Σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, κάτω από τον τίτλο «"Πηγαίνετε αλλά μην έρθετε"», η Yeni Düzen (09.06.20) γράφει ότι ενώ η ελληνοκυπριακή ηγεσία ήρε από χθες τους περιορισμούς στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα για συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εργατών και των μαθητών/φοιτητών, στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ακόμα δεν καθορίστηκε ξεκάθαρη στάση επί του θέματος. 

 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε ομιλία του από το βήμα της «βουλής» της αποσχιστικής οντότητας, ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε διενήργησαν τεστ PCR σε περίπου 30 άτομα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα περάσουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές και θα μείνουν εκεί για μερικές βδομάδες για να μην χάσουν την δουλειά τους.

«Το προτείναμε αυτό για εργάτες που έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό άρχισε να λειτουργεί μερικώς ως ένας μηχανισμός λύσης», υποστήριξε υπενθυμίζοντας ότι από σήμερα αρχίζουν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή την νέα μέθοδο που θα εφαρμοστεί. Πρέπει να παρακολουθηθεί αυτή η μέθοδος για τουλάχιστον 14 μέρες», σημείωσε προσθέτοντας ότι αν λειτουργήσει χωρίς προβλήματα αυτή η μέθοδος, μπορεί να εφαρμοστεί και στα κατεχόμενα η ίδια μέθοδος. Είπε ότι το λεγόμενο «υπουργείο υγείας» εργάζεται για ετοιμασία καταλόγου χωρών από τους οποίους θα δέχονται επισκέπτες θέτοντας τους σε καραντίνα ή υποβάλλοντάς τους σε τεστ PCR ή και χωρίς τεστ. Υποστήριξε και το εξής:

«Αν αυτή η νέα πρακτική αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων στον νότο (όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου), μπορεί και εμείς να κάνουμε νέα βήματα. Θα αλλάξει αναλόγως με την αύξηση των κρουσμάτων η εφαρμογή των ελεύσεων χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου. Εντός των προσεχών τριών εβδομάδων θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τα ρίσκα του νότου».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι ουσιαστικά δεν είναι κλειστές οι «πύλες» και ότι εφαρμόζεται η πρακτική της καραντίνας για όσους εισέρχονται μέσω ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Ισχυρίστηκε ότι ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιτεύχθηκε συναντίληψη και όχι συμφωνία, όμως για να υλοποιηθεί αυτή θα πρέπει να λάβει απόφαση η «κυβέρνηση». Παραδέχθηκε ότι χρειάζεται συντονισμός ανάμεσα στην «κυβέρνηση» και την λεγόμενη «προεδρία της δημοκρατίας» και επεσήμανε ότι η 1η Ιουλίου τέθηκε εκ μέρους της «κυβέρνησης» ως ημερομηνία για έναρξη των διελεύσεων χωρίς καραντίνα, αλλά μπορεί κα να αλλάξει. Είπε ότι θα αξιολογηθεί στην 1η Ιουλίου τα κατά πόσον θα ανοίξουν τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια για την Τουρκία, βλέποντας την τότε κατάσταση στην εν λόγω χώρα και χωρίς να σκέφτονται πολιτικά. 

Μιλώντας στην εφημερίδα εκ μέρους του «επιστημονικού συμβουλίου» του λεγόμενου «υπουργείου υγείας», ο Δρ Αλί Τσαϊγκούρ, σύμβουλος του λεγόμενου «υπουργού υγείας», δήλωσε ότι ακόμα δεν τελείωσαν τα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για «ελεύθερες διελεύσεις». Είπε και τα εξής ο Τσαϊγκούρ:

«Σήμερα συνήλθε το επιστημονικό συμβούλιο. Καλέσαμε και δύο Τουρκοκύπριους μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας. Και εκείνοι είπαν ότι πέτυχαν συναντίληψη πάνω σε τέσσερα θέματα με τον ηγέτη του νότου. Αφορούσε την διέλευση εργατών, ασθενών, μαθητών και τέταρτον για κάποια άλλα άτομα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι εργάτες που ήθελαν υπέγραψαν μιαν συμφωνία μαζί μας. Σε όσους ήθελαν έγινε τεστ PCR. Υπέβαλαν αίτηση γύρω στα 30-35 άτομα. Αποδέχτηκαν τον όρο να παραμείνουν εκεί. Συζητήσαμε και το θέμα των μαθητών. Συμφωνήσαμε ότι δεν είναι κατάλληλες οι διελεύσεις για την εκπαίδευση και ότι εμπεριέχουν ρίσκο. Στο δε θέμα της υγείας, γίνονταν διελεύσεις κατόπιν άδειας. Είπαμε ότι θα μπορούσαμε και εμείς να παρέχουμε διευκολύνσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Είπαμε ότι η διέλευση των Μαρωνιτών θα συνιστούσε ρίσκο και διάκριση. Συζητήσαμε και τις ελεύσεις από την Τουρκία. Εγκρίθηκε η απόφαση που ούτως ή άλλως είχε ληφθεί προηγουμένως πάνω σε αυτό το θέμα. Αυτά συζητήσαμε, δεν πετύχαμε οποιανδήποτε συμφωνία. Δεν υπήρξε συναίνεση σε όλα τα θέματα».

Στο μεταξύ, σε δήλωση που εξέδωσε το λεγόμενο «υπουργείο υγείας» αναφέρει ότι χθες συνήλθε το συμβούλιο που δημιουργήθηκε για τον Covid-19 και συζητήθηκαν οι διελεύσεις από τις ελεύθερες περιοχές και την Τουρκία και η πρακτική της καραντίνας. Σύμφωνα με την δήλωση, στην σύσκεψη δεν εκφράστηκε οποιαδήποτε άποψη για διελεύσεις των εργατών στις ελεύθερες περιοχές πριν την 1η Ιουλίου και επιστροφή τους στα κατεχόμενα χωρίς να τίθενται σε καραντίνα, όπως είχαν ισχυριστεί ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο. Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη ελέχθη ότι οι εργάτες μπορούν να περνούν στις ελεύθερες περιοχές και να εργάζονται, όμως μέχρι να αρχίσουν οι «ελεύθερες» διελεύσεις θα μπαίνουν σε καραντίνα άμα επιστρέφουν στα κατεχόμενα.  

Σχολιάζοντας την απόφαση του καθεστώτος, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, Κιαμίλ Ιντζιρλί σημείωσε ότι θα συνεχίσει η πρακτική της καραντίνας και ότι αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση του εργάτες. Είπε ότι από σήμερα θα επιστρέψουν πολύ λίγοι εργάτες στην εργασία τους και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» βγάζει τους εργάτες από τα σπίτια τους και δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσής τους. «Μπορούν να περάσουν όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στα τεστ, αλλά πρέπει να γεμίσουν φόρμα από το υπουργείο υγείας και να επιβεβαιώσουν ότι δεν θα έρθουν μέχρι την 1η Ιουλίου, δηλαδή οι εργάτες που πάνε δεν θα μπορούν να έρθουν πίσω», ανέφερε και πρόσθεσε ότι κάποιοι είναι εργένηδες και κάποιοι λένε ότι θα κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους.  «Πού θα μείνουν οι άνθρωποι όταν πάνε», διερωτήθηκε.

Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνη εκμετάλλευση των περιστατικών στα τζαμιά από Ερντογάν (VIDEO)

Τατάρ: «Όταν έλθει η ώρα θα ανοίξουν τα οδοφράγματα»

Η Afrika (06.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα τους ανοίγματος των οδοφραγμάτων υποστήριξε ότι τα οδοφράγματα θα ανοίξουν όταν έλθει η ώρα.

Υποστηρίζοντας ότι νιώθει μεγάλο σεβασμό έναντι των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε με τη γνωστή διχοτομική φρασεολογία την Κυπριακή Δημοκρατία , ο Τατάρ είπε ότι τα οδοφράγματα θα ανοίξουν όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή και αφού ληφθούν σωστά βήματα.

«Προχωρούμε συγκρατημένα γιατί από την αρχή προχωρούμε σε βήματα λαμβάνοντας πληροφορίες από το υπουργείο υγείας, το επιστημονικό συμβούλιο, τους ειδικούς σε θέματα υγείας και τους αρμόδιους οργανισμούς. Και αυτό γιατί κάναμε μεγάλες θυσίες, κλειστήκαμε στα σπίτια μας για 2 μήνες και είχαμε τη μεγάλη στήριξη του λαού. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους στο νότο και όταν έλθει η ώρα θα ληφθούν τα σωστά βήματα. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αξιολογήσουμε καλά τις συστάσεις που γίνονται και αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες αφού ακόμη δεν έχουμε ενώπιον μας τις οριστικές εκθέσεις που ετοιμάζονται. Συνεχίζονται και οι επαφές μας με το υπουργείο υγείας της Τουρκίας. Για το πως θα γίνονται οι διελεύσεις στο νησί, αυτές θα γίνονται με κάποιο σύστημα. Οι τουριστικοί μας πράκτορες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, όμως δεν μπορούν να ανοίξουν ακόμη. Στη χώρα μας εδώ και 50 μέρες δεν εντοπίστηκαν κρούσματα, όμως και πάλι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να φοράμε μάσκες. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε προσεκτικοί αφού θα αυξηθεί ο κίνδυνος με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και την επανέναρξη των πτήσεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κρούσματα στο νότο συνεχίζονται.  Θέλουμε και εμείς να ανοίξουν τα οδοφράγματα και τα αεροδρόμια, όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αφού το τίμημα που θα πληρώσουμε θα είναι μεγάλο. Πάνω από όλα είναι η υγεία και για αυτό θα πρέπει να ληφθούν σωστά βήματα και σιγά σιγά», υποστήριξε ο Τατάρ.

Ο Ακιντζί καλεί την «κυβέρνηση» να διασαφηνίσει την στάση της σχετικά με την έναρξη των ελεγχόμενων διακινήσεων στις 8 Ιουνίου

Υπό τον τίτλο «Ακιντζί: Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει την στάση της, η στάση της πρέπει να είναι βάση της υγείας και της επιστήμης», η Kıbrıs Postası (06.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι είναι σημαντική η αξιολόγηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία σχετικά με τα δεδομένα και στις δύο πλευρές και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε.

Υπενθυμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι, μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, έθεσαν επί τάπητος ακόμη μια φορά χθες ότι κοιτάζουν θετικά την έναρξη αυτού του είδους διελεύσεων από τις 8 Ιουνίου, ο Ακιντζί δήλωσε: «Εάν θα συνεδριάσει με τα δικά της επιστημονικά συμβούλια και συμβούλια υγεία, η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κινηθεί εσπευσμένα και πρέπει να ανακοινώσει δημόσια την στάση της με αιτιολογικά».

Τονίζοντας ότι η «κυβέρνηση» πρέπει να διασαφηνίσει την στάση της ως προς το θέμα έναρξης των ελεγχόμενων  διακινήσεων στις 8 Ιουνίου βάση επιστημονικών κριτηρίων υγείας, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι αλλιώς δεν θα είναι εύκολο να εξηγήσει την κατάσταση.

Σε πρωινή αξιολόγηση του θέματος, ο Ακιντζί δήλωσε: «Ενώ κάνουμε βήματα στην περίοδο της επιδημίας που βιώνουμε, το λέω από την πρώτη κιόλας μέρας ότι ‘η υγεία θα σχεδιάσει την πορεία και η πολιτική θα την ακολουθήσει’. Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής σχετικά με τα δεδομένα στις δύο πλευρές για την διέλευση των 1500 Τουρκοκύπριων εργαζόμενων στο ‘νότο’ καθώς και για τις διακινήσεις για σκοπούς φοίτησης και υγείας είναι σημαντικά».

«Οι άνθρωποι μας σήμερα, από το πρωί, διερωτώνται τι θα γίνει. Η κυβέρνηση πρέπει να διασαφηνίσει την στάση και η στάση της  πρέπει να είναι βάση της υγείας και της επιστήμης. Αλλιώς, δεν θα είναι εύκολο να εξηγήσει την κατάσταση», επανέλαβε ο Ακιντζί.

Κάποιοι δεν θέλουν να ανοίξουν καθόλου τα οδοφράγματα, λέει ο ‘Ερχουρμαν

Η Yeni Düzen (09.06.20) γράφει ότι μιλώντας χθες στην παράνομη «βουλή», ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι όταν είχαν κλείσει αρχικά τα οδοφράγματα ο βασικός λόγος ήταν οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας. Είπε ότι τα έκλεισαν επειδή θεωρούσαν ότι θα ήταν πιο έτοιμοι όταν θα τα άνοιγαν και δεν σκεφτόταν κανείς ότι τα οδοφράγματα θα άνοιγαν μόνο την ημέρα που θα τελείωνε η πανδημία.

Επισημαίνοντας αναφορές που γίνονται εκ μέρους της «κυβέρνησης» ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι την 1η Ιουλίου για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε ποιες είναι οι ελλείψεις τους ή τι περιμένουν να ολοκληρώσουν. Σημειώνοντας ότι θέλει να μάθει τι θα γίνει από σήμερα μέχρι την 1η Ιουλίου, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι θέλει να μάθει πώς θα γίνει άνοιγμα για διελεύσεις χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου.

Είπε ότι υπάρχουν δύο ομάδες που ανησυχούν και πρόσθεσε ότι η μία ομάδα θέλει να μην ανοίξουν καθόλου τα οδοφράγματα και η άλλη ανησυχεί για το τι θα γίνει η οικονομία αν δεν ανοίξουν. Διερωτήθηκε μάλιστα αν το σταδιακό άνοιγμα δεν θα έπρεπε πρώτα να γίνει προς τον «νότο» (όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές) και ύστερα προς τον κόσμο. 

Ο Έρχουρμαν ανέφερε επίσης ότι θέλει να μάθει ποιες είναι οι ελλείψεις τους και τι θα γίνει στο θέμα του νοσοκομείου της πανδημίας. 

Διαβάστε επίσης: