλλος από την απόρριψη των τροπολογιών που το κόμμα του είχε καταθέσει, τα έβαλε μεγαλοφώνως με τα κόμματα της συμπολίτευσης λέγοντας:
- Ας μας ψήφιζαν μια τροπολογία να μην φτάσουμε στα άκρα.
Σε παρατήρηση παρισταμένων, αν η όλη εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα «πικρίας» για την απόρριψη των τροπολογιών του ΑΚΕΛ, ο ίδιος βουλευτής απάντησε:
- Κάναμε τόση δουλειά να ετοιμάσουμε τις τροπολογίες και μας τις απέρριψαν όλες. Τι είμαστε εμείς; Οι μ...;
Ασυνεννοησία ΑΚΕΛ - Συνεργατισμού
Η απάντηση αυτή, όμως, φανερώνει μια κάποια ασυνεννοησία ΑΚΕΛ και Συνεργατισμού. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, μια δηλαδή ημέρα πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια, μεγάλη αντιπροσωπία του Συνεργατισμού είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία τέθηκαν τα αιτήματα του Κινήματος, που βασικά αποτελούσαν και τις τροπολογίες που είχε ζητήσει το ΑΚΕΛ.
Μετά τη συνάντηση, από τα χείλη του ιδίου του Προέδρου της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Γεώργιου Ιωσήφ, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε φόρμουλα συμφωνίας, η οποία ικανοποιούσε τα αιτήματα των Συνεργατιστών, τόσο για την επιστροφή των μετοχών στο Κίνημα όσο και για την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων. Εκείνο που δεν είχε διευκρινισθεί την Τετάρτη δημοσίως, ήταν το θέμα της συμμετοχής μελών του Συνεργατισμού στις λεγόμενες επιτροπείες. Με την τροπολογία του, το ΑΚΕΛ ζητούσε όπως μη λαμβάνεται υπ' όψιν το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού για σκοπούς εκπροσώπησης, αλλά η αρχή ένας άνθρωπος μια ψήφος.
Η προς ψήφιση νομοθεσία προνοούσε όπως κάθε συνήθης μετοχή έχει μια ψήφο στις γενικές συνελεύσεις, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Δεσμεύσεις και όχι αλλαγές
Τελικά το ΑΚΕΛ, προ του φάσματος της πλήρους χρεοκοπίας, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, διά του Γενικού Γραμματέα του, Άντρου Κυπριανού, ότι «αναλήφθηκε δέσμευση για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή Συνεργατιστών στις επιτροπές διοίκησης».
Όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή ήταν άνευ προηγουμένου. Αμέσως μετά το σοκ της απόρριψης του μνημονιακού νομοσχεδίου για τον Συνεργατισμό και όταν άρχισαν να συνέρχονται οι βουλευτές, αρκετοί ήταν εκείνοι που βγήκαν από την αίθουσα της Ολομέλειας και συζητούσαν την ανατροπή, η οποία αφαιρούσε κυριολεκτικά τον αναπνευστήρα από την ψυχορραγούσα οικονομία. Όλοι, πάντως, μοιρολογούσαν. Αυτό ήταν το κοινό συστατικό των συζητήσεων.
Οι παράγραφοι και το όνομα
Η εισήγηση του προέδρου του ΔΗΣΥ να κληθεί στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών έγινε αμέσως αποδεκτή από όλα τα κόμματα, αλλά ο Χάρης Γεωργιάδης βρισκόταν ήδη, όπως διεφάνη, καθ' οδόν. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πάντως, κατέφθασε λίγο μετά το πατατράκ φανερά αναστατωμένος και διερωτάτο αν γνώριζαν όσοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο, τις συνέπειες της πράξης τους.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά σε όλους. Μετά την άφιξη του Υπουργού και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου συνεκλήθη έκτακτη συνεδρία των αρχηγών των κομμάτων, οι οποίοι βασικά δεν μελέτησαν τίποτε άλλο παρά μόνον τον τρόπο με τον οποίο θα ξαναέπαιρναν στη Βουλή, τόσο το νομοσχέδιο για τον Συνεργατισμό όσο και αυτό για την αναδιάρθρωση των χρηματοοικονομικών οργανισμών, το οποίο επίσης είχε απορριφθεί από το ΑΚΕΛ. Όπως είναι γνωστό, αν ένα νομοσχέδιο απορριφθεί, δεν μπορεί να επανακατατεθεί αν δεν περάσουν έξι μήνες.
Μετά από πολλές συζητήσεις και μελέτη των σχετικών κανονισμών και του Συντάγματος, και με τη βοήθεια της Διευθύντριας της Βουλής, Βασιλικής Αναστασιάδου, βρέθηκε η χρυσή τομή που θα έδινε τη λύση στο πρόβλημα. Ένα ανακάτεμα των παραγράφων, ώστε να μην είναι απολύτως όμοια τα πρώτα με τα δεύτερα, και αλλαγή του ονόματός τους, έκανε κατορθωτή την επανακαταθέσή τους. Αντί για νομοσχέδια ονομάσθηκαν προτάσεις νόμου και έτσι, ξεπεράσθηκε ο νομικός σκόπελος.
Οι δεσμεύσεις που ικανοποίησαν το ΑΚΕΛ
ΦΥΣΙΚΑ το ΑΚΕΛ, διά του Άντρου Κυπριανού, δικαιολογώντας τη θετική εκ των υστέρων ψήφο του, μίλησε για αλλαγές στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι: «Υπήρξε δυνατότητα να δοθούν εξηγήσεις και από τον Υπουργό Οικονομικών και να αναληφθούν δεσμεύσεις για το καλό του Συνεργατισμού».
Με τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου ικανοποιήθηκε, όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, το αίτημα του ΑΚΕΛ για την αποτίμηση στοιχείων τού Συνεργατισμού που θα αναληφθεί από διεθνή οίκο. Επίσης, υπήρξε ικανοποίηση του αιτήματος του ΑΚΕΛ σχετικά με τις μετοχές που θα περάσουν στον Συνεργατισμό από τα χέρια του κράτους. Δήλωσε, τέλος, ικανοποιημένος διότι αναλήφθηκε δέσμευση για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή Συνεργατιστών στις επιτροπές διοίκησης.