Πρώτη στη λίστα η Ελβετία-Βελτίωση στους δείκτες επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα

Οι χώρες που βρίσκονται στη κορυφή

Στην πρώτη θέση βρίσκεται και φέτος η Ελβετία, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Φινλανδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ οι οποίες κατάφεραν να προσπεράσουν τις πολιτικές αστάθειες που παρατηρούνται σε άλλες χώρες και να "επιβληθούν" στη λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum.

Τα ίδια με πέρσι για την Κύπρο

Όπως προκύπτει από την έκθεση με τίτλο «Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2013-2014», η Κύπρος βρίσκεται στην 58 θέση,την οποία κατείχε και πέρσι. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η χώρα μας κατέχει υψηλή θέση σε θέματα που αφορούν την υγεία και τη βασική εκπαίδευση (8η θέση), την αποδοτικότητα της αγοράς (29η θέση) και την ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση (32η θέση). Όσο αφορά στον τομέα τεχνολογικής ετοιμότητας και στον τομέα αποδοτικότητας της αγοράς εργασίας, η Κύπρος βρίσκεται στην 36η θέση.

Στα "πλην" της Κύπρου περιλαμβάνεται το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον (καταλαμβάνοντας την 126η θέση στον πίνακα), το μέγεθος της αγοράς (110η θέση) και η ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς (64η θέση). Ακόμη, στα αρνητικά προστίθεται ο παράγοντας της καινοτομίας και της πολυπλοκότητας των επιχειρήσεων. Πάντως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πολύ λίγες χώρες διατήρησαν ακριβώς την ίδια θέση με την προηγούμενη χρονιά. Πάνω από την Κύπρο βρίσκεται η Βουλγαρία και λιγότερο ανταγωνιστικές, κατά 1 μόλις βαθμό, είναι οι Φιλιππίνες. Να σημειωθεί επίσης ότι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η ανεπαρκής κρατική γραφειοκρατία και η ανεπαρκής ικανότητα καινοτομίας αποτελούν προβληματικούς παράγοντες σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Άνοδος 5 θέσεων για την Ελλάδα μετά από 12 χρόνια

Για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια η Ελλάδα καταγράφει άνοδο 5 θέσεων στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum.Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ανέβηκε στην 91η θέση από 96η που ήταν πέρυσι.Η άνοδος οφείλεται στη βελτίωση που παρατηρήθηκε στους δείκτες επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με το Protothema, η Ελλάδα παραμένει η χώρα της Ε.Ε με την χειρότερη επίδοση, λόγω γραφειοκρατίας, αδυναμίας πρόσβασης στη συγχρηματοδότηση, πολιτικής αστάθειας και φορολογικών ζητημάτων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Για να δείτε τη γενική λίστα πατήστε εδώ.